реклама

реклама

За рахунок міського бюджету Черкас вже придбали вакцину проти раку шийку матки, якою щеплять 12-річних дівчаток.

Нагадаємо, що Черкаси стануть другим містом після Харкова, де вакцинують дівчат. Чому саме в нашому місті проведуть вакцинацію і чи справді це потрібно, з'ясували «Вечірні Черкаси».

Чому в нас?

– Це не експеримент, наше місто стало одним із перших міст України після Харкова, де на придбання вакцини виділено кошти, – зазначила лікар гінеколог-онколог онкогінекологічного центру обласного онкодиспансеру Ольга Палійчук. – Це не турецька й не індійська вакцина, це адекватні препарати, які мають багаторічний досвід використання у світі. Згідно зі спостереженнями за вже вакцинованими жінками, ні в кого не виявлено дисплазії, раку шийки матки або вірусу папіломи людини, ні в кого не знизився титр (рівень захисту проти вірусу) антитіл від ВПЛ, відповідно, ревакцинація нікому не буде потрібна. Легше виділити кошти для профілактики, ніж на лікування раку й дисплазії.

Вакцинація дівчаток передбачена у рамках Національної програми репродуктивного здоров'я. Ще 2010 року була затверджена міська програма «Репродуктивне здоров'я на період до 2015 року». У рамках цієї програми внесені зміни з метою профілактики раку шийки матки – щеплення дівчаток.

Ольга Палійчук наголошує, що, можливо, й батьки приділятимуть цьому питанню більшого значення. Так, лікар пригадала, яким шоком для батьків 16-річної дівчини став діагноз «рак шийки матки», а ще більшим, коли вони дізнались, що їхня дитина вже два роки живе статевим життям. Добре, що батьки вчасно звернулись до лікарів, дівчину пролікували, і вона вже має своїх дітей.

Чи справді це потрібно?

Медпрацівники в школах проводять необхідні роз'яснення-бесіди з батьками, адже необхідна їхня згода на вакцинацію.

Необхідна вакцина за рахунок міського бюджету вже придбана. Нині складаються списки дівчаток 12-ти років. Таких у місті 662. На проведення їхньої вакцинації та ревакцинації у міському бюджеті заплановано виділити 1 млн. 429 тис. грн.

Два роки тому в Черкасах почали впроваджувати програму, за якою жінкам бюджетним коштом забезпечуються безкоштовні набори для проходження онкоцитологічних досліджень. У місті розраховували на те, що це допоможе знизити рівень онкопатологій та профілактувати виникнення передраку і раку шийки матки. За рахунок раннього виявлення хворих, вчасної їх постановки на облік та лікування автоматично мало відбутись і загальне зростання рівня захворюваності. Відтак – виявлення хвороб, що передують онко, зросло в 10 разів, а кількість виявлених підтверджених раків – утричі. І це завдяки гарній роботі мережі кабінетів патологій шийки матки в місті та області.

– Тепер ми вирішили зробити наступний крок у профілактиці однієї з найбільш небезпечних жіночих онкохвороб. Ми вирішили запровадити передову світову практику в профілактиці раку шийки матки – вакцинацію, – сказав керівник Департаменту охорони здоров'я Черкаської міської ради Олег Стадник.

Оскільки у більшості випадків (96-98%) його виникнення пов'язане з високоонкогенними ВПЛ, вчасна вакцинація унеможливлює зараження цими вірусами – і, відповідно, розвиток у майбутньому РШМ. Це світова практика, що довела свою ефективність у десятках країн.

Чому такий вік?

– Для того, щоб вакцина мала максимальний профілактичний ефект, вона повинна проводитись до початку статевого життя. А воно виникає рано, – говорить Ольга Палійчук. – Так, згідно з анонімним анкетуванням, проведеним по всій Україні НДІ акушерства та гінекології, 30% дівчаток 16-ти років мали вже трьох статевих партнерів.

Медики розраховують на те, що інформація про вакцинування для дівчаток 12 років, можливо, упередить раннє статеве життя.

– В Україні так масштабно вакцинування проти ВПЛ у підлітків ще не проводилось, віддалених результатів дії вакцини на наших дітей немає, тому «бути чи не бути» – вирішувати батькам, – зазначила головний позаштатний дитячий гінеколог області Ольга Латиш.

Головне, щоб були дотримані всі правила введення вакцини, умови, враховані показання та протипоказання.

– А років через 10-15, а то й 20 подивимося на результати, – зазначила Ольга Латиш.

Схема вакцинації

Курс вакцинації складається з трьох щеплень.

Вакцина, закуплена в Черкасах, діє тільки на 4 типи вірусів, хоча онкогенних значно більше.

Ольга Палійчук наголошує: мами, звертайте увагу, з ким, коли, як ваші дівчатка проводять час. Занадто ранній початок статевого життя може мати трагічний результат – це й інфікування захворюваннями, які передаються статевим шляхом, і небажана вагітність, і шкода від її переривання, і психологічна травма на все життя.

Арифметика вакцинації

Вартість повного курсу вакцинації на одну особу – 2160 грн.

Прогнозований показник на вакцинування – 662 особи.

Вартість вакцини складе 1 млн. 429 тис. грн.

П'ять причин, чому я маю вакцинувати свою доньку:

Я турбуюся про здоров'я своєї дитини, і я зроблю все, що для неї потрібно у цьому віці.

Вакцинація – безкоштовна.

Препарат – безпечний, має багаторічне використання.

Препарат – від достойних міжнародних виробників, має відповідний міжнародний сертифікат якості.

Мінімізовані побічні ефекти, щеплення проводиться у присутності медпрацівників.

Довідка

140-160 випадків раку шийки матки реєструють в області щороку. Кожна четверта пацієнтка через занедбаність і ігнорування профоглядів помирає. Щоб виправити ситуацію, у Черкасах вакцинуватимуть дівчат 12 років проти вірусу папіломи. Саме він є найпоширенішою причиною виникнення раку.

Світовий досвід

Вірус папіломи людини (ВПЛ) називають «німою» інфекцією, яка має перебіг без скарг і є однією з інфекцій, що спричиняє захворювання, які передаються статевим шляхом. Але через певний час може виникнути передрак і рак шийки матки (дисплазія).

Раннє статеве життя, коли на шийці матки – незрілий епітелій, який не виконує захисної функції, з кожним статевим партнером збільшує ризик інфікування вірусом папіломи. Від нього не убезпечують бар'єрні методи контрацепції – презерватив, бо інфікування може виникнути при контакті шкіра до шкіри в ділянці промежини.

У 90-их роках у багатьох країнах Європи збільшилась кількість раку шийки матки (РШМ). У жінок репродуктивного віку на 10-15%. Згідно з ВООЗ, пік інфікування вірусом папіломи – у віці 23-25 років. А перший пік раку шийки матки у європейських жінок – 32-35 років.

Враховуючи інфекційний чинник виникнення раку через вірус папіломи високоонкогенних типів, у декількох країнах світу працювали дослідники, аби синтезувати профілактичний препарат – вакцину, яка дозволить захистити жінку проти інфікування ВПЛ. На сьогодні існує дві вакцини – «Церварикс» (Великобританія) та «Гардасил» (США).

2008 року за розробку препарату «Гардасил» дослідник із Великобританії отримав Нобелівську премію. Вакцина використовується більше 10 років.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100