В останні роки в Черкасах з'явилося чимало майстрів, готових робити незвичайні за формою і виконанням торти. Це особлива лінія кондитерського мистецтва, коли з безлічі компонентів і солодощів (крему, пудри, шоколаду, вафель, спеціальної мастики) народжується справжній витвір, який в підсумку просто шкода їсти. Перш, ніж покласти це диво в рот, хочеться довго розглядати і милуватися, отримуючи естетичну насолоду, пише газета «Акцент».


Ось такі емоції викликають кулінарні витвори Ольги Семенової. Жоден з її тортів не схожий на інший. Навіть коли готує вона їх, скажімо, до схожих дат – ювілеїв, хрестин, першого в житті дня народження малюків, доморощеному кулінару вдається уникнути штампів. А щоб торт залишився в пам'яті, обов'язково фотографує його і заносить так би мовити у віртуальний каталог.

Поштовх до солодкої творчості Ольги дав ювілей найдорожчої людини – мами. Захотілося підсолодити свято і здивувати водночас.

Рік тому з’явився мій перший такий торт, і спекла я його спеціально для мами, – згадує дівчина. – Щоб спорудити те, що задумалося, і те, що частково було запозичене з Інтернету, у мене не було ні необхідного набору інструментів, ні особливих навичок: тільки одне велике бажання – створити диво! Спробувала – вийшло!

Чи думала вона тоді, що перший вдалий досвід стане стимулом продовжувати удосконалюватися в цьому напрямку. І понеслося – на дні народження близькі, друзі та подруги почали отримувати в подарунок солодкі дарунки. Про їх автора, звичайно ж, пішла добра слава, і фотогалерея в «Однокласниках» також зіграла свою роль. Загалом, пішли замовлення не лише від знайомих. Оля не відмовляє, правда, приймає прохання спекти «щось таке, незвичайне» заздалегідь. Адже на кожен окремо взятий шедевр йде кілька днів роботи. Буває, що й тиждень, якщо фігурок і деталей такий диво-торт вимагатиме багато. Прості у виконанні торти – Олі не до душі, душа вимагає польоту, а це почуття, звичайно, виникає, коли замовник просить здивувати.


У кулінарній майстерні кондитера Олі незабаром почали з'являтися потрібні інструменти, харчові барвники, спеціальні присипки і гелі, різні хитрі пристосування. Все це багатство майстер виписує через Інтернет, там же черпає нові знання і обмінюється досвідом з колегами.

– Коли отримала поштою першу заповітну коробочку з інструментами, стрибала до стелі і раділа так, як тільки в дитинстві діти радіють набору для пісочниці, – посміхається Оля. – Це був захват – ось тепер-то я таке зможу робити!

Дівчина мріє поїхати в Київ, де це мистецтво отримало велику популярність, і взяти участь в професійному майстер-класі, освоїти нові, незвичайні техніки. Бажання – величезне, але питання впирається в гроші – уроки майстерності недешеві, близько 800 гривень.

– Але вчитися варто, особливо, якщо є бажання рости професійно. Адже там вчать ще і тому, як, наприклад, зробити ті ж квіти на торті живими, більш природними, а не просто стилізованими. Щоб той, хто це спробує, в результаті своїм очам не вірив, – ділитися планами кулінар.

Чесно зізнатися, і зараз, дивлячись на торти Олі, важко повірити, що все це зроблено руками кулінара, а не скульптора.


З появою все нового інструментарію в Олі з'являються нові можливості для втілення в життя найнеймовірніших ідей, які раніше здавалися нездійсненними. Але найулюбленіші у виконанні для неї були і лишаються квіти – тут вона просто ас. Враховуючи наявну палітру кольорів харчових барвників для професійних кулінарів, вона їх тонує так, що від живих не відрізниш.

– Ви питаєте мене, навіщо мені все це, чому я не даю собі відпочити після роботи, а можу до трьох годин ночі ліпити якісь нові замовлення. Я втомлююся фізично, але яка це насолода бачити готову роботу, а ще велика радість – захват замовника, для кого ця робота призначалася! Це творчість, завдяки якій я отримую колосальне внутрішнє задоволення, – підсумовує Ольга Семенова.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100