Уже другий рік хворі діти з діагнозом ДЦП займаються іпотерапією – реабілітацією за допомогою верхової їзди. Згуртувала черкащан на ці заняття «Спілка батьків дітей-інвалідів оновлена».



Двічі на тиждень поблизу будинку для сімей з дітьми-інвалідами, що в Південно-Західному районі Черкас, відбуваються прогулянки на конях. Проблема в одному – висаджувати інваліда на коня – досить важко. Аби полегшити заняття хворим дітям, голова громадської організації «Рідне місто Черкаси» Сергій Отрешко готує їм подарунок – спеціальну мобільну конструкцію, яка дозволить без проблем «вибиратися» верхи.

Минулого тижня «Спілка батьків дітей-інвалідів оновлена» організувала в себе день відкритих дверей. Демонстрували реабілітаційні заняття та роботу творчих гуртків. У тому числі показували й заняття з іпотерапії.

Цьогорічний випускник школи Дмитро Таран має діагноз ДЦП. Двічі на тиждень хлопець їздить на конях. Каже: заняття дуже позитивно впливають на самопочуття.

– Уже другий рік займаюся. Подобається, бо легше на ноги стає. Трохи краще став ходити після цього. Перший раз, як сідав, то було страшно, а зараз уже ні, – розповідає Дмитро.

Про заняття іпотерапією Спілка домовилася з кінно-спортивним клубом «Мустанг». За одне коло верхи платять усього 5 грн. Батьки кажуть: це посильна плата, але заняття ніде проводити, окрім як на колишньому полігоні, а нині – просто пустирі. Тож триває реабілітація з весни по осінь, коли дозволяє погода.

Синові Олександра Богаченка Максиму – 11 років. У хлопчика також дитячий церебральний параліч. Батьки займаються з ним за спеціальною методикою, куди входить і верхова їзда.

– Після таких занять дитина розслабляється, піднімається температура тіла. Якщо раніше руки були дуже часто холодні, то після двох-трьох кіл верхи тіло стає теплішим. Апетит з’являється, словом, дуже позитивний вплив, – каже Олександр Васильович. – Але з дорослими дітьми буває важко, якби нам якусь таку приспособу, щоб це полегшити. А то інколи й уп’ятьох доводиться хвору дитину висаджувати.


Інструктор з верхової їзди Яна Полив’яна хвалиться досягненнями своїх підопічних. Каже: дехто з хворих спершу не міг і сидіти на коневі, просто лежав на гриві, а тепер ось і спину тримають.

– Завдяки роботі м’язів коня працюють і м’язи людини. А до цього додається вплив тепла від тіла коня, – говорить дівчина.

Зауважує: коні ставляться до хворих дітей з розумінням, надто Халва, котра підходить для таких занять якнайліпше.

– У неї широка м’яка спина, дитині нічого не заважає, – гладить кобилу Яна. – Якраз той ефект, що потрібен.

Голова громадської організації «Рідне місто Черкаси», депутат Черкаської міської ради Сергій Отрешко «Спілці батьків дітей-інвалідів оновленій» допомагає вже не вперше. На потреби інвалідів відгукнувся і цього разу.

– Потребу в цій конструкції керівник спілки озвучив на одній з попередніх зустрічей. Нині ми розглядаємо можливі варіанти її виконання. Однозначно, вона повинна бути пересувною, аби застосовувати за потреби. Виготовлятимемо конструкцію з металу. Гадаю, незабаром займатися верхи інвалідам буде значно легше. Наше завдання – підтримувати родини, котрі самотужки дбають про інвалідів, не опускають руки і намагаються робити все для здоров’я своїх дітей, – зауважує депутат.

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Дядя Вася 04.06.2012 05:57
Блін, та коли ви вже запам*ятаєте_ у нормальних країнах словосполучення діти-інваліди НЕ ВЖИВАЄТЬСЯ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Василь 30.05.2012 13:05
Схоже, верхова їзда - це новий тренд ..................................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100