реклама

реклама

Дотримання уповноваженими органами законодавства при прийнятті рішень в сфері містобудівної діяльності є гарантією безперешкодної реалізації громадянами та суб’єктами містобудування намірів з розбудови Черкащини. Про це йшлося на координаційній нараді, що відбулась у Черкаській обласній державній адміністрації.

У заході взяли участь голова ОДА Юрій Ткаченко, начальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Віталій Полтавець, керівники райдержадміністрацій та міст, голови об'єднаних територіальних громад регіону.

index

Віталій Полтавець ознайомив присутніх з основними проблемами в роботі органів містобудування та архітектури, які виявляє ДАБІ під час здійснення заходів нагляду. За його словами, уповноважені органи Черкащини у своїй роботі допускають порушення вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки та Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

Так, у 2017 році та першому півріччі 2018 року Управлінням Держархбудінспекції було проведено 87 перевірок, за результатами яких видано 34 приписи про усунення порушень вимог законодавства. Майже 34% прийнятих уповноваженими органами рішень скасовано.

Зокрема, скасовано 423 містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки. Серед основних підстав – неактуалізовані генеральні плани населених пунктів; відсутність планів зонування, детальних планів території, а також видача декількох містобудівних умов та обмежень на одну земельну ділянку. Також найпоширенішими порушеннями є подання замовником неповного пакету документів та невідповідність намірів забудови містобудівній документації на місцевому рівні.

«За виявленні порушення посадові особи уповноважених органів притягуються до відповідальності та мають сплатити штраф у розмірі від п’ятисот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак найгірше у таких випадках, що скасування містобудівних умов та обмежень має наслідком для людей скасування права на початок виконання підготовчих та будівельних робіт», - відзначив начальник Управління ДАБІ у Черкаській області.

За його словами, відсутність містобудівної документації на місцевому рівні (генерального плану, детального плану) стала підставою і для скасування рішень щодо видачі будівельних паспортів. Зокрема за звітний період було скасовано 464 відповідних документа. Скасовано і 87 паспортів прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Одна з причин – видача паспортів прив’язки на розміщення споруд у місцях, що не передбачені комплексною схемою.

Крім того, дію 1364 рішень уповноважених органів містобудування та архітектури зупинено.

Віталій Полтавець наголосив на важливості дотримання посадовими особами уповноважених органів встановлених законодавчих вимог, адже від цього залежить успішна реалізація будівельних проектів у регіоні.

Керівник структурного підрозділу Держархбудінспекції закцентував увагу на основних законодавчих новаціях у містобудівному законодавстві, що запрацюють у поточному році. Це механізм безстрокової будівельної амністії, а також нові державні будівельні норми, зокрема ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», які замінять 6 різних нормативно правових актів та наберуть чинності з 1 вересня 2018 року.

Уповноважені органи повинні будуть враховувати нові будівельні норми при вирішенні питань, пов’язаних з розробкою містобудівної документації на місцевому рівні та прийнятті рішень щодо видачі містобудівних умов та обмежень забудови, будівельних паспортів та паспортів прив’язки.

Прес-служба ДАБІ України

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100