реклама

реклама

Концепція транспортної реформи погоджена авторами і управлінням транспорту Черкаської міської ради може бути схвалена ще в 2018 році. Наразі її має підтримати виконком, а потім депутатський корпус на сесії. Чи можливо це зробити до Нового року - про це говорили учасники публічної консультації, яку 10 грудня організувала ГО "Центр UA".

48058941_747588348939993_3607435893398306816_n

Потреба жителів міста Черкаси у зручному та безпечному транспорті не задовольняється. Свідченням цього є і значна кількість скарг мешканців міста на якість та безпечність перевезень, і періодичне (двічі тільки за 2018 рік) протистояння міської влади і перевізників у питанні формування вартості проїзду.

Причинами цього є транспортний шантаж і порушення умов перевезення пасажирів в громадському транспорті, відсутність контролю за кількісними і якісними показниками перевезень та ефективних механізмів притягнення до відповідальності перевізників за неякісне надання послуг, відсутність достатньої кількості маршрутів автобусів до віддалених районів та неповне покриття міста мережею електротранспорту. Затягування з початком транспортної реформи призводить до неякісного надання мешканцям послуг з перевезення, недоотримання бюджетом коштів та створення додаткового навантаження на транспортні шляхи та комунікації.

Автор концепції транспортної реформи, колишній працівник КП “Черкасиелектротранс” Павло Мосійчук відзначив: «Головною проблемою є не відсутність коштів чи нестача транспорту, а відсутність команди готової працювати над втіленням реформи. З початку року є готовий проект концепції, цілий ряд проектів інших документів, є розуміння і бачення того, що потрібно зробити. За цей час Житомир, Вінниця, Миколаїв вже розпочали реалізацію транспортної реформи в себе і багато чого досягли. Десь впроваджено електронний квиток, десь працюють GPS-трекери, десь проведено вивчення мобільності населення і оптимізовано маршрути. Це те, що давно можна було зробити і в Черкасах. Навіть наявного парку тролейбусів, за умови оптимізації маршрутів, розуміння потреб населення в перевезеннях, може бути достатньо аби покращити ситуацію в тих районах, де є тролейбусні лінії. Цього року тролейбусний парк отримав 60 мільйонів на свої потреби. Я пропонував закупити вживані чеські тролейбуси на автономному ходу орієнтовно за 1 мільйон гривень кожен, які могли б здійснювати перевезення в тих районах, де поки немає ліній. Натомість тролейбусний парк хоче купити один новий тролейбус за 12 мільйонів, при цьому випускаючи на маршрут чверть наявного транспорту».

48319060_1986714421384487_4703265785013862400_n

Керівник черкаської ІТ-компанії “eKreative” і розробник системи трекінгу громадського транспорту MapaMagic Віктор Євпак підтримав попереднього спікера. «Ми не бачимо кроків назустріч  з боку «Черкасиелектротрансу» та міської влади. Навіть той безкоштовний продукт, який ми надали в розпорядження перевізників – не використовується. Розмови про підвищення тарифів, компенсації за пільгові категорії – все це якісь нічим необгрунтовані тези. Розрахунку кількості пасажирів, потреби в тому чи іншому маршруті, кількості пільгових категорій немає. Адже така інформація багато чого б прояснила і вибила значну кількість аргументів з боку перевізників».

Заступник директора КП «Черкасиелектротранс» Олексій Ворона розказав про бачення проблеми з позиції свого підприємства. «Ми не можемо використовувати весь свій парк, бо є нестача водіїв, яких нам не забезпечує центр зайнятості. Також є проблема технічного стану тролейбусів, затримки з зарплатами та й взагалі важкими умовами праці. Адже водії і кондуктори мають вставати о 4-5 годині ранку, а повертаються пізно ввечері.»

За підсумками публічної консультації буде надано звіт органу прийняття рішень - зокрема міському голові з пропозицією посприяти затвердженню концепції транспортної реформи та створити робочу групу з розробки відповідної програми, де чітко прописати необхідні кроки для реалізації транспортної реформи і передбачити під це відповідне фінансування, принаймні з другої половини 2019 року.

48367557_347017409467109_7788469741533790208_n

реклама

Коментарі  

 
+12 #2 Надія. 13.12.2018 14:05
Якщо в впровадженні, реалізації концепції приймають участь такі фахівці як Кухарчук та Ботнар,- умре ще і не народившись!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 сергей 13.12.2018 13:04
А что сказали Кухарчук И Боднар?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100