реклама

реклама

Після карантину інспекція праці отримає більшу кількість звернень і скарг ніж зазвичай, прогнозує член громадської ради при ОДА по економічному напрямку регіону та керівник агенції податкового (бухгалтерського) та юридичного обслуговування «Алектіс» Світлана Обманюк.

454545

unnamed Мовляв, зараз хоч бізнес і стоїть, але відправляти примусово за свій рахунок чи звільняти працівників підприємці не мають права.

– Я консультант і податкового, і трудового законодавства. В усіх моїх клієнтах простій. До мене зверталися медики, зокрема, багатодітний батько-лікар. Це була державна лікарня. Медиків вимушено відправляють за свій рахунок. І вже місяць вони сидять так удома. Бюджет пустий, зрозуміти можна всіх, проте за законом не можна ні звільняти зараз, ні відправляти у відпустку примусово. Але якщо це малий бізнес, то він ледь виживає. І робітники пишуть заяви власноруч за свій рахунок, бо це економія для роботодавця, адже якщо робітник не захоче йти за свій рахунок, то йому за простій буде потрібно платити зарплату - 2/3 від окладу + податки. Тож і змушують працівників писати заяви, але працівнику теж треба за щось жити, тому після карантину можливе різке зростання звернень у інспекцію праці, хто кого незаконно звільнив, – каже Світлана Обманюк.

Що ж до звернення медиків, то потім усім медсестрам треба десь працювати, тому вони не готові, за словами фахівця, ні індивідуально, ні колективно писати звернення на керівника закладу. Вони просто йдуть у відпустку за свій рахунок і мовчать.

– Тут мали б спрацювати більше профспілки, щоб захищати працівників, – сказала Світлана Обманюк. – Бо порушень багато. Наприклад, сидіти вдома є часто неграмотним юридично. Бо заяви, наскільки я бачила, пишуться неправильно. Заява про відпустку за свій рахунок за сімейними обставинами – це найголовніше – пишеться на 15 днів і все, а у зв’язку з карантином пишеться інакше, з посиланням на закони, і надається така відпустка на весь термін карантину лише за згодою робітника. А ті люди, що зверталися до мене кажуть, що пишуть заяву за сімейними обставинами раз на 15 днів, потім вдруге.

Під забороною в час карантину зараз будь-який вид бізнесу, крім продуктового, аптечного або СТО. Є ще одна глобальна проблема, якою обурюється малий бізнес – дозволено працювати великому бізнесу, наприклад Епіцентру, та різним великим продуктовим супермаркетам, де досить часто є скупчення людей і не завжди дотримуються карантинні норми, проте малий бізнес, такий як, наприклад, продуктові ринки на свіжому повітрі зачинені. Такі законодавчі норми призведуть до масового занепаду малого та середнього бізнесу, які ледь виживають. За прогнозами аналітиків, кожен п’ятий підприємець в країні буде вимушений закривати свою діяльність. Окрім того є і нововведення, наприклад, підприємець до 1 липня повинен буде написати в податкову пояснювальну з-приводу простою.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 ченчик 30.04.2020 22:23
а що буде робитися в Пенсійних відділах- страшно подумати....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100