реклама Делікат

Депутат Черкаської міської ради Віктор Білоусов остерігається того, що місто візьме другий кредит для КП «Черкаситеплокомуненерго», яке можуть – і вже намагались – передати у приватні руки.

– На сесії Черкаської міської ради 11 грудня за третім разом було «протиснуто» позитивне рішення «Про затвердження угоди про підготовку кредитного фінансування між Черкаською міською радою, ЄБРР та КП «Черкаситеплокомуненерго». Нагадаю, що йдеться про кредит у 13,5 мільйонів євро, який міська влада планує взяти на 13 років під 5-6% річних із трирічною відстрочкою платежів, – говорить Віктор Федорович.

Депутат зазначає, що в часи кризи такий кредит дійсно є унікальною можливістю модернізації теплового господарства міста. Проте в нього залишилися питання, які, на його думку, є вкрай актуальними.

– По-перше, під час попереднього розгляду цього питання, я наполягав на тому, аби, перш ніж брати новий кредит, міська влада мала б прозвітувати про економічну ефективність попередньої кредитної угоди, зокрема її вплив на вартість послуг з теплопостачання для населення. І це питання було вирішене: депутатами була організована робоча зустріч із керівництвом КП «Черкаситеплокомуненерго», під час якої була надана інформація про хід реалізації проекту за вже взятим кредитом. І це «плюс», – вважає Віктор Білоусов.

По-друге, у рішенні щодо згаданої угоди, за яку проголосовала більшість депутатів у грудні, передбачається вирішувати усі спірні питання за законодавством Англії.

– Хочу зазначити, що багато крупних українських підприємств під час укладання міжнародних фінансових угод вже зазначають у них можливість вирішення усіх суперечливих питань через Міжнародний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України. Я піднімав це питання на сесії і запитував своїх коллег про те, хто з них розуміється на англійському праві та чи знає хтось, скільки коштує година роботи англійського адвоката?.. Проте змушений був зняти питання, оскільки більш принциповим і глобальним є необхідність зазначити у новій кредитній угоді неможливість на час дії кредиту передачі КП «Черкаситеплокомуненерго» у концесію, оренду або приватизації підприємства, – переконаний депутат.

Нагадаємо, що у 2008 році було підписано першу угоду із ЄБРР на 11,2 мільйони євро на 15 років під 8% річних. І вже наступного року на сесії Черкаської міської ради більшість депутатів (35) на чолі із міським головою – проголосували за передачу КП «Черкаситеплокомуненерго» в оренду приватній структурі (засновники якої, за неперевіреними даними, на які посилається Віктор Білоусов, зареєстровані в офшорних зонах).

– Успішне, стабільне, прибуткове (що є найбільшим платником податків серед комунальних підприємств міста), стратегічно важливе для обласного центру (що забезпечує теплом і гарячою водою третину багатоповерхівок міста) підприємство мали передати у приватні руки при тому, що місто мало виплачувати отриманий для підприємства кредит, – каже Віктор Федорович. – Така перспектива змусила працівників підприємства вдатись до активного протесту, а я, депутати фракції КПУ, інших фракцій у міській раді активно їх підтримали. Спільними зусиллями з громадою міста нам вдалось досягти того, що прокуратура звернулася до суду, який врешті-решт призупинив процес передачі підприємства в оренду.

Відтак сьогодні Віктор Білоусов остерігається повторення тієї  ситуації – тільки тепер уже не з одним (за який місто тільки-но почало виплачувати кошти), а з двома взятими кредитами.

– І, оскільки мою пропозицію – внести до попередньої угоди пункт про неможливість зміни форми власності підприємства на час дії угоди не було підтримано – я ще більше впевнився у реальності такої небезпеки, – зазначає депутат. – Якщо питання про можливість передачі комунального підприємства у приватні руки більше не буде розглядатися, то цілком логічно, що і міський голова, і депутати мали б підтримати мою пропозицію. Адже це лише дає додаткові гарантії надійності у питанні використання взятого кредиту. І гіркий досвід 2009 року лише підтверджує доцільність моєї пропозиції. У зв’язку з цим депутат обіцяє обов’язково повернутись до цього питання і буде наполягати на внесенні до самої  кредитної угоди пункту про неможливість зміни форми власності підприємства, для якого місто бере кредит.

– Я не хочу, аби місто сплачувало за кредити підприємства, яке використовуватиме приватник, який безумовно забажає збільшити свої прибутки за рахунок збільшення  розміру платежів за послуги. У жодному випадку кредит не можна брати без гарантій того, що підприємство не перейде у приватні руки, – переконаний Віктор Білоусов. –Сподіваюсь, що наступного разу у більшості депутатів міської ради проявиться здоровий глузд і обґрунтована обережність.

Про це інформує Черкаський прес-клуб реформ.

реклама

Коментарі  

 
-3 #3 Блондинка 24.12.2012 11:21
Цитую федор принципиальный:
в 2008 году после подписания договора с ЕБРР одарич с карасем ....... крупную сумму ................кинули черкащан ****** а кредиты возвращать нам


Ничего не поняла :eek:

Что Одарич с Карасем??? Кто кого кинул? Факты есть? Что говорит прокуратура по этому поводу? Или "федор принципиальный" очередной пи---бол???
А если прав, то чего прячется за никами???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 федор принципиальный 24.12.2012 10:05
в 2008 году после подписания договора с ЕБРР одарич с карасем ....... крупную сумму ................кинули черкащан ****** а кредиты возвращать нам
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 кван 23.12.2012 09:04
Белоусов прав. Наф**а мэру гем***ой с кредитом под занавес своей деятельности ? Видать Бродский уже присмотрел очередной "свечной заводик".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100