реклама

реклама

5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія перед місцевими виборами, а 28 серпня у Каневі владна партія «Слуга народу» назвала тих, кого вона висуває на майбутні виборчі перегони. У присутності президента Володимира Зеленського представили ключових членів команди в Черкаській області, проте самі учасники дійства у розмові з журналістом зауважили, що до останнього не знали, хто виходитиме на спеціально облаштовану сцену, а хто – ні. Наприклад, спершу планувалося, що туди вийде син колишнього прокурора Черкаської області, але зрештою його замінили на доньку колишнього депутата Черкаської міськради. Усіх кандидатів нібито остаточно затверджували у Києві, йдеться в публікації видання "Український тиждень"

67676

«Це відомі та поважні в регіоні люди, хоча більшість із них раніше не були у владі», – йдеться у прес-релізі, який поширили серед журналістів.

Між іншим, візит на Черкащину для президента був особливим, бо того дня Зеленський мав одним пострілом убити двох зайців – і нового голову Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Сергійчука представити, і побувати на репрезентації Регіональної програми розвитку області, де і назвали висуванців від «слуг» у Шевченковому краї.

Пікантності й таємничості події додав той факт, що чи не вперше за історію Черкащини керівника області представили за закритими дверима. Відбулося це в конференц-залі компанії «УКРАВІТ» – засновником якої є кандидат від «Слуг народу» на посаду міського голови Черкас Віталій Ільченко. Громадськість дізналася про представлення нового голови з прес-релізу на офіційному сайті президента.

Пізніше на зустрічі з представниками ЗМІ та громадськості новий очільник області прокоментує цю деталь так: «Прошу вибачення за такий формат... Можливо, це було пов’язано з заходами безпеки щодо президента».

Екснардеп Леонід Даценко на цій зустрічі встиг першим поставити запитання, назріле з часу появи інформації про призначення нового голови ОДА: чи не прийшов новий очільник області робити вибори президентській партії? Сергійчук відповів, що не був і не є членом жодної партії та прийшов не робити вибори, а «зробити регіон більш розвинутим».

Що відомо про команду «Слуг народу» на Черкащині

Водночас у штабі партії, який розташовано у центрі Черкас, робота кипить. Зранку там планірки і наради, а потім кандидати роз’їжджаються: хтось на роботу в офіси, а хтось агітувати на зустрічі з виборцями. Штабні ж працівники – відмовчуються, пояснюючи, що остаточно всі прізвища стануть відомі лише після партійної конференції, яка і затвердить склад кандидатів до рад різних рівнів. При цьому є низка прізвищ, які можна озвучити.

Головою обласного осередку СН є нардеп Олександр Завітневич. У 2019 році був обраний народним депутатом за номером 39 у списку «слуг», але на момент обрання був безпартійний. Очолює в Раді Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки. У 2012 році став співзасновником та директором Смілянського ливарного заводу на Черкащині. Також співзасновник підприємства ТОВ «М.Т.І». Офіцер запасу.

Членом черкаської команди «Слуги народу» також є ще один народний депутат Олександр Скічко. Ходили вперті чутки, що саме колишній шоумен стане кандидатом у мери обласного центру. Та, кажуть, таки відмовився. Зараз він голова підкомітету з питань залізничного транспорту Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури. Йому 29 років, народився в Черкасах, але проживає в Києві. Однак, схоже, до виборів на Черкащині він долучатиметься сповна, бо його не раз помічали журналісти біля облдержадміністрації. Одного разу зі Скічком навіть змогли записати відео, де парламентар розповідав, що хорошого роблять в області та чому стільки ж хорошого не роблять безпосередньо в обласному центрі.

– Ми хочемо, щоб прийшла нова команда, яка наведе порядок в Черкасах, – запевняв тоді депутат, якого спровокував на дискусію представник Нацкорпусу.

Замість Скічка кандидатом на посаду міського голови обласного центру від «слуг» став бізнесмен Віталій Ільченко.

У розмові з журналістом Віталій Ільченко висловлює повагу до Скічка, однак зазначає, що сам є кращою кандидатурою, адже має більше досвіду, зважаючи на багаторічну роботу в бізнесі. Він народився 1975 року в Києві. Закінчив Київський національний торговельно-економічний університет. Є засновником групи компаній «УКРАВІТ». Позиціонує себе як меценат та громадський діяч.

Ільченко вже розпочав публічну інформаційну суперечку з чинним мером. Зараз дискутується тема можливого будівництва в Черкасах заводу з переробки небезпечних відходів.

На думку міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, саме цим бажанням бізнесмена й пояснюється те, що представлення нового голови ОДА Сергія Сергійчука Зеленський провів таємно, за відсутності активу області, голови обласної ради і журналістів на підприємстві Ільченка.

Ільченко таку інформацію називає брехнею. У розмові з журналістом він розповідає як пережив «віджим» частки бізнесу за часів президенства Віктора Януковича, яку потім змушений був важко і довго повертати. Працює не тільки в Черкасах, але й у Києві, де й налагодив контакт з провладною партією.

– А те, що міський голова активно почав мене критикувати, означає лише те, що я маю високий рейтинг і дійсно вважаюся його суперником (станом на момент публікації вартих довіри опитувань з прізвищем Ільченка в переліку кандидатів не оприлюднили, - Ред.). Його команда зараз згадує старі публікації, де я нібито балотувався по округу №161 в Сумській області від «Слуг народу» торік на позачергових виборах. Однак це неправда. І на сайті ЦВК немає мого прізвища. Якби я тоді балотувався, то пройшов би. Тепер мені доводиться спростовувати брехню, а не займатися виборчою кампанією, – каже Ільченко.

Певною мірою Ільченко нагадує мрійника. Принаймні така тональність його розмови. Каже, що хоче прибрати людей, які тримаються за посади і схеми, а сам не має інтересів і просто хоче змінювати місто на краще.

– А завтра напишуть, що я інопланетянин, американський розвідник, – додає бізнесмен, запевняючи, що скелетів у шафі не має.

Цікавим представником від «слуг» є кандидат на посаду голови Смілянської ОТГ Сергій Ананко. Він проживає в Смілі та директор місцевого комунального підприємства «Комунальник». При цьому Сміла досить проблемне місто з купою проблем саме у галузі ЖКГ. Восени 2018-го у місті навіть зірвали опалювальний сезон, а конфлікт перейшов на загальнонаціональний рівень. Тоді тепло в багатоповерхові будинки дали за прямим розпорядженням президента Петра Порошенка. Також приїздили вмикати тепло в Смілі Юлія Тимошенко і Міхеїл Саакашвілі. Тривалий час у місті існувала криза влади, коли секретар міськради та міський голова судилися за крісло керівника міста.

Комунальника Ананка важко спинити, коли він починає розповідати про місто і проблеми. До речі, раніше він був у БПП.

– Я не політик, але так слалося, що мені довірили представляти провладну партію. Без допомоги згори нам з кризи не вийти. Заборгованість комунального підприємства за газ складає близько 140 млн грн. У Водоканалі в нас більше 12 млн грн боргу, по електроенергії – 7 млн грн. У нашому бюджеті власних надходжень 200 млн грн, а ми маємо близько 160 млн грн боргу лише по комунальних підприємствах. Колишній голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко пропонував мені бути головою партійного осередку Блоку Петра Порошенка. Я погодився. І не приховую цього. Після президентських виборів був конфлікт з владою Сміли. А на сьогодні маємо ось таку ситуацію. Мені запропонували, я погодився і пішов у політику зі своїм близьким оточенням. Маю команду. Водночас ми дуже серйозно спілкувалися з нардепами від «Слуги народу», з іншими членами команди, бо я задавав головне питання: «Що робити у разі перемоги?» Адже потрібна реструктуризація боргів, звернення до Кабміну, тому сподіваюся, що у разі нашої перемоги буде повна підтримка по вертикалі влади, – роз’яснює Ананко.

Є серед потенційних кандидатів у депутати й інші люди, пов’язані в минулому з БПП. Ігор Новицький очолював фракцію партії експрезидента в Тальнівській районній раді. Тепер кандидат в депутати обласної ради від партії «Слуга народу».

Джерела у районі кажуть, що депутат дійсно активний, наближений до відомого у краї підприємця, аграрія і мецената Володимира Мовчана, який будує церкви, заводи і знаходив спільну мову з усіма владами – з часів Януковича і дотепер. Нібито і сам Мовчан планує балотуватися від «слуг» до місцевої ради.

Від Партії Вільних демократів була депутатом Черкаської міськради Оксана Мелікова (2014-2015 роки). Зараз вона знову балотується в міськраду. Тепер від «слуг». Дорікав їй за це у Facebook почесний голова Партії Вільних демократів, колишній міський голова Черкас Сергій Одарич. Зараз Мелікова – приватний підприємець, голова комітету самоорганізації населення «Богданівський».

У міські голови Умані від «Слуг народу» йтиме Андрій Дикун. Кандидат в мери навчався в Уманському державному аграрному університеті та Балтійському бізнес університеті у Швеції. Приватний підприємець, президент Асоціації виробників молока, директор ПП «Дикун». Останнім часом активно виступає і робить заяви як голова «Всеукраїнської аграрної ради» (ВАР). Він не боїться медіа і є вже відомою персоною в області.

– Ще минулого вересня ми масово виходили на протести, коли парламент планував відкрити ринок землі для іноземців та великих аграрних корпорацій. Але нас почули, внесли корективи і прийняли такий законопроект, який вимагали аграрії. Після того в нас почався діалог з владою і за останній рік було прийнято п’ять важливих для аграрної галузі законопроектів. Такого не було при двох попередніх президентах, – каже Дикун.

(Торік, під час епопеї з ухваленням закону про ринок землі, ВАР і Дикун особисто дійсно були чи не ключовими дійовими особами під час мітингів біля Верховної Ради. Мітинги вражали яскравими деталями: одного разу під парламент принесли тушу свині у труні. Також біля будівлі Ради постійно чергували американські трактори John Deere, на яких висіли плакати «Ні розпродажу української землі» та символіка ВАР, - Ред.)

На запитання, чому саме він все ж таки висувається від «Слуги народу» на посаду міського голови, зазначає:

– Це рішення було прийняте після зустрічі з президентом в Черкасах, де, знову ж таки, я підняв низку запитань і відразу отримав відповідні рішення: спеціальна комісія на національному рівні для стабілізації ситуації з паломниками-хасидами цього року. Тобто знову вдалось досягти діалогу і це для мене стало показовим, – каже Дикун.

Його попередній досвід участі у виборах – це 2012 і 2014 рік – кандидат в народні депутати по одномандатному виборчому округу №200 з центром в Умані.

Під час презентації команди «слуг» у Каневі за участі президента Дикун відзначився пропозицією перенести Міністерство аграрної політики та продовольства в Умань.

Не нова в політиці і кандидат від «слуг» Світлана Волошенюк – голова Уманської РДА. Світлана Анатоліївна – досвідчений управлінець. До призначення на посаду очолювала Жашківську районну раду. Також раніше двічі обиралася сільським головою Соколівки Жашківського району, обіймала посаду першого заступника голови Жашківської РДА. Протягом 2012-2019 була помічником місцевого нардепа мажоритарника Валентина Нечипоренка.

Серед потенційних кандидатів у депутати є й люди, до цього не помічені у політиці. Це журналістка Анастасія Чубіна, лікар-онколог Роман Морару-Бурлеску, лікар гінеколог-акушер Карина Абрамова.

Чубіній цього року виповнюється 25. Вона черкащанка, журналістка, засновниця та директор інформаційної агенції «Вичерпно».

– Чому «Слуга народу»? Це наразі єдина топ-партія, яка раніше не була представлена у Черкаській міськраді, а отже їй точно не можна закинути «пиляння бюджетів», участь у корупційних схемах чи «договорняках». Те, що я бачу зараз – у Черкасах підбирається команда «свіжих» людей, незаплямованих. Для мене це важливий критерій, – каже кандидатка.

Морару-Бурлеску – переселенець. Народився у Горлівці на Донеччині, зараз проживає у Черкасах. Член Асоціації онкоурологів України та Європейської Асоціації урологів. Планує стати депутатом обласної ради.

Абрамова – донька колишнього депутата Черкаської міської ради, бізнесмена Сергія Ткаченка (був у депутатській групі БПП). Вона ніколи не була до цього в публічній сфері. Зараз працює у черкаському перинатальному центрі як лікар-інтерн акушер-гінеколог.

Вже 11 вересня місцеві піар-фахівці запрошували черкаських журналістів у престур на підприємство «УКРАВІТ». Там обіцяють показати унікальні лінії та обладнання, цехи, інноваційні лабораторії. Однак не один місцевий журналіст вже був на підприємстві кандидата у міські голови Черкас від «Слуги народу» за часів минулих виборів. Тоді готували агітаційні матеріали, адже на підприємство приїздили і Олег Ляшко, і Валентин Наливайченко й інші політики. Схоже, надивившись, як вони піаряться на тлі його підприємства, Ільченко і сам вирішив спробувати себе в політиці. З ким він ітиме у Черкаську міськраду, які команди йтимуть у місцеві ради в районах, – у штабі остаточно все ж не кажуть. Крім озвучених у матеріалі прізвищ, може бути ще багато імен. Остаточно назвати всіх у штабі обіцяють після партійних конференцій, які відбудуться, починаючи з 15 вересня.

Назарій Вівчарик, передрук з "Українського тижня"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #10 Місцевий 20.09.2020 15:49
А хто з кандидатів має одну характеристику-РОЗУМНИЙ? По моєму тільки ІТ-шник.Але у списку його нема...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #9 Solid/ 16.09.2020 20:45
при всіх мінусах ЗЕ_команда робить Мир в Укрвїні. і АКТИВНУ (!!!) присутність НАТО в Україні.
Ні перше, ні друге - не є прийнятим для підкремлядської порошенківської ЄвроСобіДарност і.
Порошенко не дозволтить миру в Україні.
А довірливих довбнів, його поклонніків, маємо аж занадто. Добивають Україну "патріотичними" маршами під портретами Героїв і в вишиванках.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #8 Solid/ 16.09.2020 20:37
Цитую Рецепт:
Цитую Solid/:
Свєжо прєданіє...
*** ЩО ЩЕ в цій країні повинно відбутись, щоб ХОЧ ЩОСЬ ЗМІНИЛОСЬ?!

Більшості електорату треба навчитися читати, бачити і чути. А головне думати головою. На жаль, більшість лише вважає себе такою.

Та ти шо....
я скажу більш контраверсійну річ: 2х2=4 ! Уявляєте?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #7 Зап...дуєв 14.09.2020 12:46
Всіх ледарів і клоунів зі всієі Укаінм зібрали
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #6 правда 14.09.2020 10:12
люди, які є ніхто, рвуться до корита.... Ільченко просто користується ситуацією...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #5 Рецепт 14.09.2020 09:35
Цитую Solid/:
Свєжо прєданіє...
*** ЩО ЩЕ в цій країні повинно відбутись, щоб ХОЧ ЩОСЬ ЗМІНИЛОСЬ?!

Більшості електорату треба навчитися читати, бачити і чути. А головне думати головою. На жаль, більшість лише вважає себе такою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #4 Зінченко 14.09.2020 09:19
Ніколи бізнесмен не буде відстоювати інтереси народу, хоч країни, хоч міста, хоч села......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 стабилизец 14.09.2020 07:50
это сироты. тяжелое наследие царского режима.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #2 Solid/ 14.09.2020 00:35
Свєжо прєданіє...
*** ЩО ЩЕ в цій країні повинно відбутись, щоб ХОЧ ЩОСЬ ЗМІНИЛОСЬ?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #1 Все просто 13.09.2020 22:29
Нічого нового. Як і раніше, уся більш-менш активна політична публіка перед виборами перетікає у провладну партію, прагнучи під її прапорами протиснутись у владу. На багатьох кандидатах вже майже не залишилося місця для тавра чергової партії. І так багато років підряд.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100