Фото: oda.ck.ua

Фото: oda.ck.ua

Хата чумака в Моринцях Звенигородського району, яку розібрали в жовтні минулого року, фактично відремонтована. Там до квітня залишилося зробити двір чумака, кузню, хлів, колодязь тощо, повідомив під час брифінгу заступник голови Черкаської облдержадміністрації Михайло Коваленко.

– Про хату чумака було багато розмов, зробили на цьому, як на мене, піар-компанію, але хату дійсно треба було розбирати, – почав вкотре переконувати журналістів у правильності рішення влади розібрати будівлю Михайло Вікторович. – Я в ній був, коли вона ще стояла на місці. Там дерев’яні колоди вийшли із ладу, згнили. Щоб ви розуміли, у той час не будували на фундаментах, на землю фактично ставили будівлю. І з часом природа зробила свою справу. Вода, морози, дощ... Про те, що її треба було розбирати, не було сумнівів. Ми її розібрали. Було ухвалене рішення, що будівля буде виконуватися за спонсорські кошти. Державні кошти там використовуватися не будуть. Так на сьогодні це і зроблено. Доробляються маленькі штрихи...

Нагадаємо, 200-літню автентичну хату заможного чумака, що була об’єктом Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» в селі Моринці розібрали в жовтні 2013 року.

Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб тоді пояснив, що хату чумака не зруйнували, а розібрали, тому що вона була досить поважного віку та через це небезпечною для відвідувачів. Згодом Міністр культури України Леонід Новохатько у відкритому листі до «шанувальників» Тараса Шевченка заспокоював українців, що хата чумака в Моринцях на Звенигородщині буде відтворена, такими ж словами, що й губернатор Черкащини.

Через обурення депутатів питання знищення будівлі обговорювалося в Комітеті з питань культури і духовності Верховної Ради України. Також Президент України Віктор Янукович доручав Генеральному прокурору Віктору Пшонці перевірити обставини демонтажу «хати чумака».

Через недоліки в роботі, зокрема виявлені під час перевірки правомірності демонтажу «хати чумака» 1 листопада Міністр культури Леонід Новохатько звільнив гендиректора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Олександра Комаренка. Виконувати обов’яки генерального директора призначили заступника директора з наукової роботи, яка очолювала заповідник із серпня 1995 року по листопад 2011 року, Людмилу Шевченко.

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Дід Трохим 12.02.2014 16:15
Капєц. Хата чумака, практічєскі - бренд ювілею, і та не готова. Слухайте, очільники, ви хоч шось моженте почати і закінчити, а вже потом триндіть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 СЕЛЯНИН 12.02.2014 14:16
176 негазифицирован ных сел в области население вымирает Кто будет рассматривать 200-летний сарай? А там еще ИНИЦИАТИВА из чистой бронзы памятник соорудить! Откуда СБТ деньги берет?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Loki 12.02.2014 13:20
Работы по электропроводке заканчивают чи шо? Представляю "хата заможного чувака" - лампочка дорогого ильича, посудомойка, стиралка, газовая печка,.., рядом с винтажной соломой и кизяком! Не всякая испанская вила в "2014" так выглядит как эта хатынка из "1814"!!! )))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 333 12.02.2014 13:07
Хату Тулуба бачу, хату чумака ні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100