реклама

реклама

Сьогодні виповнилося б 80 років талановитому поету зі Сміли Василю П’ятуну-Діброві, який народився 1943 року в селі Мельниківці Смілянського району. Пішов у засвіти 2008 року.

То була дуже обдарована, багатогранна особистість. Закінчивши ремісниче училище в Смілі, він тривалий час жив і працював у Києві. Був учасником Народного ансамблю танцю „Молодість” при Київському державному університеті імені Тараса Шевченка, працював в інституті надтвердих матеріалів, кореспондентом газети „Молода гвардія”.

1

З молодих літ відчув потребу писати вірші. Друкував їх у провідних часописах України і навіть у газеті „Наше слово” Варшава. Є автором поетичних збірок „Царство очей твоїх”, „При свічі громничій”, „Візії віщого птаха”. Багато з його віршів покладені на музику. Його талант розквітав тоді ж, і разом, з відомими українськими поетами-шестидесятниками, у чомусь переплелася й доля…

Творам Василя П’ятуна-Діброви притаманний глибокий ліризм і висока громадянська, патріотична складова. Водночас вони є зразком дбайливого ставлення до слова, вражають глибиною думки і майстерністю написання. На жаль, життя склалося так, що пан Василь не зміг віддати себе повністю творчості. Він повернувся в Смілу, на прожиття заробляв, викладаючи у професійно-технічному училищі. Із здобуттям Україною Незалежності  провадив активну громадсько-політичну діяльність: був серед творців Руху в Смілі, виступав перед молоддю, очолював місцеве літературно-мистецьке об’єднання „Тясмин”, ініціював встановлення пам’ятного знака в селі Куцівці на місці, де була садиба видатного українського письменника Тодося Осьмачки.

3

І все ж, знаходив час і для творчості. Його вірші надихали, вони і зараз живуть, їх читають, їх співають земляки поета. Про нього найтеплішими словами згадали і вчора, 18 лютого, на вшануванні у центральній міській бібліотеці Сміли імені Олени Журливої. Теплий, щемливий захід організували літературно об’єднання „Тясмин” і літературно-мистецьке об’єднання „Натхнення”, комунальне підприємство „Медіа-цнтр”, а також – вдова поета пані Галина. Вів його поет Анатолій Горбівненко.  Пісні на слова Василя П’ятуна-Діброви виконали Микола Сюмак (автор музики) і солістка Світлана Кривошея.

2

Анатолій Горбівненко озвучив на заході думку українського літературознавця, доктора філологічних наук, професора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Володимира Поліщука про те, що П’ятун-Діброва є недооціненим в Україні поетом. Мабуть, це так, але саме в масштабі України, бо в Смілі на вшануванні ювілею спочилого поета присутні згадували його з глибокою повагою, щирим сумом і наголошували на тому, що без нього Сміла не та, що коли б він досі жив, вона, безумовно, була б іншою, кращою.

Олександр Вівчарик,

Фото автора

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100