Судячи з перших годин голосування, на виборчих дільницях очікують явки на рівні 60-70%. Так, на виборчій дільниці №711084, що розташована в школі № 22 міста Черкаси, за першу годину проголосувала 81 особа. 

За словами голови ДВК Андрія Мини, перші відвідувачі дільниці – це пенсіонери.

– Молодь зазвичай приходить ближче до обіду, коли виспляться. Ці вибори проходять трохи легше завдяки тому, що всього два бюлетені. Немає черг біля столів, менше бланків заповнювати і менше підписів ставити, – каже чоловік, який уже не перший рік працює на виборах у комісіях.


Ще дорогою до дільниці розпитуємо зустрічних черкащан, чи важко було їм визначитися з вибором партії та кандидата-мажоритарника.

– Я тільки йду, – каже пенсіонерка Ніна Абрамова. – Буду голосувати за партію Януковича. А що? Він багато хорошого зробив, чемпіонат он провели, дороги роблять. Пенсію я вчасно отримую, і ще й он вклади віддають. Я свій теж хочу забрати.

Запитуємо про кандидата-мажоритарника. Його Ніна Петрівна теж обирала за партійною приналежністю.

– Ой, як його? Поливанов, здається. Ну лікар він… – плутає прізвище жінка.

– Мабуть, Парамонов, – підказуємо.

– Так, так! Він!!! – згадує.

Тамара Панкратівна з чоловіком Борисом Васильовичем уже проголосували. Кажуть: визначилися заздалегідь. Свій голос віддали за Миколу Булатецького та об’єднану опозицію «Батьківщина».


– Ми прочитали багато газет, які нам приносили. То, судячи з того, що там написано, програма найбільше схожа на правду.

– Я за владу голосувати не буду. Вони вже мені пенсію добавили – 3 гривні 72 копійки, – іронізує чоловік.

На виборчій дільниці №711083, у школі № 24, – досить жваво. На 10-у годину ранку тут уже 161 відвідувач із 2276 виборців, які зареєстровані. Четверо голосують удома. До них, за словами голови ДВК Володимира Білоуса, уже поїхали члени комісії.


– Голосувати ще з п’ятниці хочуть, – усміхається пан Володимир. – Одна бабуся старенька приходила із запрошенням, хотіла голосувати. Я її відправив додому, то вона обурювалася, що порушено її конституційне право.

Каже: на дільницю приходять люди різного віку. Хто був першим виборцем, запам’ятати не вдалося.

– Ми оголосили про початок, то відразу ціла група людей зайшла. Мабуть, чекали, щоб першими бути, – розповідає Володимир Петрович.

Уточнювати свої прізвища в списках приходило дуже мало людей. Усього кілька десятків. Поки що «не знайшла» себе тільки одна людина.

– Прийшов хлопець, який служить в армії, каже: його відпустили голосувати за місцем прописки. Але річ у тім, що він має голосувати у військовій частині. А якщо там немає дільниці, то нам мали б прийти списки звідти. Їх же так і не було, – розповідає голова.

На дільниці, попри те, що досить людно, немає черг. До кабінок – вільний доступ. Коло програм кандидатів та партій зупиняється мало хто. Практично всі виборці кажуть, що визначилися заздалегідь. Зізнаватися у своєму виборі дехто не хоче, дехто каже, що вже роками не зраджує одній і тій же політичній силі.


– Ми вже 10 років підтримуємо партію влади, тому я голосував за неї. І дружина моя також, – повертається до жінки черкащанин Володимир Котенко.

Пенсіонерка Лідія Іванчихіна ділиться, що сподівається від кандидата-мажоритарника добрих справ. За цим і судить.

– Он вона тролейбуси купила, то за кого ж голосувать! – вочевидь, маючи на увазі Валентину Жуковську, каже пенсіонерка. – І за партію теж, за Яценюка. Вони ж разом!

Молода мама Марія іде на дільницю разом з маленькою донькою Настею та собачкою Мотею. Каже: вдома нема на кого залишити ні одну, ні другу, тому поки прив’язує Мотю, дитина біжить і падає.

– Я не знаю, за кого голосувати. Зараз піду почитаю програми, та щось виберу, – каже Марія. Просить «постерегти» коляску та Мотю. – Разом з дитиною іде на дільницю.


Хвилин за 15 повертається.

– Утопія! – каже про програми. Але радіє, що принаймні немає черг.

До дільниці починає сходитися все більше людей. Молодь, як правило, на контакт іде неохоче. А от пенсіонери – більш відверті.


– За Тягнибока! За кого ж іще, – ділиться пенсіонер Геннадій Іванович, котрий разом із дружиною вже голосував.

– Діду, що ти все розказуєш! – прикрикує на нього жінка й поспішає геть.

реклама

Коментарі  

 
-2 #4 Допитливий 28.10.2012 23:11
,,бабці - це взагалі мегамозг!" Так писати про людей старшого віку абсолютно некоректно. На це здатні автори з мінімумом сірої речовини.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 кактус 28.10.2012 16:07
бабці - це взагалі мегамозг! Їм однозначно треба снікерси їсти
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Журналіст 28.10.2012 15:57
Цікаво, чи дійсно так пропорційно розділился голоси, чи Прочерк, щоб нікого не образити, так підтасував коментарів виборців? Здивувала думка бабці, що Жуковська та Яценюк разом)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 кактус 28.10.2012 15:40
пенсіонери десять років за владу голосують? тому немають навіть хати, яку можна було б переписати на кота! :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100