14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – це день, який нагадує сучасному суспільству про те, що поширеність захворюваності невпинно зростає. Цукровий діабет займає одне з перших місць у світі серед неінфекційних захворювань після серцево-судинних та онкологічних. За даними ВООЗ, у 2019 році кожні 8 секунд в світі від цієї хвороби помирає одна людина.

image.php Про це пише сайт Черкаської міської ради.

В Україні зареєстровано близько 1 млн 300 тисяч хворих на цукровий діабет і щорічно реєструють більше 100 тисяч нових випадків. Однак, наряду з кожним зареєстрованим існує 2-2,5 недіагностованих хворих. Відповідно до світової статистики, кожні 13–15 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється. Переважно це стосується кількості хворих на цукровий діабет II типу.

Як повідомили в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я», у Черкасах в 2018 році було зареєстровано 9976 хворих на цукровий діабет, тоді як в 2017 році їх налічувалось – 8684. В цілому по Черкасам захворюваність на цукровий діабет за останні 3 роки зросла на 10%. 30 % хворих на цукровий діабет – це молодь.

Цукровий діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові. Цукровий діабет має такі симптоми: різка втрата ваги, постійна сильна спрага, сухість шкіри та слизових оболонок, відчуття голоду, свербіж шкіри, судоми в литкових м’язах, нечіткість зору.

Щоб запобігти захворюванню, особам з групи ризику необхідно дотримуватись здорового харчування, а саме: харчування повинно бути повноцінним: містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів. Обмежити в раціоні їжу, що містять вуглеводи (цукор, цукерки, тістечка); тваринні жири, споживання солі, алкогольних напоїв. Віддавати перевагу рослинним жирам. На Вашому столі завжди повинні бути свіжі овочі. Бути фізично активними, утримуватись від шкідливих звичок.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100