реклама

реклама

Ремонтні роботи на дорогах під час несприятливих погодних умов та за низьких температур повітря виконувалися завжди. І це не лише вітчизняна практика, така вона й за кордоном, пояснюють у Службі автомобільних доріг доречність латання доріг у зимовий період.

– Йдеться не про плановий ремонт, а аварійний, який переважно дорожники виконують взимку. Адже тріщини та вибоїни величиною, яка перевищує допустимі норми, утворюються упродовж усього року й після завершення будівельного сезону зокрема, – наголошує перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Черкаській області Сергій Майданюк. – Аби забезпечити безпечний проїзд, в холодну пору року ямковий ремонт на таких ділянках виконується cпеціальними асфальтобетонними сумішами.

Методика використання останніх міститься в різних нормативних документах, зокрема ВБН (відомчих будівельних нормах) «Проведення аварійних робіт з ліквідації ямковості на асфальтобетонному покритті автодоріг у холодний період року та за несприятливих погодних умов». Для ремонту покриття автошляхів визначено три періоди: зимовий, зимово-весняний та осінньо-зимовий. Відповідно кожен із них передбачає певні види робіт.

– Так, зимовий період передбачає виконання ремонтних робіт при температурі від нуля градусів до свого мінімального значення, – розповідає начальник лабораторії з контролю виробництва Служби автомобільних доріг у Черкаській області Андрій Беззубов. – Це значення різне в кожному регіоні країни та залежить від приналежності території до так званого дорожньо-кліматичного району. Таких в Україні сім.

Існує кілька груп матеріалів для аварійного ямкового ремонту: гарячі та холодні асфальтобетонні суміші, холодні органо-мінеральні та бітумо-мінеральні суміші спеціального складу, а також литі гарячі асфальтобетонні суміші (в регіоні не використовуються).

Взимку, навесні та восени ямковий аварійний ремонт виконують холодними сумішами, інші, у тому числі й гарячі, залежно від складу, також можуть бути використані в цей період. Адже сучасні суміші модифіковані адгезивними, структуруючими та іншими домішками. Це дозволяє зберігати їх тривалий час та використовувати під час несприятливих погодних умов.

Як холодні, так і гарячі суміші постійно перевіряє лабораторія з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Черкаській області та лабораторія підрядника.

– Приміром, днями в нашій лабораторії було проведене дослідження органо-мінеральної холодної суміші з домішкою «Perma-patch concentrate» для цілорічного ямкового ремонту асфальтобетонних покриттів, – розповідає Андрій Беззубов. – В суміші визначили показники злежуваності, рухливості, клеючої здатності. За результатами випробувань встановлено, що суміш відповідає нормативним вимогам. Отже, придатна для зберігання та укладання. Так досліджують кожну партію суміші.

Асфальтобетонні суміші можна застосовувати навіть при 15-тиградусному морозі, а деякі – й при -30 0С. Хоч технологія дозволяє роботи в таких екстремальних умовах, черкаські дорожники зазвичай їх не проводять.

Прикметно, що технологія також дозволяє видаляти вологу з ям, куди укладатимуть суміш, тож роботи можна проводити через деякий час після дощу.

Гарантійний термін на виконаний аварійний ямковий ремонт становить 3-4 місяці.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Loki 19.02.2014 09:52
Кстати (у службі автомобільних доріг видно просто этого не знают), "при температурі від нуля градусів до мінімального значення", ямки мона просто водой по вінця заливать!!! "Гарантійний термін на такий виконаний аварійний ямковий ремонт становить "до відлиги"". А деньги на ремонт, без всяких таких от оправданий, просто по старому испытанному плану откатать мона! ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Вікторія 19.02.2014 09:18
Так ось чому перекрита черкаська дамба
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100