Цього року вперше бюджет розвитку Черкас становить аж 160 млн. грн. Вже більше місяця депутати разом з виконавчим комітетом розплановують, на що витратити цю суму. Кілька разів депутати скаржилися, що їхню думку не врахували, а з останньої сесії міської ради питання взагалі зняли. Ухвалити бюджет з усіма правками в мерії обіцяють вже завтра на позачерговій сесії міськради, що відбудеться після обіду.


Міський голова Черкас Сергій Одарич вважає майбутній бюджет розвитку збалансованим. За його словами, усі видатки розплановані відповідно до Програми соціально-економічного розвитку.

– Коштів бюджету розвитку вистачить не лише на латання водо-, тепло- та інших мереж, а й на розвиток міста, – каже Сергій Олегович. – Плани ми поставили відповідно до наших ресурсів, тому з цього боку бюджет буде збалансованим. Що стосується пріоритетності, то тут можуть бути сотні думок. Але ми повинні розуміти, що зробити все неможливо за один рік. Треба визначати, що є важливіше, – запевняє міський голова.

У бюджеті врахована думка як депутатів, так і виконкому, – запевняє мер. Перерозподіл коштів депутатами становив лише близько 10 мільйонів: збільшили фінансування охорони здоров’я (на придбання сучасного діагностичного обладнання для поліклінік) та додали коштів на облаштування спортивних майданчиків і облаштування територій у виборчих округах.

Серед цьогорічних пріоритетів: ремонт тротуарів, продовження капітального ремонту доріг, купівля сучасних світлофорів, реконструкція Хрещатика, а також – освітлення міста.

– Щодо освітлення, то цього року продовжуватимемо працювати у напрямку енергозбереження. На освітлених вулицях ставитимемо енергозберігаючі лампочки, – говорить перший заступник міського голови Віктор Беззубенко.

За його словами, щоб задовольнити ідеї та пропозиції усіх, бюджет розвитку мав би становити більше 1 млрд. грн.

Читайте також: Беззубенка обурюють обмежені ідеї депутатів щодо витрачання бюджету

– На сьогоднішній день у майбутньому бюджеті враховані думки виконкому, депутатів міської ради та облдержадміністрації. Звичайно, довелося чимось поступитися, дещо перенести на 2014 рік. Щоб задовольнити усі ідеї та прохання, нам треба більше 1 млрд. грн. Однак на найбільші пріоритети коштів достатньо, – переконує Віктор Беззубенко.

Одним із ініціаторів зняття питання бюджету розвитку з розгляду минулої сесії міської ради став секретар міської ради, «регіонал» Віктор Горкун. Його схвилювала відсутність фінансування заходів, пов’язаних із 200-річчям дня народження Тараса Шевченка.

– Ми не змогли цього закласти у Програму соціально-економічного розвитку, адже ще не знали, скільки коштів на святкування спрямують в облдержадміністрації та яку субвенцію нададуть з державного бюджету. Це буде, очевидно, співфінансування. Нам потрібно серйозно підготуватися, адже ми очікуємо близько двохсот тисяч гостей з різних куточків України та світу,– говорить Віктор Іванович.

Не підтримує ідею спрямування коштів з міського бюджету розвитку на святкування 200-річчя Шевченка депутат обласної ради Любов Майборода. Вона переконана: ці кошти місту повинна надавати держава у вигляді субвенції.

– У міському бюджеті на капітальні вкладення коштів немає, все дає Київ. Цього року 400 млн. отримала Донецька область, а Черкаська – 0. Єдина субвенція, яку дали, – це 10 млн. грн. на ремонт садиби Енгельгардта. Більше нічого. І вимагає область, щоб ще й місто дало таку ж субвенцію. Це вже верх нахабства. Не можна спекулювати дорогими для кожного черкащанина постатями, такими як є Тарас Шевченко. Я підтримую ідею не надавати таку субвенцію. Ми повинні вимагати, щоб вона надходила з держбюджету, – переконана Любов Майборода.

Окрім того, Любов Володимирівна бідкається, що її прохання про ремонт поліклініки у майбутньому бюджеті розвитку не врахували.

– Я вже 18 років, як депутат, обіцяю виборцям ремонт Другої дитячої поліклініки. На превеликий жаль, Сергій Олегович не вважає за доцільне хоча б раз за 8 років зайти в той заклад і подивитися в яких умовах приниження матері приводять туди дітей, – з сумом зазначає Любов Володимирівна.

За словами екс-очільника КП «Черкаситеплокомуненерго» Павла Карася, 160 млн. грн., які матиме місто, підуть не на першочергові потреби.

Особливо обурює Павла Карася реконструкція вулиці Хрещатик. На неї планують витратити аж 17 мільйонів. За словами Карася, кошти виділили на реконструкцію, навіть не зробивши проект.

– Є лише якісь ідеї у Сергія Одарича. Однак лише в голові! Їх навіть на ескізах немає… – каже Павло Карась. – Крім того, можна було не тільки бюджетні гроші спрямувати на реконструкцію. На вулиці розташовано багато комерційних об’єктів, які теж мають фінансувати, адже зацікавлені, щоб до них приходило більше людей.

Ще одним незрозумілим видатком для Карася є «освітлення вже освітлених вулиць». На цю потребу спрямують 10 млн.

– Звичайно, освітлення треба покращувати. Однак кількість необхідного світла потрібно визначати люксметром, а в мерії чомусь про це вже забули… – каже Павло Миколайович.

Ще 10 мільйонів – на нові світлофори.

– Їх теж потрібно встановлювати, але спочатку потрібно підготувати концепцію трафіка... Пам’ятаєте, колись мер говорив про зелені коридори для швидких та громадського транспорту? Де вони? – ставить риторичне запитання Карась.

Обурює Павла Карася і купівля нових сміттєвих контейнерів.

– Чому місто повинно знову купувати нові контейнери? Купувати їх на початку – це я ще розумію. Однак зараз городяни вже мають самі оплачувати свої контейнери, платити за їхнє використання, щоб новий вже отримати безкоштовно. Чи місто буде купувати нові контейнери безкінечно?.. – роздумує Павло Миколайович.

Дивують його і 300 тисяч гривень, заплановані на розвиток шахів у місті. У парках на ці кошти планують встановити високі шахові дошки, однак хто їх охоронятиме вночі – невідомо.

– У виконкомі вже не залишилося працівників, яку можуть сказати «Ні» ідеям міського голови. Сьогодні містом керують Юрій Чернецький, Микола Мирза та Сергій Одарич. Усі ключові посади у міськвиконкомі – це люди, призначені цими трьома, – переконаний Павло Карась.

Саме тому колишній соратник Одарича називає бюджет розвитку «бюджетом гоп-стоп команди».

– Вітаю черкасців з 90-ми років, які повернулися! – іронізує Павло Карась.

Не очікував, що затверджуватимуть бюджет розвитку вже завтра, «комуніст» Віктор Білоусов. На минулій сесії він висловив своє незадоволення щодо деяких видатків та сподівався, що зауваження врахують. Однак бюджет ухвалять або без змін, або, у кращому випадку, коригуватимуть вже під час самої сесії.

– Міська рада – це не тільки міський голова! Що це за хуторянські підходи? Ухвалювати бюджет без змін – це ненормально! Це стиль роботи міського голови: чим менше часу депутатам на розгляд бюджету, тим краще ловити рибку у мутній воді… – коментує Віктор Федорович.

На переконання Білоусова, не профінансованими можуть залишитися серйозні проблеми: вимагає капітального ремонту головний каналізаційний колектор по вул. Чигиринській, не передбачено коштів на будівництво зливного колектора на перехресті вул. Смілянська та просп. Хіміків, а також не передбачене співфінансування з обласним бюджетом придбання ліків для інвалідів Великої Вітчизняної війни.

– У нас в місті 15 аварійних будинків! Звідти вже пора відселяти мешканців, а інакше все може закінчитися трагедією. Однак коштів на це не заклали, – каже Віктор Білоусов.

Водночас він не розуміє, навіщо витрачати 13,5 мільйонів на повторну реконструкцію вулиць Котовського, Енгельса, Гагаріна, Ільїна, світлофори купувати за втричі завищеною ціною, на зоопарк спрямовувати для будівництва нових вольєрів 400 тис. грн., а ще 150 тис. – внески у статутний фонд. Не впевнений депутат і в тому, що 2 млн. грн., призначені для будівництва нового палацу спорту на Митниці, підуть за призначенням, а Хрещатик вдало реконструюють без проекту…

– Не передбачили кошти і на викуп 15 тролейбусів у «Азоту». Домовлялися ж як нормальні партнери. Ні копійки не заклали! На дурняк «Азот» їх не віддасть! – переконаний Віктор Федорович.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100