Цього року БФ соціального розвитку Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» подав дві проєктні заявки на конкурс від Українського культурного фонду, і обидві були підтримані.

Про проєкт «Створення експозиції «Холодний Яр – земля вільних. 2.0» вже розповідали. А від сьогодні БФ соціального розвитку Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», за підтримки УКФ, розпочинає реалізацію проєкту «Богдан Хмельницький. (Не)розказана історія».

Він передбачає створення інтерактивного простору на базі музею Богдана Хмельницького через оновлення постійної експозиції шляхом використання сучасних технологій – сенсорних кіосків та мультимедійної книги.

357670543_217945921198562_1636283453430670826_n

Музей Богдана Хмельницького – єдиний в Україні, який присвячений добі та постаті гетьмана Б. Хмельницького – засновника Української козацької держави.

З початком повномасштабної війни рф проти України зріс запит на пізнання українцями власної історії. Тема діяльності гетьмана є надважливою для розуміння історії українського державотворення в цілому, адже епоха та постать Богдана Хмельницького впродовж століть були засобом ідеологічних маніпуляцій, використовувалася російською імперською пропагандою з метою створення образу «братніх народів», «прагнення до возз'єднання»… Це призвело до того, що в колективній свідомості українців постать гетьмана Богдана Хмельницького донині як слід не осмислена. Тож настав час позбавитися стереотипів та показати об'єктивний образ гетьмана - фундатора Української козацької держави.

Воєнний стан обумовлює неможливість використання оригінальних предметів в експозиції, натомість сучасні цифрові технології дозволяють задовольняти освітні, пізнавальні та естетичні потреби відвідувачів. З часу створення постійної експозиції музею (2006 р.) з'явилась велика кількість нових досліджень, документів, аудіовізуальних матеріалів. Тому на сьогодні існує потреба представити ці матеріалами в експозиції. Її буде доповнено двома інформаційними сенсорними кіосками (зали 6 та 8), які міститимуть інформацію про Українську козацьку державу, її столицю – Чигирин, гетьмана Б. Хмельницького (зображення, документи, карти, відеоматеріали), та мультимедійною книгою (зал 7), за допомогою якої будуть показані оцифровані сторінки Євангелія 1651 р. із с. Суботів, родового маєтку Хмельницьких.

357670543_997899261628512_1053979279503984910_n

Партнером проєкту, який буде реалізовано протягом липня-жовтня 2023 р., є Національний історико-культурний заповідник «Чигирин». До роботи у складі команди проєкту будуть залучені дослідники доби Хмельниччини.

Оновлення експозиції музею Б. Хмельницького, залучення аудіовізуальних та мультимедійних засобів дозволить комплексно висвітлити роль гетьмана Б. Хмельницького у створенні та становленні Української козацької держави, сприятиме поширенню знань про історію українського державотворення серед різних категорій відвідувачів.

Ольга Пискун

Олена Трощинська

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100