реклама

реклама

Ювілейний зимовий похід імені Юрія Горліс-Горського в Холодному Яру від ГО «Поклик Яру»

1-3 грудня ГО «Поклик Яру» вже п’ятий рік поспіль проводитиме традиційний Зимовий похід Холодним Яром на честь Юрія Горліс-Горського – автора роману “Холодний Яр”.

Учасники з усієї України пройдуть десятки кілометрів, розширивши свою зону комфорту та збагативши знання історією славетного краю Черкащини. Шлях складатиметься з таких точок: Медведівка, старий млин, Семидубова гора, Головківка з краєвидами на Атаманський парк, місце останнього бою Василя Чучупаки, древній Мотрин монастир, Суботів та Іллінська церква.

277774790_370109061794668_5959989064132239832_n

Цілі походу: висвітлення персони Горліс-Горського та популяризація Холодного Яру не тільки, як місцевості з унікальним історичним спадком, а й зону особливої краси будь-якої пори року. Також в поході учасники матимуть можливість випробувати свої фізичні та моральні якості, адже прогулянка зимовим Холодним Яром стане ще тим випробуванням на міцність.

Про період боротьби повстанців Холодного Яру ми навряд чи дізналися б багато, якби не Юрій Горліс-Горський. Людина-воїн, чиї твори надихають не одне покоління борців за незалежність, а роман "Холодний Яр" став настільною Біблією для українців. Його життя – взірець суцільної боротьби в рядах Армії УНР, повстанців Холодного Яру, розвідника німецького Абверу. Його образ є прикладом, на який варто рівнятися.

Грудень 1919 поклав початок відомому Зимовому походу Армії УНР. За 5 місяців бійці пройшли 2500 км, провівши близько 50-ти успішних боїв з московськими окупантами. У цьому поході брав участь і Юрій Горліс-Горський, який лишився в Холодному Яру, щоб підлікуватись. Його вразила висока національна свідомість тутешніх селян, вміння захищати себе, традиція вітання "Слава Україні". У Холодному Яру він знайшов "клаптик української землі, який потрібно було відстояти або померти".

Зі слів організаторів: «Існує проблема, що холодноярських героїв не визнають на державному рівні і тематика Холодноярського повстання слабо поширена в українському соціумі. Роки радянської пропаганди дали певні плоди в цьому плані, адже існує міф, що повстанці на цих теренах були звичайними анархістами і бандитами, але це не так. Холодноярська Організація мала свої програмні документи, в яких було зазначено, що їхня військова діяльність цілком підвладна законам УНР, яка на той час вела боротьбу проти більшовиків.

Варто зазначити, що з початком повномасштабної війни український соціум змінюється, відбувається повернення до джерел нашої культури та історії. Дуже надіємось, що в майбутньому герої Холодного Яру, і в тому ж числі сам Горліс-Горський, перестануть бути табуйованою темою в українському суспільстві і будуть визнані державою. Організація «Поклик Яру» прагне цього, підтвердженням чого є одна з цілей нашого Зимового походу – сприяти поширенню слави про забутих, але важливих героїв української історії, як Юрій Горліс-Горський».

ГО «Поклик Яру» займається культурно-освітніми та виховними заходами. Задекларована мета – виховання відповідальної молоді на засадах Побратимства, Дисципліни та Патріотизму.

Одна з цілей організації – популяризація історичного регіону Холодного Яру, але в плани команди входить розширювати свою діяльність в інших регіонах України. «Поклик Яру» - аполітична і неприбуткова організація, яка більшість своєї діяльності присвячує роботі з молоддю.

Організація має власні соціальні мережі, де висвітлює власну діяльність і веде спілкування з підписниками. Тут ви також можете ознайомитися із майбутніми заходами організації:

https://www.facebook.com/poklyk.yaru

https://www.instagram.com/poklyk.yaru/?utm_medium=copy_link

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100