реклама

реклама

Анна Власівна Ященко, яка перенесла операцію з приводу перелому стегна - остеосинтез, готується «виписуватися з лікарні й, із Божою допомогою, 18 грудня святкувати вдома своє 99-річчя».

зображення_viber_2021-12-06_14-59-47-037_

Народжена в Казахстані, куди під час колективізації виселили її родину, Анна Власівна вже 70 років живе в Черкасах, усе трудове життя віддала роботі в обласній дитячій бібліотеці. У 1998 році, вже 76-річною жінкою, упала і зламала шийку стегна. Тоді перелом вилікували за допомогою спеціальної ортопедичної пластинки. Пластинку не знімали: «Скільки залишилося, доходжу і так», – вирішила Анна Власівна. Але, як з’ясувалося, «залишилося» не так уже й мало.

Ще одну травму жінка перенесла цьогоріч 27 листопада: упала і зламала стегнову кістку другої ноги. Треба було знов оперуватися. З огляду на дуже поважний вік, у результатах сумнівалася, та й хірург Третьої черкаської міської лікарні швидкої допомоги Євген Чернюк чесно попереджував, що можливий будь-який результат операції... Але, крім оперативного втручання, іншого виходу не бачив.

– Я в захопленні і від стійкості своєї мами, і від того, наскільки чуйно і професійно поставився до її лікування Євген Петрович, – сказала у коментарі «Прочерку» дочка Анни Власівни Наталія Кириченко.

image04 Лікар-ортопед, заступник директора Третьої лікарні швидкої допомоги Віталій Григор’єв радить усім літнім людям, які пережили переломи, оперуватися.

– Це має бути операція не «заради операції» (бо «так треба»), а заради того, щоб людина в подальшому могла себе обслуговувати і не мучитися, – сказав у коментарі «Прочерку» Віталій Вікторович. – Буде ходити – супер! Але навіть якщо не буде ходити, її можна буде саджати у ліжку, повертати. Бо коли таких людей не оперують (мовляв, вона стара, навіщо її мучити), то як раз тоді вони й помирають у муках. Причому, 60 відсотків помирають у перші місяці. Тому в передових країнах такі переломи вважають ургентними ситуаціями, які потребують операції впродовж першої доби. Поступив пацієнт – через дві години прооперували. Незалежно від того, був у нього інфаркт чи інсульт чи не було. В операційну не беруть людей хіба що в дуже тяжкому стані. А у нас, на жаль, тактика не така: мовляв, давайте підлікуємо, покапаємо... Насправді, потрібно не підліковувати, а максимально швидко оперувати, тоді в таких пацієнтів є шанси «вискочити» і залишок життя прожити без мук.

Віталій Вікторович зазначив, що майже всі такі операції мають успішний наслідок.

Операція з протезування кульшового суглоба (включно із придбанням самого протеза) пацієнтові обійдеться приблизно в 20-25 тис грн.

– В принципі, можна обійтися і без оперування, просто доглядати таку людину. Але... насправді, це вирок, – каже Віталій Григор’єв.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 стабилизец 09.12.2021 11:22
всего лишь бабулина как минимум годовая пенсия. либо не кушай, либо не ходи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Перехожий 09.12.2021 10:36
Дуже сумнівна оголошена вартість операції 20-25 тисяч. Менше 75-100 тисяч не чув. Можливо різниця до чиїхось рук прилипає?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100