«На жаль, ми мусимо констатувати, що сьогодні більшість наших громадян стали «святковими патріотами» – вони відчувають гордість за країну, національну гідність, повагу до всього українського лише кілька днів на рік, наприклад, в День незалежності чи в День вшанування героїв Холодного яру. Але треба бути не показними чи «святковими» патріотами України, а щоденними, 365 днів на рік», – зазначив один із лідерів «Батьківщини» Микола Томенко сьогодні під час заходів з вшанування героїв Холодноярської республіки на Черкащині.

«Ми знаходимося зараз на Чигиринщині. І на цьому прикладі можна показати усю прірву між деклараціями про любов до України і реальною роботою для держави. Ті, хто добирався до Чигирина, скажімо, з Черкас, бачили, що дорога до гетьманської столиці нагадує ту, якою прокотилося лихо війни. Чигиринська резиденція четвертий рік стоїть недобудована – обласна влада принципово відмовляється її відновлювати. Минулорічне відзначення 500-річчя з дня заснування Чигирина звелося до показів «потєшного» козацького війська і обласне начальство, як в комуністичні часи, з трибуни споглядало, як б’ються кілька десятків козаків. Насправді жодних серйозних заходів до цієї ювілейної дати не відбулося, і соромно сказати, що у 1912 році за Російської імперії було більш значиме та потужніше відзначення 400-річчя Чигирина», – зазначив Микола Томенко.

Він додав, що фільм, який підготувала до ювілею група українських письменників на чолі з Сергієм Носанем, заборонили показувати на місцевому каналі, бо не було передмови Сергія Тулуба і «освячення» місцевої влади.

«Окрім того, до 200-річчя з дня народження Шевченка місцева влада задумала поставити «московську церкву» біля могили Кобзаря… І таких антиукраїнських заходів на Черкащині, славній своєю історією, за останні три роки накопичилося чимало, за час правління так званої донецької влади в області. Але найбільша біда в тому, що мешканці Черкащини спокійно реагують на це. Як би сказав Шевченко, «а братія мовчить собі, витріщивши очі!..», – зазначив Микола Томенко.

Тому, наголосив він, вшановуючи сьогодні героїв Холодного яру, мусимо для себе чітко зрозуміти: без національної гідності, без волі, без щоденної роботи і боротьби за Україну ми ніколи не збудуємо омріяну країну. Микола Томенко закликав до щоденної роботи в інтересах України, до захисту всього українського не лише в Черкаській області, а і в Україні загалом і завершив свій виступ, перефразувавши вислів Шевченка, «… тоді забудеться срамотня нинішня година і оживе добра слава, слава Україні».

Про це інформує прес-служба політика.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100