реклама

реклама

Обговорили план розвитку національного парку та взяли зразки рослин для генетичних досліджень. Науковці з усієї країни відвідали урочище Холодний Яр на Чигиринщину, розповів виконувач обов’язків директора заповідника Богдан Легоняк, пише Суспільне.

a37688194d6180c9

Нині у Холодному Яру квітують підсніжники. Через війну й заборону відвідувати ліси вони відпочивають від туристів. Єдині відвідувачі Холодного Яру – українські біологи. Вони приїхали вивчати унікальність місцевості.

Зі слів редактора третього видання "Червоної книги України" Якова Дідуха, найбільше їх цікавить підсніжник складчастий. Це єдина в Україні рівнинна ділянка, де ростуть ці гірські рослини:

"Цей підсніжник я дуже добре знаю з Криму, оскільки я там 25 років працював. Там він досить звичайний, росте в букових, неморальних лісах, а це місце, на рівнині, воно унікальне і воно не було відоме ботанікам довгий час".

Для подальшого вивчення науковці взяли зразки рослин, нотували спостереження та фотографували квіти. Біолог з Херсонщини Іван Мойсієнко радий, що національний парк розташований подалі від зони бойових дій, адже Херсонським урочищам пощастило менше:

"Лінія фронту на території Кам’янської Січі зупинилась на місяць, і там тривали бої, тому там багато вирв від різних снарядів. Територія практично вся замінована".

Нині науковці в процесі виходу на міжнародний рівень.

"Ми обговорювали наше членство в IUCN в Міжнародному союзі охорони природи. Ми туди зараз подаємось в різні комітети, щоб представляти там Україну", — прокоментував Іван Мойсієнко.

Холодний Яр – наймолодший нацпарк України. Цей статус він здобув цьогоріч, зазначив виконувач обов’язків директора заповідника Богдан Легоняк. Фахівці добивалися цього 30 років:

"Частину ми залишимо як заповідну територію, там тільки наукові дослідження будуть і все. А іншу частину нам доведеться однозначно дати доступ для відвідувачів".

Нині підсніжники квітнуть на шістдесяти гектарах парку. За два роки без туристів вони значно розширили свою територію й розрослися не лише на ділянці, обгородженій стрічкою, а й поза нею. Аби захистити рослини, їх охороняють студенти-біологи, розповів науковець Максим Гаврилюк:

"Ми допомагаємо працівникам національного природного парку Холодний Яр в охороні. Також проводимо просвітницьку роботу на локаціях біля дороги, куди приїжджають відвідувачі. Таким чином вони далеко в ліс не заходять".

Помилуватися квітами усі охочі зможуть після перемоги.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100