реклама

реклама

Черкаська єпархія УПЦ (МП) відреагувала на звернення смілянського духовенства, яке наполягає на ініціюванні розриву стосунків із Московським патріархатом.

photo_2022-01-02_15-34-04

2 березня відбулося засідання єпархіальної ради Черкаської єпархії, котра вирішила благословити духовенству, чернецтву та мирянам Черкащини брати активну участь у волонтерському русі, зборі допомоги віськовослужбовцям та біженцям, організації при церквах бомбосховищ тощо. Вирішено посилити молитву за мир в Україні. У всіх храмах та монастирях буде зачитано офіційне Звернення Священного синоду УПЦ, який закликає православних об’єднатися навколо захисту України. Благословляється тимчасово не поминати ім’я московського патріарха Кирила там, де це поминання є загрозою для церкви.

Єпархіальна рада окремо звернулася до отців благочинних та духовенства єпархії із закликом не дозволяти нікому «розхитувати корабель УПЦ та Черкаської єпархії», якими б благими намірами це не виправдовувалося. «Усі питання канонічного впорядкування в Церкві можна буде розглядати, коли настане мир», – наголошено в рішенні.

Сайт єпархії опублікував низку матеріалів про надання допомоги постраждалим від воєнних дій в Україні, призовникам та Збройним силам України.

Одночасно надійшло повідомлення з Уманської єпархії УПЦ, де вирішили не поминати під час богослужінь імені московського патріарха Кирила.

Проте, в соціальних мережах дедалі активніше обговорюють факт підпорядкування УПЦ патріархату країни, яка здійснює проти України військову агресію, а також позицію самого патріарха Кирила (Гундяєва), який так і не висловився за припинення цієї агресії.

Зокрема, відомий український політик родом із Черкащини Микола Томенко пише, що, переглянувши всі останні публікації на офіційному сайті УПЦ (МП), він не зайшов там жодного натяку на бажання офіційного розриву з російською церквою.

«Саме тому моя пропозиція священникам та релігійним громадам УПЦ (МП) ставати на сторону УКРАЇНСЬКОГО СВІТУ, на бік ДОБРА і МИРУ та відповідно ВИХОДИТИ із підпорядкування УПЦ(МП)», – пише Микола Томенко. Також політик закликає визначитися зі ставленням держави до УПЦ на законодавчому рівні як до посібників російського режиму. А, звертаючись до керівників міської і обласної влад, він пропонує визначитися з тим, є УПЦ «нашою» церквою чи «ворожою».

Інші учасники обговорень у соціальних мережах закликають звертатися до українського парламенту щодо заборони московської церкви в Україні або її перейменування на російську, провести обшуки в храмах і монастирях тощо.

Тим часом, відомий в усьому світі православний богослов архімандрит Кирило (Говорун), який родом із Золотоніщини, закликає духовенство УПЦ припинити поминати ім’я московського патріарха, а натомість поминати константинопольського патріарха, і одночасно бути готовими до нового об’єднавчого собору з Православною церквою України.

Дискусія триває.

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Прислухаймося 04.03.2022 00:36
Митрополит Єпіфаній: "Ворог хоче залякати нас, розсварити, змусити українців власними руками зруйнувати свій дім, як це не раз було вже в нашому минулому. Розуміючи це ми повинні зберігати розсудливість, не піддаватися на провокації, відкласти внутрішні другорядні суперечки перед обличчям зовнішньої загрози".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 стабилизец 03.03.2022 19:59
от еще крестовых походов в 21 веке не хватало. порядочность у нормального человека в мозгах прошита, а не в чьем то благословлении и молитве.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100