Тридцять сім пристроїв для вивчення фізики створив разом зі студентами черкаський фізик-конструктор Яків Тарнавський. Чоловікові 82 роки, він працює у лабораторії Національного університету імені Богдана Хмельницького. Прилади конструювали протягом трьох років, повідомляє Суспільне.

eb35551d403ef8ca_w

Студентам другого курсу за допомогою пристрою, який називається “Трубка Рубенка” показують, як змінюється звукова хвиля. А за допомогою трансформатора демонструють явище електомагнітної індукції, розповідає завідувач кафедри фізики Микола Пасічний: “Якщо ми на осердя котушки одягнемо іншу котушку ми можемо спостерігати виникнення електричного струму і це собою являє явище електромагнітної індукції”.

Ці прилади для вивчення загального курсу фізики створив фізик-конструктор Яків Тарнавський разом зі студентами у “Лабораторії технічної творчості”

“З механіки, молекулярної фізики, є для вивчення електрики та магнетизму, ось отут ці всі розділи представлені. Частина пристроїв виготовлена за прикладами з інтернету, частина за кресленнями студентів”, - розповідає чоловік.

Студент другого курсу Олександр Остапенко каже, вже має ідеї для створення власного приладу: “У мене є деякі ідеї, але ще потрібно досвіду трошки і, думаю, десь до кінця бакалаврату, можливо, щось у мене і вийде”.

Для фізиків важливо вміти втілювати теоретичні знання практично, говорить аспірант кафедри фізики Владислав Морозович.

Він у студентські роки також займався у “Лабораторії технічної творчості”.

“Cаме алгоритм оцього пошуку, як правильно впровадити, як дослідити це явище і як його реалізувати, щоб було наглядно і зрозуміло подано”, - каже Владислав Морозович.

Зі слів директора навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Юрія Ляшенка, прилади розроблялися протягом останніх трьох років, тепер їх використовуватимуть у навчанні.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100