Перше засідання нової Топонімічної комісії (14.11.2013) справило враження «дежавю».

Якщо коротко, то зрозумів, як почувалося наше суспільство у комуністичні часи першої брежнєвської п’ятирічки. «Моральні авторитети», в уособленні ветеранів (із комісії та поза нею), спочатку обережно, а згодом «у запалі» вимагали повернути вулиці, площі і сквери «своєї молодості». Міська влада, в уособленні голови комісії, заступниці та членів секретаріату, прагнула передовсім зберегти чіткість і демократичність процедури.

Історики, як і в радянські часи, розділилися на тих, хто ближче до «генеральної лінії правлячої партії», і тих, хто «політизує питання». До останніх належу, як виявилося, і я. Бо зберегти назву Соборній площі через те, що тут колись стояв собор, що це правильно з туристичного погляду і що це важливо з погляду національних інтересів об’єднання (соборності) всієї України, – це політика! А прив’язувати назву площі Соборної лишень до того, що так вона називалася в часи німецької окупації, – це аж ніяк не політизація...

Що, зрештою, маємо на виході? У ході дискусії виникло три варіанти: залишити назву площі Соборна, перейменувати її на Центральну, перейменувати її на Площу Соборності. Останній варіант підтримала більшість. Сам голосував за перший і третій варіант. От тільки навіщо? Щоб вкотре громада сказала, що «їм нема чого робити»? Прикро. Замість залучення європейських наукових підходів тупцюємо на принципах політичної доцільності та суб’єктивізму. Мовляв, хто що згадає зі свого досвіду та на свій смак...

Нагадую, що історія Черкас налічує понад 700 років історії. А 85% топонімів Черкас стосуються лише 70-річного радянського періоду історії. І ще – якщо вже й виходити із суб’єктивного – то як мені бути зі «своєю молодістю»?!

Сергій Шамара, кандидат історичних наук, громадський діяч, член Топонімічної комісії

* передрук зі сторінки Сергія Шамари у Facebook

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-12 #6 Земляк 15.11.2013 22:49
Хлопче, не забувайте, що Черкаси стали справжнім містом в радянські часи і більшість вулиць і об'єктів на них збудовано в цей час і людьми цього часу. Тому цей період і відображено в топоніміці міста. Буде нове будівництво - будуть нові назви. Отаке вам дежавю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #5 Фугас 15.11.2013 13:48
Соборна площа, Площа Соборності... А не задоф*га вас там для принятия таких кардинальных решений? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #4 Loki 15.11.2013 13:22
В европе соборы не взрывали в угоду політичній доцільності. Что ковровые бомбандировки союзников превратили в руины отстроили под старыми именами. Не будут ли так любезны "новооцерковленн ые" комми возродить собор, как я понимаю взорванный их воинствующими предшественника ми на старом месте? Ну шоб минимум вопросов по поводу назвы не возникало? (хотел глянуть когда уничтожили и шо ж сразу выдало "Площадь известна тем, что в 2004 г. здесь произошел инцендент с попаданием яйца в кандидата в президенты Украины. На площади установлены 2 памятника в виде яиц.") Даже не знал! Ну вы жжоте! ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #3 Ірина 15.11.2013 13:22
Борисе, аовністю з Вами згідна.
Займаються просто нічим... В той час, коли людям нема за що хліюа купити, коли не виплачуються соціальні допомоги, коли не ремонтуються дороги і вулиці, гроші ідуть ні на що. Я думаю, більшості все одно, як і яка вулиця буде називатися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 незнайка 15.11.2013 13:10
Очередная инициатива государственног о деятеля родом из Жашковского села СЛАВА ТРУДУ и нетелям
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #1 Борис 15.11.2013 12:57
Особисто мені нема різниці чи буде називатись, наприклад, вул.Енгельса, чи вул. В.Чорновола. Головне, щоб по ній можна було б нормально пройти та проїхати, а не гецати по тим ямам! Краще б на гроші, витрачені на перейменування вулиць, зробили б ще кілька метрів НОРМАЛЬНОЇ дороги, а не "напрямку"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100