Хворим на хронічну ниркову недостатність не дозволяють лікуватися у гемодіалізному центрі "Фрезеніус". Про це повідомляють депутатки Черкаської обласної ради Любов Майборода і Наталія Старікова.

За їх словами, де лікуватися таким хворим, визначає спеціальна комісія по відбору хворих з хронічною нирковою недостатністю, яка впродовж останніх кількох років працює при Департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації. Ця комісія направляє "нирочників" на гемодіаліз (очищенні крові) виключно в обласну лікарню. А прохання хворих направити їх у "Фрезеніус" не задовольняють.

"Пишуть, що комісія розглянула ваше звернення і повідомляє, що в обласній лікарні створені всі умови для лікування. Всіх хворих направляють в обласну лікарню. До мене особисто зверталося четверо хворих, я писала відповідні запити, але вони лишилися без результату. Зараз у "Фрезеніусі" 64 пацієнти, які лікуються там мало не з самого відкриття центру в 2010 року. З того часу нових людей в клініку не направляли", – розповіла Любов Майборода.

За словами Наталії Старікової, відмова хворим в лікуванні в обраному медичному закладі є порушенням Конституції України, зокрема статті 49 Основного Закону, в якій сказано, що "держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування". Депутатка зазначає, що умови лікування в обласній лікарні на порядок нижчі, ніж у "Фрезеніусі". Про це говорять пацієнти центру, які свого часу отримували гемодіаліз в обласній лікарні, і свідчить медична статистика.

"Рівень смертності хворих на гостру ниркову недостатність в обласній лікарні в рази вищий, ніж у "Фрезеніусі": у 2009 році цей показник складав 18%, у 2010 – 24,5% (!), у 2011 – 11,25%, в 2012 – 13%. У клініці маємо таке: 2,5% у 2010 і 2011 роках (у 2009 центр іще не працював), 4,6% - у 2012 році. Показник інфікованості вірусами гепатиту В і С наступний. Обласна лікарня – 6 випадків у 2009, по 7 – в 2010-2012 роках. У "Фрезеніусі" інфікованість гепатитом відсутня", – вказує Наталія Старікова.

Читайте також: Головний лікар «Фрезеніусу»: «Втрапити до нас може кожен...»

Депутатки додають, що проблема з фінансуванням лікування "нирочників" у "Фрезеніусі", яка виникла на початку цього року, досі не вирішена. Любов Майборода зазначає, що кошти за лікування пацієнтів центрів область не перерахувала й не виробила ефективного механізму оплати.

"У Чернігові, де працює другий після Черкас гемодіалізний центр "Фрезеніус", ситуацію вирішили, перерахувавши кошти з обласного бюджету. А в нас хочуть, щоб місцеві бюджети "скидувалися" на лікування, – обурюється Любов Володимирівна. – Але, по-перше, це великі кошти для місцевих бюджетів, бо лікування одного хворого на рік обходиться у 140 тис. грн. По-друге, яким чином німецькому центру укладати угоди з більш ніж 20 бюджетами?".

Нагадаємо, на останній сесії обласної ради 26 квітня депутати відмовилися внести до порядку денного пропозицію Любові Майбороди про розгляд питання фінансування хворих на хронічну ниркову недостатність.

Про це інформує прес-служба Черкаської обласної організації політичної партії "Фронт Змін".

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100