реклама
Sucurity Police

реклама

Люди у Беркозівці, Луці і Горобіївці на Канівщині готові брати в руки вила і захищати школи. Питання про закриття шкіл почалося мусуватися ще з червня. Мовляв, так зекономимо. Про те, що внаслідок такої «економії» діти будуть їздити на урови в сусідні села (з Луки – за 4 км у Межиріч, з Беркозівки – у Мартинівку за 12 км навпростець дорогою, яку ніхто взимку не чистить, а в об'їзд – то усі 36 км!) ніхто особливо не задумувався, інформує депутат обласної ради Наталія Старікова.

«Людей у селах «обробляли», але громада вперлася. Вдалися до інших способів. Пару тижнів тому Беркозівку і Луку відвідала приймальна комісія, яка інспектує школи на предмет готовності до нового навчального року. І прийняла рішення, що школи – аварійні. Але експерти з Держбудтехнагляду, викликані комісією для складання віповідного акту, відмовилися його підписувати. Заявили, що хоч школи і старі, але аварійності нема, – розповідає депутат Черкаської обласної ради Наталія Старікова. – Після цього за вказівкою керівництва Канівської райдержадміністрації з районного управління освіти ходять по хатах, де живуть учні цих шкіл, і вмовляннями-погрозами змушують батьків писати заяви про переведення дітей у інші школи».

За словами депутата Канівської райради від «Батьківщини» Миколи Фесенка, цей «кнут-пряник» від влади став останньою краплею для селян.

«Село стало дибки. Люди готові брати вила і боротися за школи. Бо розуміють – без школи село «посиплеться». Приміром, у Беркозівці відразу закриється філія «Ощадбанку», бо саме через цей банк педагоги отримують зарплату. Потім – постане закриття ФАПу», - зазначає Микола Григорович.

У Горобіївці трохи інша ситуація. Сходка села проти закриття, а депутати сільради його погодили. Утім, за законом, саме рішення громади, а не депутатів, у цьому питанні головне.

Микола Фесенко запевняє, що опозиційні депутати Канівської райради не дадуть «протиснути» питання закриття шкіл в районі. Зі свого боку, як обласний депутат, триматиме ситуацію на контролі Наталія Старікова. Про це інформує прес-служба депутата Черкаської обласної ради Наталії Старікової

Нагадаємо, що за інформацією департаменту освіти й науки Черкаської облдержадміністрації, впродовж 2011-2012 років в області було ліквідовано 22 школи, реорганізували 17. Так, у 2011 році було ліквідовано 17 шкіл: в Городищенському, Маньківському, Монастирищенському, Уманському, Тальнівському районах та м.Смілі – по одній, у Корсунь-Шевченківському – 3, у Смілянському – 2, у Канівському районі – 6. У 2012 році ліквідувано ще 5 загальноосвітніх навчальних закладів: у Кам'янському і Маньківському районах – по 2 школи, на Тальнівщині – одну. Із ліквідованих шкіл звільнено 162 працівника. У планах на цей рік – закрити ще 10 шкіл, звільнивши 144 учителя. Як не прикро, та процес закриття шкіл торкнеться Черкащини і в цьому році. Очікуваний результат, викладений в соціально-економічній програмі розвитку області – майже три десятки закладів. У «зоні ризику» – 29 шкіл: реорганізація 5 НВК, ліквідація 8 ЗОШ та реорганізація в нижчий ступінь – 16 ЗОШ.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 незнайка 04.09.2013 08:16
В с ТИНЬКИ Чигиринського району залишилось 2 тис мешканцив Голова РДА швидкуе завершити будивництво СТАДИОНУ В с Тиньки мешкало 5 тис осиб село негазификоване Грошей нема Земли 3600 га орендуе СП НИБУЛОН Виборчий округ 195 депутат Зубик
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 Не молодець 03.09.2013 23:56
Цитую молодці:
Як видно з переліку в Чорнобаївському районі не закрита жодна школа в зв"язку з чим хотілося б висловити велику вдячність керівництву району Клименко Ю.В. Міньку В.В. Ляпкало Є.І.

Ох і полизали!!! А в зв"язку з явним пАкращенням, всі дружно подякуємо наперед про наше майбутнє "щастлівоє дєтство"! Клименка Ю.В.а Міньку В.В., Ляпкало Є.І. негайно канонізувати, портрети в рамку і молитися, молитися, і ще раз молитися, поки така як "МОЛОДЦІ" у них працює.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Ф 03.09.2013 22:00
Тих, хто приймав такі рішення, притягнути до відповідальност і за порушення Конституції України (стаття 53: Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої ... освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання) та Закон України «Про освіту» (стаття 14 п. 1: Місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування здійснюють державну політику в галузі освіти і в межах їх компетенції:
- встановлюють, не нижче ... мінімальних нормативів, обсяги бюджетного фінансування закладів освіти, установ, організацій системи освіти, що є комунальною власністю, та забезпечують фінансування витрат на їх утримання;
- забезпечують розвиток мережі закладів освіти та установ, організацій системи освіти, зміцнення їх матеріальної бази, господарське обслуговування; )
Про закриття ні слова!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Дунька Пі***ка 03.09.2013 12:51
Так це ж таке ПАКРАЩЕННЯ від ПР
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 молодці 03.09.2013 11:38
Як видно з переліку в Чорнобаївському районі не закрита жодна школа в зв"язку з чим хотілося б висловити велику вдячність керівництву району Клименко Ю.В. Міньку В.В. Ляпкало Є.І.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100