реклама

реклама

До 25-річчя Черкаської єпархії, що відзначатиметься цьогоріч, незабаром виходить із друку ілюстрований альбом, присвячений перлині церковного зодчества – кафедральному Михайло-Архангельському собору: історії його будівництва, сучасному стану, богослов'ю внутрішнього розпису. Альбом видається за благословенням Високопреосвященнішого Митрополита Софронія і передується його вступним словом.

cover17 Про це повідомляє прес-служба Черкаської єпархії УПЦ (МП).

– Народження Божого храму – це завжди величезна таїна, – зауважує владика Софроній. – Якщо основою зведення будь-якої іншої споруди є технічні розрахунки проекту, випробувані інженерні рішення, гарантії його фінансування тощо, то в основі будівництва святого храму – передусім віра в Бога, полум'яна і щира любов до Нього, надія на Його милість і всебічну допомогу... Той, хто більш ретельно і ґрунтовно зацікавиться історією будівництва черкаського собору, а воно, зауважимо, розпочалося невдовзі після офіційного утворення Черкаської єпархії, буде щиро здивований тим, що ми взялися за цю справу, не маючи ані ухвалених архітектурних документів, ані гарантованого фінансування, ані вичерпного технічного забезпечення. Натомість мали найголовніше: віру в те, що не будемо залишеними поміччю Божою, не будемо залишеними молитвами простих людей, які бажали підняти святі хрести над містом, перетвореним за часи панування радянсько-атеїстичної влади на суцільну пустелю безбожництва, знущання над вірою українців, їх святими традиціями.

Альбом містить ґрунтовну статтю про історію зведення Михайлівського кафедрального собору: її автором є клірик собору протодиякон Іоанн Поліщук, який є також одним з головних упорядників книги.

Своє слово до читачів зі сторінок альбому звертає й головний архітектор Черкаської області, Народний архітектор України Василь Іванович Дмитренко.

Серед упорядників майбутньої книги – протоієреї Василь Вознюк, Сергій Чумак та Анатолій Чертополох. Альбом містить багато яскравих ілюстрацій – понад 200 сторінок великого формату: вони дадуть читачеві повне уявлення про розпис не лише центральної частини собору, де відбуваються основні богослужіння, а й верхнього ярусу, олтарів тощо. Окрема глава присвячена фрескам та іконам, на яких нещодавно спостерігалося диво їх оновлення.

Робота над альбомом розпочалася ще з жовтня минулого року, було проведено серію спеціальних фотозйомок як внутрішнього розпису собору, його архітектури, а також навколишніх церковних споруд. Усі зйомки здійснювалися професійною апаратурою та оптикою, що є важливою передумовою високої якості поліграфічного друку. До того ж альбом друкується на крейдованому папері в одній з кращих друкарень України і без сумніву порадує всіх, хто давно бажав придбати таке видання як подарунок або на пам'ять про красень собор. Очікується, що альбом з'явиться у продажу вже у червні.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100