реклама

реклама

14-го жовтня, або ж на свято Покрови відзначається ряд важливих подій:

День Козацтва - Покрова для козаків була дуже шанованою. Наприклад за рік козаки збирали 3 головні ради на 3 визначні свята: Різдво, Великдень і Покрову

День УПА - вважаться, що наказ про створення Української Повстанської Армії був відданий 14 жовтня 1942 року.

День Захисника України - державне свято на честь всіх воїнів, що захищали і захищають зараз Україну та її Незалежність.

ГО «Поклик Яру» за підтримки Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації організувало символічне та унікальне дійство у не менш символічному для цього місці – Холодному Яру.

DSC_4455

Чому саме Холодний Яр і яким чином тут переплітаються ці три гілки української історії?

Холодноярські повстанці так само називали себе козаками, продовжуючи українську традицію у боротьбі проти більшовиків. УПА та ОУН справедливо вважаються послідовниками холодноярців, від історичного спадку до запозичення методів партизанської війни в них. Окрім цього, в сучасному конфлікті на фронті стоїть 93-я ОМБР із назвою «Холодний Яр».

На додачу до цього, одне з завдань організації є популяризація Холодного Яру і його історії. Герої того часу не згадуються державою на належному рівні і цим заходом, організатори заходу хотіли показати, що суспільство і українська молодь, яка виховується на прикладах Героїв Холодного Яру, хочуть їхнього визнання.

DSC_5047

А оскільки в Холодному Яру запалювався вогонь не одного повстання і не один воїн освячував тут свою зброю у Гайдамацькому Ставі, символічним та атмосферним було формування живого кола у вигляді мапи України із ватрою в центрі, що символізує Холодний Яр і від якої передався новий вогонь, що символізував нашу єдність до якої причетні і землі Кубані, яка теж відображена на карті України. Вогонь – це елемент пророцтва Тараса Шевченка, що було взято і на прапор повстанців: «І повіє вогонь новий з Холодного Яру». Це було гарно, символічно та щиро.

DSC_5195

Захід «Покрова» планується відбуватися традиційно щороку на 14 жовтня. Цього року на захід приїхало 160 учасників з різних куточків України. В майбутньому ГО «Поклик Яру» бажає збільшити кількість прибулих до 500, а потім і до 1000. За словами організаторів: «Ми хочемо вдихнути нове життя в цей день і зробити його велелюдним для наших патріотів. Холодний Яр об'єднує покоління українських захисників. В ньому формується традиція військової звитяги та світогляд нації-переможців, а це важливо для держави, яка потребує нового мислення».

Про це інформують організатори заходу.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100