реклама

реклама

На Черкащині облаштували інклюзивну зону відпочинку у лісі.

37a93505c389df05

Зробили це працівники Смілянського лісгоспу, розповів Суспільному директор Юрій Сегеда.

Аби «зелений» туризм став доступним кожному, посеред лісу до криниці веде спеціальна доріжка, а біля альтанки та вбиральні облаштували пандуси. Туристів сюди підвозять на автівці. Далі пересаджують у візки.

Віталію Басію – 26 років. Коли він в останнє був у лісі – вже й не пригадає. За його словами, бажання подорожувати є, а от можливості, на жаль, такої не має:

«Потяги не пристосовані взагалі для людей на візках, а машиною не завжди виходить поїхати кудись».

Та що говорити про туризм, якщо навіть по місту незручно пересуватися. «Доступність» у нашій країні існує лише на словах – додав він.

«Велика проблема з пандусами, якщо їхати дорогою, то треба їхати по проїжджій частині. Це не зручно та небезпечно», — зазначив Віталій Басій

За словами працівника Смілянського лісгоспу Сергія Тимофієва, сам інклюзивно-туристичний маршрут «Дорога на Пруси» протяжністю у 15 кілометрів облаштували у 2020 році. Цьогоріч створили спеціальну зону відпочинку з альтанкою і місцем для розведення багаття. Ця територія — історична, оскільки тут пролягав Чумацький шлях:

«Далі йшло на село Михайлівку, а це були Пруси, тому ми так і назвали, тут люди спілкувалися, розв'язувати економічні питання».

Сергій Тимофієв додав, що тепер цими місцями може прогулятися кожен охочий і тепер є де й втамувати спрагу:

«Спеціально зробили місце, аби було, де набрати води. Тому що діти, які прийдуть, і люди з інвалідністю, щоб могли помити руки та зварити кашу якось».

Зі слів голови благодійної організації «Коло Друзів» Серія Голуба, ідею із вилазкою на природу вже взяли на замітку:

«Раз чи два на рік виїхати сюди й приготувати кашу, шашлик, подихати свіжим повітрям. Ми це плануємо».

Нині в області це єдина інклюзивна зона відпочинку. І для кожного, хто стикався з проблемами доступності, це немале зрушення – додав Сергій Голуб. Та рівнятися в плані інклюзії є на кого. До прикладу, Саки, що в Криму. У своїх колах місту надати звання «столиці візочників».

Директор лісгоспу Юрій Сегеда розповів, що дійшов висновку — наразі ще є що вдосконалювати:

«Найважливіше — це під ногами яка земля. От сьогодні ми зрозуміли, що необхідно ще вкладатися, щоб люди з інвалідністю могли самостійно обходитись, бо наразі ще треба допомога сторонніх».

Зі слів Юрія Сегеди, на вдосконалення піде кілька тижнів, головне — аби погода не підвела.

26b3e23452a1d41e

Ольга Котляр

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100