На сесії Черкаської міської ради, що відбулася 20 грудня, депутати проголосували за визнання незадовільними робіт із прибирання вулиць у місті. Вони доручили департаменту житлово-комунального господарства направити претензію до виконавця – ТОВ «Свій лад», яке виграло тендер на ці роботи, а також до наступної сесії з’ясувати, чи варто розраховуватися з підприємством за роботи у період з 12 до 17 грудня.

Фото з сайту: ye.ua

Фото з сайту: ye.ua


Доповідь директора департаменту ЖКГ Олександра Риджаніча стосовно цього питання депутати слухали досить емоційно. Нарікали на жахливі дороги та навіть наводили особисті приклади, як небезпечно їздити по «суцільному катку». Обговорення затягнулося майже на годину.

Пан Риджаніч свій виступ почав із переліку кількості висипаної піщано-соляної суміші та задіяної техніки.

– Кожного дня було задіяно від 8 до 18 одиниць техніки. У нас є перелік маршрутів, по яких вона ходила і скільки там було висипано. Що пов’язано з дорогами, то коли почався сніг, земля була тепла. Сніг миттєво розтавав і вкатувався машинами… – намагався пояснити ситуацію головний комунальник міста.


Утім депутатів його пояснення не задовольнили.

– Вас запросили сюди не для того, щоб ви розказували про геройство. На ранок понеділка я не бачив жодної дороги, яка б не була слизькою. Тільки на Хрещатику було три аварії про які я знаю. Розкажіть, чому не посипалися дороги протягом днів, коли були морози вище 10 градусів, – звернувся до Риджаніча депутат Армен Акопян.

Директор департаменту продовжував запевняти: техніка на дороги виїжджала і посипала.

Читайте також: У Черкасах чистять дорогу 15-18 машин, у тому числі і 3 грейдери, – Риджаніч

– Я щодня їздив за цими машинами, сам не вірив, що посипають. Їздив і дивився де чистять дороги, – розповідав Олександр Риджаніч.

З цього приводу виникло запитання і в депутата Романа Дісканта. Він зауважив: головне  – не факт посипання, а те, щоб дороги були чисті.


– Якщо ви бачили, що цього недостатньо, то чому продовжували сипати далі по тій же нормі. У мене великі сумніви, що хтось щось сипав на перехресті Пушкіна-Ільїна, Пушкіна-Шевченка. Я сам потрапив у ситуацію, коли мене викинуло на узбіччя. Добре, що не було поруч інших машин. Хоч я їхав зі швидкістю 10 кілометрів у годину. Зупинитися було просто неможливо. Гірше, ніж у Черкасах, доріг немає. Я вчора приїхав з Канева – там чистіші дороги. Я був у Золотоноші на цьому тижні – там також почищено. Не думаю, що в них більше коштів, думаю, що це професійніша робота команди, – розповів Роман Володимирович.

Зауваження депутатів таки змусили Риджаніча визнати: роботами з прибирання доріг він не задоволений.

А от депутат Ігор Валовий поцікавився: куди в такому разі скаржитися людям, які постраждали від ожеледиці на дорогах і понесли збитки.

– Якщо згідно з законом, то вони повинні звертатися до мене, а потім до цієї фірми, яка виконує роботи, – відповів комунальник.


– То я сьогодні виступлю в пресі і дам пораду всім, хто постраждав через ожеледицю: у зв’язку з тим, що роботи по очистці вулиць виконані неякісно, звертатися з позовами на департамент ЖКГ про відшкодування збитків. А ви тоді будете з фірмою розбиратися. Тому що це абсолютно безвідповідальний підхід як з вашого боку, так і з боку фірми, – сказав Ігор Валовий.

У депутата Олександра Радуцького виникло також запитання, чи буде департамент підписувати акти виконаних робіт за цей період, тобто оплачувати погано зроблену роботу.

Поки депутати допитували Риджаніча, представник фірми «Свій лад», яка виграла тендер на прибирання доріг (за словами комунальника, на 4,7 мільйони гривень) Андрій Бортник все намагався виступити. Утім, надавати слово йому не поспішали. Свою посаду на цій фірмі пан Бортник так і не назвав. Однак, трохи більше року тому він був генеральним директором Черкаського спеціалізованого управління (ЧСУ) № 525. Саме воно тоді виграло тендер на обслуговування зливової каналізації у місті. А було це якраз за кілька днів до «великого потопу».

Читайте також: «Останні кілька днів спав по три години», - стверджує керівник підприємства, яке відкачує воду в Черкасах після зливи

Бортник довго пояснював депутатам, скільки і в кого було закуплено піщано-сольової суміші. Мовляв, тендер на прибирання вони виграли в лютому цього року. Тоді ж почали безкоштовно прибирати дороги. Пісок і сіль брали в ЧЕЛУАШу, який у свою чергу – в Черкаситеплокомуненерго. Бо на момент проведення тендеру ЧЕЛУАШ весь пісок використав.


– Ви до тендеру мали досвід проведення таких робіт? – запитав у Бортника головуючий на сесії секретар міськради Віктор Горкун.

– Так, на території міста по замовленню приватних підприємств, – відповів Бортник.

А на прохання Горкуна розповісти, які технологічні помилки були допущені, представник фірми сказав, що помилки ці сталися через неправильне замовлення, яке поставило місто. Мовляв, тендерна документація (а отже, й перелік робіт та методи) розписувалися, виходячи з досвіду роботи ЧЕЛУАШу, і розрахунки проводилися відповідно до техніки, яка використовувалася раніше.

– Я вам скажу простіше, – перебив його Горкун. – У Києві випало набагато більше снігу, і Київ посипав зразу. А ви чистили своїми резинками. А потім коли вкатали, і на другий день ви кинулися посипати, було вже запізно. Це була дуже велика технологічна помилка.

– Дозвольте з вами не погодитися… – почав був виправдовуватися Бортник.

– Я пропоную констатувати факт: з 12 по 17 грудня роботи проведені незадовільно, – виступив з пропозицією депутат Андрій Більда.

Його підтримала колега Тамара Вороніна.

– Давайте подивимося на технологію. Весь обсяг, передбачений у тендерній документації, ми висипали в першу добу, – знов почав Бортник.

– То навіщо ви ішли на тендер, якщо  бачили, що в цій документації все не по технології, – звернувся із запитанням депутат Олег Ліходькін. – Щоб проїсти бюджетні кошти?

Далі знову Бортник почав розповідати про технологію. Віктор Горкун не витримав і сказав, що такі деталі доцільніше розглядати на профільній комісії.

Не витримав і Більда.

– Давайте його виведемо з залу, бо слухати цього клоуна просто неможливо, – сказав він.

Депутатка ж Ольга Швець запропонувала не платити за проведені роботи з 12 по 17 грудня.

Про те, що треба таки розбиратися детальніше, сказав Роман Діскант. Мовляв, якщо дійсно по тендеру фірмі заплатили за певний обсяг робіт, то тепер недоцільно хотіти більше.

– Ми замовили борщ, а тепер хочемо перше, друге і компот, – звернувся до колег депутат.

Врешті більшістю голосів депутати таки визнали роботи з прибирання вулиць незадовільними і результати детальнішого вивчення будуть розглядати на наступній сесії міськради. А підприємство в разі повторення ситуації більше не допустять до тендерів.

реклама

Коментарі  

 
+3 #11 Шкаф 28.12.2012 20:21
Кто такой Бильда что позволяет себе оскорблять старших, малолеток глупых набрали, уровень Одарыча.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #10 Павло 22.12.2012 15:55
Снігоочсна техніка на вулицях міста таки зустрічається. Інше питання, що ефект від її роботи дуже незначний. Навівши деякі довідки я з'ясував, що кількість співробітників, задіяних для снігоочищення та посипки не дозволяє організувати роботу навіть у дві зміни, і від заявлених "18 одиниць снігоочисної техніки, яка вийшла на вулиці" фактично залишається один пшик. А сніг продовжує йти більше доби. Приймаючи участь у тендері, "Свій лад" однозначно не мав уявлення про труднощі та технологічні особливості боротьби з ожеледицею, з якими доведеться зіткнутись під час снігоочищення. Але якщо взявся за гуж...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #9 Соня золотая ручка 22.12.2012 15:39
Цитую О.ЧУПРИНА:
"Супер менеджмент Черкаської міської ради або дурдом по-черкаському".Чому дурні? Бо бідні.А бідні? Бо крадемо дружно усі.Якщо хтось краде багато,той хто краде менше вважається чесним.......Палками потрібно бити цих діячів і дуже сильно.

Вора делает возможность.
Если у вора нет возможности украсть, он считает себя честным......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #8 Депутат ЧМР 22.12.2012 14:03
Комментарии не пропускают, на фото - совершенно не наша техника, фото Харьковское (КП «Шляхрембуд» ), именно там приобрели две машины Глобус, предназначенных для чистки и уборки снега.

И почему нет никакой информации о том, что из себя представляет ТОВ "Свій лад". Денег на очистку снега в тендерной "борьбе" взяли аж 4,8 млн. грн., а о фирме - ничего не известно:)))

Похоже, Бортник Андрей Юрьевич - и есть директором.

И тогда список фирм, где он или его родственники из тех, что известно общественности:

ЧСУ-525, ТОВ Алана-Аудит, ООО "Два солнца", ФОП (ПП) Бортник А.Ю., ТОВ Алан реестр теперь вот ещё и "Твий лад".

На все руки мастера и специалисты.

-------------------------------------------------
Адмін: Коментарі пропускаємо, залишивши за собою право попередньо вирізати з них матюки. Щодо ваших коментарів, то можливо їх просто не надходило, тому не було чого пропускати?))) Пишіть і надалі. Ми дисципліновано виставлятимемо коментарі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 федор принципиальный 21.12.2012 21:34
А НАРОД НЕ ВЕРИЛ В КОНЕЦ СВЕТА ОКАЗЫВАЕТСЯ ОН НАСТУПИЛ КАК ТОЛЬКО ОДУРИЧ ОБМАННЫМ ПУТЕМ УСЕЛСЯ В КРЕСЛО МЭРА ЕЩЕ В 2006 ГОДУ ГДЕ ОБЕЩАННЫЕ ДОРОГИ СВЕТОФОРЫ ТРОЛЛЕЙБУСЫ ПРЕВРАТИЛ ЦВЕТУЩИЕ ЧЕРКАССЫ В ПУСТЫНЮ БЕЗДАРЬ И КОМАНДУ ПОДОБРАЛ ПОДОБНУЮ СЕБЕ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Сергій з Кривалівки 21.12.2012 02:00
Мені не треба відра піску, що двірничиха висипає біля мого будинку, який на взутті люди несуть у квартири... За свої гроші я маю отримати зколотий лід біля під'їздів та прибраний і вивезений сніг!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #5 Крик душі 21.12.2012 01:00
Та що ви? Знов напададаєтесь на ультрамодного Одарича та надзвичайно проснутого підпаска Кудрявцева? Чи це їх спрва пісочком дороги посипать? Невже це по-європейські? Їх задача лише пропогандувати європейські цінності, еХВектно блимати окулярами, блендатись по закордонним поїздкам та вживати малозрозумілі для самих себе інтернетсленги. Ці люди на 45 років опереджають і нас і самих себе. Фактично, ще не народились, малята...

Нещодавно була мова про те що комунальні служби стоять в "кібадачі" в очікуванні ожеледиць та холодів. Якого фіга люди рохренячують свої авто на дорогах????????? То блин скажіть, скільки грошей вам ще дати, щоб ви, гнидники, працювати почали? Для декого ці втрати більш ніж суттєві! Або працюйте або йдіть на хрен!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 GeX 21.12.2012 00:33
Я не знаю на каких дачах и что они сыпали - ездил в самую первую ночь после снегопада с часу до 3 ночи, прокатался 70 км по городу (привыкал к новым условиям), пару раз затормозить вообще не мог хотя резина нормальная, но без шипа... За это время видел пару грейдеров который ничего никуда не сыпали, а ездили с поднятыми ковшами - по ходу им было положено намотать километраж и спалить N литров топлива - этим и занимались. Какое нафиг "мы высыпали дофига смеси"? Даже сейчас по раскатанным дорогам ездить без страха нельзя - сегодня с Водоканала по Богдана ехал так перед Ильина КВАРТАЛ ТОРМОЗИЛ...

Я не знаю какие там нормы в тендере, я не знаю чего они там отмазываются, расписывают технологии и т.д. Вот тут есть документ и нормы: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0365-12 . Смотрим раздел 5 и всё понимаем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 О.ЧУПРИНА 20.12.2012 19:47
"Супер менеджмент Черкаської міської ради або дурдом по-черкаському".Чому дурні? Бо бідні.А бідні? Бо крадемо дружно усі.Якщо хтось краде багато,той хто краде менше вважається чесним.Хіба це питання сесії? Якщо "нікудишній" виконком то змініть його склад.Безтолковий керівник ЖКГ,звільніть. Щодо ситуації з черкаськими дорогами впевнений,що причиноа цьому-КОРУПЦІЯ. Фірми,що виграють тендери в Черкасах задіяні в системі обкрадання міського бюджету.Але одна справа вивезти 5 тн сміття заактувавши 10,зовсім інше не сипати на дороги сольову суміш і розповідати казки про технологію.За цією КОРУПЦІЄЮ життя та безпека людей. Палками потрібно бити цих діячів і дуже сильно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #2 комент 20.12.2012 17:41
читаємо: скільки одиниць техніки працювало (тобто пальне списано), скільки тон посипано, тощо. та от із жителів щось ніхто не замітив всього цього - ну народ мабуть сліпий!! а нехай вивішують на сайт ради графік робіт чи карту, де що робиться. і буде видно - робиться чи ні. А то якщо Митниця не бачила, то можна сказати. що на ПЗР посипають і навпаки. а так буде видно, а не пусті слова....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100