реклама

реклама

Журналіст Роман Сущенко в Черкасах розповів колегам, що в російській буцегарні йому додавали сил думки про рідних, їхня боротьба за нього, їхні листи, дзвінки, короткі побачення, дуже підтримували його також прості українці, росіяни, громадяни інших країн, з діаспори, зокрема Канади (понад сто листівок тільки з Канади), від парламентарів отримував підтримку не лише європейських, а й наших. Про це повідомляє кореспондент «Прочерку».

71827322_2690303507717415_6576066032253796352_n

Від відчаю в ізоляції полоненого українця рятували і малювання, і книги. Каже, фізичного впливу не було, але були провокації і психологічний тиск. Зокрема образи, лайки в колонії, слідчий намагався тиснути.

Зараз він відновлюється психологічно, відвідував психолога, лікувався в «Феофанії», у майбутньому планує й далі займатися журналістикою.

Сьогодні Роман відвідав у Черкасах батьків, каже, що подобається дихати свіжим повітрям, походив вулицями рідного міста. Окрім того, журналіст міркує над тим, щоб написати книгу на основі щоденника, записів у зошити, які вів у тюрмі.

Роман Сущенко зазначає, що, попри війну, емігрувати не думав, бо ніде не буде таким щасливим, як удома.

- Україна - це моя рідна держава, тут друзі і рідні, - зазначив Сущенко.

З адвокатом вони продовжать боротьбу за справедливість, зокрема подаватимуть скаргу до Європейського суду з прав людини через засудження в Росії.

На пресконференції Сущенка запитали, чи не побачать його в майбутньому в списках партій. Він відповів, що поки не пропонували йти в політику, але це не виключено.

- Поки рано говорити. На деяких темах я не знаюся, тож не буду забігати вперед. Мене ніхто нікуди не запрошував, але я не виключаю, що це може статися найближчим часом, - сказав Роман Сущенко.

Щодо можливих виборів на Донбасі, то, на його переконання, це можливо, але має бути так, як бачить це Україна, щоб не були зачеплені українські інтереси і щоб вибори відбулися без втрат для нашої країни.

- Мені здається, що існує певний вакуум між владою і суспільством. Тому є хвилювання в суспільстві. Невідомо як ці домовленості, про які говорять зараз на вищих щаблях, були встановлені. Щоправда події останніх двох тижнів показує, що конфлікт буде продовжуватися. Я дуже сподіваюся на компроміс, - сказав Роман Сущенко.

Нагадаємо, у вересні 2016 року у Москві російські силовики затримали власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка, який родом із Черкас. 7 жовтня 2016 року Сущенку висунули обвинувачення у «шпигунстві». Московський міський суд засудив Романа до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Із російського полону український журналіст писав листи черкаській родині Боєчків.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі «35 на 35». В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року. Тоді ж був звільнений і Роман Сущенко.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100