"Такі вірші можуть писати у 8-9 класі..."

Літературну сторінку започаткувала Черкаська обласна комунальна газета «Нова доба», розмістивши вже у декількох номерах на всю шпальту вірші поета Федора Пилипенка. Який, між іншим, є начальником відділу інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської облради. Тобто чиновником, який прямо впливає на комунальну "Нову Добу"...

Анонс віршів Федора Пилипенка – на першій сторінці газети

Анонс віршів Федора Пилипенка – на першій сторінці газети

 Оскільки ми не фахівці в поезії, то «Прочерк» вирішив звернутися до Голови обласної організації Національної Спілки письменників України Валентини Коваленко і поцікавитися, чи знайома вона з творчістю поета та чому саме йому приділила таку увагу газета? Однак, як виявилося, людина, яка очолює авторитетне письменницьке об’єднання в області вже два роки, не знає такого поета.

– Як депутат обласної ради я знаю Федора Івановича і нормально ставлюся до нього як до людини. А те, що він поет, не знала… Я не знайома з його творчістю, – каже Валентина Коваленко.

Вона зазначає, що Пилипенко не є членом їхньої Спілки, до якої на Черкащині входять 42 члени.

– «Нова доба» пропахла нафталіном. Зараз там майже немає чого читати. Щодо літературної сторінки, то ми вже два роки пропонуємо газеті дати сторінку для письменників нашої Спілки. З обласною газетою «Черкаський край» вдалося домовитися. Там раз у місяць виходить сторінка про черкаських письменників. У межах цієї сторінки також друкуються уривки їхніх творів, поезія. «Нова доба» не пішла на такий крок. Можливо, хтось з членів нашої Спілки і вигулькнув на її сторінках, та я такого не пам’ятаю, – зазначає Валентина Коваленко.

Валентина Коваленко люб’язно згоджується послухати один вірш Федора Пилипенка і оцінити його як фахівець.

Вірш називається «Сонце світить на Соборну площу»

Голуби купаються… Поїли

Й знов збирають крихітки зерна.

Дню святому Божому раділи –

Воркотіли: – Відійшли зима!


А Соборна площа гомоніла.

І тролейбус навіть не спинивсь.

Голуби враз, розпростерши крила,

В небо березневе піднялись.

 

Піднялися, скільки стало злету,

Швидко так розтагнувши в імлі.

Їм ще облетіти всю планету

І вертать в Черкаси на крилі.

 

… Сонце світить на Соборну площу,

Голуби злітають знов у небо.

Принесли вони вселенську Прощу.

Для всіх нас

            Для мене

                         і для тебе.

За словами Валентини Коваленко, цей вірш «не є поезією, але він міг би бути піснею».

– Тут легка рима, але я не бачу нових образів. Таких віршів багато. Такі вірші можуть писати у 8-9 класі. Розумієте, поезія – це момент здивування. Усі ми бачимо одне й те ж в житті, але поет повинен бачити це по особливому. Наша Спілка щороку проводить творчі конкурси серед школярів, за підсумками якого готує збірку. І скажу вам, що ви там знайдете сильніші вірші.

«Даватимемо ту поезію, яка, на нашу думку, нова, актуальна, цікава», – каже головний редактор газети

«Даватимемо ту поезію, яка, на нашу думку, нова, актуальна, цікава», – каже головний редактор газети


У свою чергу, головний редактор «Нової доби» Юрій Осипенко пояснює, що газета вирішила надрукувати вірші Пилипенка, бо це «відомий поет, який має кілька збірок». Зрозуміло, що ні з якою Спілкою письменників стосовно художньої цінності віршів ніхто з газети не радився.

– У нас є хороші відгуки читачів на «літературну сторінку». Готові й інших поетів друкувати, зокрема, молодих. Хай звертаються. Але ми даватимемо ту поезію, яка, на нашу думку, нова, актуальна, цікава. Хоч ми і не маємо права оцінювати вірші, але ж редакція має право вибору. Ми ж теж маємо освіту, смак, – зазначив Юрій Осипенко.

Федір Пилипенко: Де ж дітися початківцям?

Федір Пилипенко: Де ж дітися початківцям?

Сам поет Федір Пилипенко хвалиться, що не лише «Нова доба» друкує його вірші. А й «Сільські вісті», «Культура і життя».

– Я пропоную усім, хто хоче! Можете і ви надрукувати, – каже Федір Іванович.

Пилипенко розповідає, що вже видав дві збірки поезій і в перспективі хотів би вступити в Спілку письменників.

– Не всі люди полюбляють поезію. Більше читають прозу, – відзначає Федір Пилипенко, проте сподівається цього року видати і третю збірку поезій, яка майже готова: – Єдине, що треба знайти спонсора, або назбирати власні кошти. І тоді цього року вийде третя збірочка. Можливо, тоді і постане питання, щоб я був членом Спілки письменників. А в тому, що мої вірші друкує «Нова доба» не бачу нічого такого. Я передавав свої поезії і газеті «Черкаський край», але вони кажуть, що друкуватимуть лише маститих і відомих. Як же бути іншим людям, які пишуть і творять щось для жителів області? Виходить немов якийсь клуб знаменитих. Де ж дітися початківцям? Де їм друкуватися як не в періодиці.

Федір Пилипенко наголосив, що у випадку публікацій його поезій він виступає не як посадова особа. Мовляв, ніде ж на сторінці його поезій в «Новій добі» не вказана його посада...

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100