реклама Делікат

Пацієнти з епілепсією і розладами психіки та поведінки можуть отримати ліки від цих недуг безоплатно або з невеликою доплатою. 

630_360_1522105887-5933

Їх вартість аптеці відшкодовує Національна служба здоровʼя України за програмою реімбурсації, яка дозволяє економити кошти громадян та покращити доступність ліків.

«Українці, які мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою. Наразі до програми реімбурсації входить 65 торгових назв таких препаратів. З них 23 – безоплатні, решта – з частковою доплатою. Потрібно лише отримати у лікаря електронний рецепт і звернутися з ним до аптеки, яка має договір з НСЗУ. Ліки підбираються не за торговельною назвою, а за діючою речовиною», – каже Наталія ГУСАК, голова Національної служби здоров’я України.

При розладах психіки та поведінки ліки призначає психіатр – для звернення направлення не потрібне. Лікар складає план лікування та виписує перший рецепт на «Доступні ліки» при:

  • шизофренії, шизотипових станів та маревних розладів;
  •  розладах настрою (афективних розладах);
  •  невротичних, пов'язаних зі стресом та соматоформних розладів.

Людям з епілепсією слід звернутися до невролога або психіатра. Лікар-спеціаліст також створить план лікування та випише рецепт.

За наступними рецептами можна звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра – вони зможуть виписати його на основі плану лікування, яке раніше склав лікар-спеціаліст.

З рецептом потрібно звернутися до аптеки, що має договір з НСЗУ. Як правило, такі аптеки мають на фасаді наліпку «Тут є «Доступні ліки».

Працівник аптечного закладу після пред'явлення рецепту запропонує ліки, які містять потрібну діючу речовину, та пояснить, який з препаратів є безоплатним, а за який потрібно доплатити.

Важливо! Термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.

«Епілепсія — це неврологічне захворювання, для якого характерні напади, що повторюються. За умови регулярного вживання ліків, які призначив лікар, можна запобігти  виникненню епілептичних нападів і цим покращувати якість життя пацієнтів. Від початку 2024 року 1 160 жителів Черкаської області отримали ліки, які приймають при лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою «Доступні ліки», – розповідає Алла ГОРБАТЮК, директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ.

До переліку препаратів, які пацієнти можуть отримати за програмою «Доступні ліки» входять медикаменти з такими діючими речовинами: :

  1. Фенітоїн (Phenytoin)
  2. Карбамазепін (Carbamazepine)
  3. Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic Acid/Sodium valproate)
  4. Ламотриджин (Lamotrigine)
  5. Галоперидол (Haloperidol)
  6. Клозапін (Clozapine)
  7. Рисперидон (Risperidone)
  8. Кломіпрамін (Clomipramine)
  9. Амітриптилін (Amitriptyline)
  10. Флуоксетин (Fluoxetine)

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:

  •  через дашборд на сайті НСЗУ. У меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації.
  •  зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Про це інформує НСЗУ.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Знову владцям все. 15.07.2024 09:21
І безкоштовно. Але в даному випадку простолюдинам такі ліки й даром не потрібні. Це специфічні хвороби керівного складу знизу до верху.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100