реклама

реклама

Днями у глинищі колишнього цегельного заводу, що неподалік від Здобутка, відбувся єдиний стрілецький день підрозділів територіальної оборони під керівництвом військового комісара Тальнівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Валерія Кудли.

dsc00395-1024x576

Про це повідомляють «Вісті Черкащини».

25 червня засновник ГО «Військово-патріотичний клуб «Гайдамаки» Юрій Рябий та співзасновник клубу Станіслав Волощук провели для присутніх навчання з тактичної медицини та інженерно-саперної справи.

Зокрема, кожен учасник зміг не тільки побачити, а й навчитися швидко розкладати, складати та накладати на верхні та нижні кінцівки джгути «натівського» зразка 3-го покоління.

Працювали і з пов’язками. В тому числі, Станіслав Володимирович пояснив, як діяти у випадку, коли поранений має пульсуючий крововилив (ураження сонної чи інших великих артерій), наголосив на тому, що саме зупинка масивних кровотеч повинна бути на першому місці, і, як не дивно, навіть тоді, коли людина має ампутацію кінцівки. Усе тому, що людина, за масивної крововтрати, втрачає свідомість за якихось 30 секунд, а ще якась хвилина-кілька – і шанси на виживання втрачено. Тож переломи, на яких помилково ставився колись акцент, варто відкласти не на другий і навіть не на третій план.

Цікаво було спостерігати і за тим, як Волощук пояснював принцип визначення, чи дихає людина, за методом «бачу, чую, відчуваю». Доступно розповіли присутнім і про дії у разі виявлення наскрізного поранення з ураженням легень. Досить змістовною була і розповідь Юрія Рябого щодо видів протипіхотних мін, гранат, в тому числі і саморобних, зон ураження.

Кожен член територіальної оборони, а разом з ними і журналістка «Вістей Черкащини» (для якої така справа – вперше) розбирали та збирали автомат та пістолет.

– З 1977-го року я його в руки не брав, – сказав Микола Лисоконь, директор відгодівельного підприємства (с. Новомайданецьке), щойно завершив збирати автомат. – Сьогодні нагадував. Відвик від цього. Тепер ось згадую молодість. Якби тренувався, то було б легше. Але перепідготовки не було ніякої. А зараз, може, й треба. Така обстановка зараз у країні. Хто його знає, що воно далі буде.

Петро Закревський, заступник військового комісара, пояснив присутнім, як саме будуть проходити стрільби, провів інструктаж із техніки безпеки. «Зараз у нас будуть стрільби із автомата, – сказав Петро Володимирович. – Стрільби будуть комбіновані: спочатку ви розбираєте автомат, пробуєте накласти собі джгут – надати собі першу медичну допомогу, і потім виконуєте вправу навчальних стрільб (20 патронів) із автомата Калашникова лежачи і вправу контрольних стрільб (12 патронів). Офіцери будуть проходити стрільбу з пістолета Макарова.

На спеціально облаштованому місці стріляли по черзі. І поки хтось тримав зброю, прицілювався та тиснув на гачок (і все це – під пильним оком інструктора), хтось чекав у черзі, інші мали нагоду ще і ще раз повправлятися у розбиранні та збиранні зброї:

– Ми тут вперше, – сказав 32-річний Олександр Бойко. Сюди він приїхав разом з меншим на кілька років братом Владиславом. Хлопці щойно зібрали автомати. – Останній раз я це робив в 11 класі на уроці допризовної підготовки. Вважаю, що такі навчання – необхідні на сьогоднішній день. Навчати цій справі людей треба. Потрібно мати грамотність та навички обслуговування та користування зброєю, а також мати знання з тактичної медицини, вміти надати першу допомогу в бойових умовах. Ми вдячні організаторам таких навчань.

Ті, у свою чергу, запрошують активно брати участь у навчаннях.

dsc00423-scaled

dsc00425-scaled

dsc00445-scaled 

dsc00460-scaled

Ольга Осіяненко

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Гільза 04.07.2021 21:34
Стандарти нато поки що відпочивають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100