реклама

реклама Делікат

реклама

Питання зарплат та виплат – це та тема, яка завжди в топі обговорень: у соцмережах, на вулицях точаться дискусії про розмір зарплат, премії. Тема стає особливо гострою, коли мова заходить про роботу органів державної/місцевої влади та скільки, хто та на якій посаді отримує.

Сьогодні говоритимемо про посадові оклади місцевих рад – територіальних громад. Радник з питань місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Микола Гулько, розказав нам хто ж визначає рівень зарплат та премій.

фото: glavcom.ua

фото: glavcom.ua


Хто впливає на розмір окладів посадових осіб ОМС? Головний у цьому питання – Кабінет Міністрів України. Цю роль для Кабміну визначає 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Розмір окладу за Кабміном, премії та надбавки – рішення місцевої ради.

Загалом, заробітна плата працівників ОМС включає гарантовані законодавством України виплати. Це посадовий оклад (визначає Кабмін); надбавки; доплати; премії; матеріальні допомоги (на оздоровлення під час відпустки і на вирішення соціально-побутових питань). А сумарний фонд заробітної плати формується за рахунок й в межах коштів передбачених у місцевому бюджеті.

А сумарний фонд заробітної плати формується за рахунок коштів місцевого бюджету – сільської, селищної або міської рад.

Підвищення окладів посадових осіб ОМС: ключові новації. Останнє підвищення окладів посадових осіб органів місцевого самоврядування (ОМС) відбулося 3 травня 2024 року (постанова Кабміну від 30.04.2024 р. № 484). Ключова новація - підвищено розміри посадових окладів посадовим особам органів місцевого самоврядування. У середньому на 56% виросли оклади після підвищення в травні.

Громадам рекомендовано на час воєнного стану здійснювати преміювання посадових осіб органів місцевого самоврядування в розмірі, що не перевищує 100% посадового окладу.  Також постановою рекомендовано керівникам органів місцевого самоврядування здійснювати виконання зазначеної постанови виключно у межах фондів заробітної плати, передбачених у кошторисах відповідних органів.

Заробітна плата може бути складена із різних обов’язкових виплат. Умовно заробітну плату працівників ОМС можна поділити на обов’язкові виплати: посадовий оклад, надбавка за вислугу років, надбавка за ранг, а також надбавку за знання та використання в роботі іноземної мови (від 10% до 25% посадового окладу в залежності від кількості іноземних мов), доплату за науковий ступінь кандидата або доктора наук з відповідної спеціальності (відповідно 5% та 10% посадового окладу), надбавку за почесне звання "заслужений" (5% посадового окладу).

Доплата за науковий ступінь та надбавка за почесне звання виплачуються працівникам, якщо їх діяльність збігається за профілем з науковим ступенем або почесним званням. А також стимулюючі виплати: надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи та премії.

Сума посадового окладу в обов'язковому порядку затверджується в штатному розписі громади. Для визначення посадових окладів для працівників органів місцевого самоврядування в територіальних громадах застосовуються схеми посадових окладів згідно з додатками 50 та 51 Постанови №268, які залежать від найменування посади та чисельності наявного населення в територіальній громаді станом на 1 січня календарного року.

Які бувають надбавки до зарплати працівників ОМС?

-        надбавки за ранг встановлюються відповідно до рангу, присвоєного посадовій особі, розміри яких встановлено додатком 57 Постанови № 268. Розмір найнижчого 15-го рангу – 200 грн, а до 1000 грн — це максимальний розмір, встановлений для 1-го рангу;

-        надбавка за вислугу років виплачується до посадового окладу з врахуванням надбавки за ранг і залежно від стажу служби в ОМС: понад 3 роки - 10% найнижчий, понад 25 років – 40% найвищий;

-        керівник органу місцевого самоврядування у межах затвердженого фонду оплати праці встановлює надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи:

1) керівникам структурних підрозділів, їх заступникам, спеціалістам - у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років;

2) керівним працівникам і спеціалістам департаментів, управлінь, відділів, інших структурних підрозділів, які безпосередньо займаються розробленням проектів нормативно-правових актів, проводять експертизу проектів таких актів (якщо положеннями про підрозділи передбачено виконання такої роботи)у розмірі до 100 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років.

Також, керівник ОМС (голова громади) у межах затвердженого фонду оплати праці має право здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат - у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці. Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у Положенні про преміювання відповідного органу.

Чи може посадовець втратити надбавки та премії? Це може відбутися у разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни, у цьому випадку - надбавка скасовується або розмір її зменшується.

Рішення про премії для мерів та сільських голів приймають депутати.

Преміювання сільських, селищних і міських голів, установлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється у порядку та розмірах, визначених Постановою №268, у межах затверджених видатків на оплату праці. Рішення про зазначені виплати приймається відповідною радою.

А преміювання секретарів сільських, селищних, міських рад, заступників сільських, селищних, міських голів, керуючих справами (секретарів) виконавчих комітетів, старост, установлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється у порядку та розмірах, визначених Постановою №268, у межах затверджених видатків на оплату праці за рішенням сільського, селищного, міського голови.

повідомив Регіональний офіс U-LEAD у Черкаській області

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #5 jack 27.06.2024 18:41
Цитую 1:
Чимхуже живе нарід,тим більше одержує так зване керівництво.

Народ має та влада, за яку він голосував. Все чесно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Зяма Легітимний 27.06.2024 08:20
Головне, що я - "легітимний".
А ви, посполити, борсайтеся у своїх проблемках, рахуйте копійчини, ховайтеся від ТЦК. Мене це не гребе..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 СОЛДАТ 26.06.2024 18:10
Цитую 1:
Чимхуже живе нарід,тим більше одержує так зване керівництво.

Хто тобі сказав, що "нарід" живе погано?У "наріда" є все чого він прагнув:
- "преп*здент" з кварталу
- шашлики в травні
- "хоть поржом"
- коля катлєта
- женя мордатий
- можливість втопитися в Тисі, якщо в окопи іти лячно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 1 26.06.2024 16:44
Чимхуже живе нарід,тим більше одержує так зване керівництво.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 На зарплати 26.06.2024 13:55
посадових осіб омс,впливають самі посадові особи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100