реклама

реклама

Головний редактор «Нової Доби» Юрій Осипенко  на сторінках газети вирішив поділитися своїми думками щодо утисків свободи слова з боку обласної влади.


 У номері від  9 лютого більш як на півсторінки – його роздуми з приводу того, як безпідставно деякі політсили ставлять питання про утиски свободи слова губернатором Сергієм Тулубом перед Національною спілкою журналістів. Бо ж, як вважає пан Осипенко, «нинішня влада хоче мати журналістів рівноправними партнерами». І наводить як приклад «позитивні кроки». Мовляв, за двадцять років балаканини про роздержавлення лише ця влада спромоглася вийти із числа засновників комунальних газет. (Щоправда, вийшла лише облдержадміністрація, а обласна рада лишилась). «Це справді позитивний крок, якщо не сказати більше, дії на випередження часу, і в руслі загальновизнаних принципів демократії…» – пише Осипенко. Згадує і про те, як попередня влада змінила статут редакції, позбавивши колектив права на майно, а нинішня – відновила справедливість. А ще нагадує, що обласна рада декларує намір бачити в числі засновників  і трудовий колектив. Чим не приклад «рівноправного партнерства»? Та й узагалі, вважає Юрій Степанович, думку журналістів щодо «губернаторських утисків» ніхто не питав! Бо ж, мовляв, на звітно-виборчій конференції НСЖУ, яка відбулася наприкінці грудня, це питання не порушувалося… Утім, і самого Юрія Степановича на заході також не було…
Редактор озвучує "колективну думку", насправді з колективом не порадившись...

Редактор озвучує "колективну думку", насправді з колективом не порадившись...

«Автору цих рядків невідомі факти, щоб на прес-конференціях і нарадах губернатор дозволив собі принижувати діяльність журналістів», – пише Юрій Степанович. Та й узагалі «редакційний колектив «Нової Доби» ніхто, ніде й ніколи не принижував і не залякував»… І взагалі своє призначення на посаду Юрій Осипенко вважає не менш прозорим, ніж призначення попереднього редактора. Бо він проходив «співбесіди». «… нинішнього редактора було по суті відновлено на роботі», – пише Юрій Степанович. Але чомусь не згадує, що саме ця влада зі скандалом звільняла його з посади редактора городищенської районки. А спілка журналістів, яку в області очолює попередній редактор «Нової Доби» Сергій Томіленко, активно його захищала…

«Прочерк» намагався взяти коментар у Юрія Степановича з приводу того, чи погоджував він таку позицію з колективом, однак почувши, з якого питання до нього звертається журналіст, редактор «Нової Доби» «згадав», що в нього «в кабінеті люди» і він не може говорити. А звернутися до нього можна «десь на наступному тижні».

У колективу редакції на таку позицію керівника – своя думка. Свій «виступ» від імені газети редактор ні з ким не погоджував. Жодних зборів не було, та й побачили матеріал вже тоді, коли газета вийшла. І  навіть у газеті прочитали його також не всі.

– Говорити про те, що немає утисків просто некоректно. Може облдержадміністрація і вийшла зі співзасновників, але вона досі продовжує «ґвалтувати» газету. Газета пише про всі владні заходи, влада друкує, що хоче, а за це нічого не платить, – кажуть співробітники.

– Нас ніхто не питав, коли призначали редактора. Привели й показали. То навіщо ці роздуми про прозорість чи непрозорість? І взагалі  таке враження, що влада все це розгорнула, аби зняти з посади «неугодного» редактора. А тепер заспокоїлась, – вважає дехто із журналістів.

А ще деякі працівники кажуть: позицію Осипенка не підтримують, але засуджувати не беруться. Мовляв, йому вже рік до пенсії, от  і старається «вислужитися».

Юрій Осипенко дякує губернатору за постійну увагу до журналістів. Зокрема, за організовані Сергієм Тулубом "круїзні" поїздки по Дніпру

Юрій Осипенко дякує губернатору за постійну увагу до журналістів. Зокрема, за організовані Сергієм Тулубом "круїзні" поїздки по Дніпру

Звісно, думкою журналістів ми цікавилися на умовах анонімності. А от власні кореспонденти, яких позвільняло нове керівництво газети, відверто говорити не бояться.

Колишній працівник «Нової Доби» і керівник Золотоніського корпункту Ніна Жук згадує рядки Грибоєдова: «достиг он степеней известных, ведь нынче любят бессловесных…».

– «Нова Доба» стає безсловесною… – каже Ніна Григорівна. – Осипенко вимушений так  говорити, бо дуже старанно виконує настанови губернатора і робить все, щоб газета перетворилася на видання імені його…

реклама

Коментарі  

 
+2 #27 Володимир Гамалиця 27.02.2012 17:08
Шановнийшановна Журналіст.
Прошу звернути увагу, що висловив лише свій подив і побажання. Без злісті, нервів, звинувачень. Якби "цькував", то зараз прес-служба ОДА вже відписувала б прокуратурі і купі організацій.
Хочу звернути уввагу, що як журналіст, відчув на собі роботу прес-служб 4 губернаторів Черкащини. І було, що ловив Льошенка під час непротокольної зустрічі в парку Софіївка з дружиною Президента Молдови. І Президента Ізраілю Моше Кацава, коли той усамітнився в селі неподалік Умані - як зясувалось їздив на могилу тещі. Якось і Черевко наздоганяв мене на своєму Фаєтоні після перекриття мешканцями Ладижинки автобану, щоб ми, люди з "помаранчевою свідомістю" не завадили "помаранчевій владі" знову прийти до влади. Але жодного разу не було такого, щоб не пропустили. І якщо не спрацювали місцеві прес-служби, то прес-служба очільника області має почути цей "дзвіночок" і простимулювати їх працювати. Бо через такі недоречності знову будуть якісь конфлікти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #26 Поправка на вітер 21.02.2012 18:12
Цитую Журналіст:
тепер сама працюю у прес-службі... на обзвін і особисте запрошення кожного представника пресси...

Для заклопотаної роботою проФФесіоналки з ОДА: якщо вже бравуєш тим, що начебто "журналістка", пиши слово преса з однією літерою "С" - з подвоєним сичанням воно вживається тільки в "вєлікАм і мАгучєм язикє" сусідів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #25 Ню-ню 21.02.2012 18:08
Цитую Журналіст:
у мене особисто претензій до прес-служби немає. Уже... Раніше теж дуже ображалася, коли обласна прес-служба не запрошувала на якийсь захід. А тепер сама працюю у прес-службі однієї з районних організацій і розумію, стільки роботи, що на обзвін і особисте запрошення кожного представника пресси часу просто немає. Це нормальна практика -- вивісив оголошення на офіційному сайті й акредитуйтеся, кому це треба.

Зовсім спаскудилися! Прес-служба у губернатора - все більша, а працює все гірше. Чому навіть при Черевкові завжди й про все повідомлялося всім ЗМІ без винятку (навіть тим, які його "не жалували"), а тепер робити це "не встигають"? І це - при роздутому втричі штаті прес-служби! Що вона робить - каву начальству заварює чи за зарплату держбюджетників агітки ПР пише?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #24 Журналіст 20.02.2012 11:00
От Вам, пане Ворлодимире, і журналістська толерантність, і чоловіча гідність -- цькуйте, цькуйте тих, хто виконує всої професійні обов'язки.А у мене особисто претензій до прес-служби немає. Уже... Раніше теж дуже ображалася, коли обласна прес-служба не запрошувала на якийсь захід. А тепер сама працюю у прес-службі однієї з районних організацій і розумію, стільки роботи, що на обзвін і особисте запрошення кожного представника пресси часу просто немає. Це нормальна практика -- вивісив оголошення на офіційному сайті й акредитуйтеся, кому це треба. А стосовно того, де це оголошення, то де ж йому бути, як не на офіційному сайті ОДА? Що не спрацювали місцеві прес-служби і не скопіювали це оголошення собі, то це вже інше питання... А дівчата тут до чого? Не пускали ж тому, щоб уся преса була в рівних умовах, бо ж навіщо та акредитація, якщо пускають і неакредитованих ??? І ще: не хотіли б пустити -- знайшлиб можливість, як це зробити)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #23 Володимир Гамалиця 19.02.2012 17:29
Особисто до губернатора у мене якось претензій не було. Але от остання поїздка Тулуба до Умані здивувала - повідомили лише "місцеву" прессу, яка працює "на бюджеті" і пише "як треба". Незалежні ЗМІ - "Вечірні Черкаси", "Газету по-українськи", "Уманський час", "Вулик", не акредитували. Пояснюючи, що до його візиту у вівторок ми мали зателефонувати і зареєструватись . Про захід почули "по сарафанному радіо" увечері понеділка. Ранком понеділка не могли додзвонитись. Довелось щоб потрапити на нараду, "брати штурмом" актову залу. Але в останню мить нас пропустили і сказали, що це востаннє. Абсолютно нічого не маю проти акредитації, але ж потрібно робити це цивілізовано. Не всі ж днюють і ночують на сайті ОДА, можна було повідомити і на сайті міськради.
Дивує таки прес-служба. У них же був досвід роботи на "5 каналі", самі ж були в нашій шкурі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #22 Генетик 16.02.2012 12:16
Цитую sergo:
и не стыдно дяде?так лизать и язык сотрется!


Нещодавно дізнався, що криси постійно гризуть не тому що дуже подобається, а тому що зуби стирати потрібно бо в роті не помістяться ....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #21 sergo 15.02.2012 22:18
и не стыдно дяде?так лизать и язык сотрется!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #20 Дивно 14.02.2012 13:57
Цитую Я:
[ А ще цікаво, що краще: писати про владу чи лити бруд на колег? Вчора за одним столом, а сьогодні нате, вигребіть. Банальна заздрість.


Таж він на фото не за одним столом.
В тому ж і справа, що гребує колегами по перу....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #19 Я 14.02.2012 11:20
Цитую жираф:
.......................одним миром мазані, так що негоже на своїх колег звинувачувальні статейки катати :lol: фі


.............. А ще цікаво, що краще: писати про владу чи лити бруд на колег? Вчора за одним столом, а сьогодні нате, вигребіть. Банальна заздрість.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #18 Пан Ніхто 13.02.2012 22:33
Осипенко -позор нації, шкура продажна.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100