реклама

реклама

Не так швидко, як в Америці, але в Черкасах усе ж порахували голоси виборців. І, нарешті, стали відомі результати виборів до Черкаської обласної та Черкаської міської рад, що демонструють певну тенденцію: посилилася роль місцевих політичних проектів та збільшився вплив бізнесу на політику.

1584541414-316

Примітно, що коли порівнювати попередні вибори до обласної ради, то у 2010 році і в 2015-му лідирували провладні партії: Партія регіонів і «Європейська солідарність» відповідно. Нині ж місцевий політичний проект «Всеукраїнське об’єднання «Черкащани» успішно провів кампанію, посунувши провладну «Слугу народу».

До Черкаської обласної ради проходить 6 політичних сил – ВО «Черкащани» (18 депутатів), які матимуть найбільше представництво у раді, «Слуга народу» (12), «За майбутнє» (12), «Європейська Солідарність» (9), ВО «Батьківщина» (7) та ОПЗЖ (6).

До слова, пройшли «Черкащани» і в ради на місцях. Тож вони матимуть у регіоні двох міських голів, зокрема, у тих районах, де, насамперед зосереджений аграрний бізнес представників партії. Між іншим, з понад 67 тисяч голосів за ВО «Черкащани», більше 23 тисяч – віддано виборцями 5-го округу (Шпола, Звенигородка, Лисянка...) і ще 12 тисяч – 7-го округу (Золотоноша, Драбів, Чорнобай), зводить докупи цифри і розкладає їх по районах кандидатка політичних наук Олександра Дем’яненко.

123869686_206464024247840_7673290873697138601_o

Облрада

Уже можна прогнозувати, що конфігурація в радах зміниться. Розглянемо обласну раду. Абсолютна більшість депутатів попереднього складу не отримала підтримки виборців. Тут з 64 новообраних депутатів лише 18 – обираються повторно, а ще декілька втретє і навіть вчетверте. Хтось перебігає з партії у партію, хтось вкрай стабільний, як от представник «Батьківщини» і депутат не одного скликання Михайло Мушієк. Це досить колоритна постать: депутат, який дискутував з президентом, коли той приїздив представляти нового голову ОДА, депутат, з суперечки з яким почав свою роботу голова ОДА Роман Боднар (нині звільнений з посади). Це він дарував ручку наближеному до Януковича голові ОДА Сергію Тулубу (який після Майдану покинув область), щоб той написав заяву на звільнення. Також Мушієк у політику прийшов, будучи соратником Володимира Олійника, одіозного міського голови Черкас, який у великій політиці увійшов до орбіти Президента-регіонала Віктора Януковича.

– Коли ви перестанете балотуватися в обласну раду? Зарплату там не платять, а вас звідти і не виженеш... І окрім покричати в раді реальних результатів не було видно... – написав у соцмережі депутату Михайлу Мушієку черкаський економіст Володимир Купріянов.

– Мене обирають громадяни України і повір – ти ще багато чого не розумієш і не знаєш, як мої дії захищають громадян! Будь мудрішим – розвивайся, читай, тоді менше таких питань будеш задавати! – дав відповідь-пораду депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднено список новообраних депутатів обласної ради

Однак не всі колоритні депутати потрапили в обласну раду. Цього разу не представлятиме в ній інтереси виборців Микола Булатецький, прізвище якого звучало не раз на всеукраїнському рівні, коли той змагався за мандат депутата Верховної Ради. Усе ж він проходить до Черкаської райради, тож тепер можна очікувати привернення уваги ЗМІ до тамтешніх сесійних засідань. Проте змінюється сама система районних рад і виникає питання, що вони будуть вирішувати?

– На мій погляд, рада минулого скликання була не тою, яка служила інтересам суспільства. Я можу згадати багато рішень по обленерго, підтримці медичної мафії, по мисливським угіддям. Боюся, що нічого не зміниться… А розмови про те, що депутати чиїсь «слуги», що це нові обличчя… Хто з нових облич має досвід, характер, наполегливість, якісь напрацювання? Тож не вірю, що щось змінюватиметься в плані роботи ради. Також кажуть про незалежних кандидатів. Які вони незалежні? Наприклад, ті самі представники ВО «Черкащани» – люди заможні, обтяжені інтересом. Сьогодні ж маю інтерес до районної ради, бо Черкаський район у зв’язку з реформою – це нове утворення. Там цікава робота, на території району розташовані багато цікавих місць. Це і Кам’янка, і Чигирин, і Канів… Історичні місця, – зазначив Микола Булатецький.

На його думку, все буде зводитися до можливих впливів на систему фінансування тих чи інших проектів.

Загалом до облради заходить багато чиновників і управлінців. Є досить помітні, як-от Ірина Топчій (усунута з керівництва галузі освіти за часів регіонала Тулуба) чи Валерій Данилевський, якого звільнив з керівництва галузі освіти області вже голова ОДА від «слуг» Роман Боднар. Небагато заходить підприємців-виробничників, також є абсолютно нові невідомі люди. Є і представники структур МХП Юрія Косюка – Олександр Воскобойнік та Тетяна Волочай. Причому йдуть вони від різних партій (ВО «Черкащани» та «Батьківщина» відповідно). Однак, кажуть, що людьми Косюка можна назвати і деяких інших депутатів, що є представниками інших структур в орбіті МХП, просто не настільки помітних.

– Гроші і влада мене не спокушають. Моя соціальна ерогенна зона – громади, які вміють самоорганізовуватися і бути успішними, – вже написала у соцмережі директорка благодійного фонду «МХП-громаді» Тетяна Волочай, дякуючи виборцям за вибір.

Про суть партії «За майбутнє» яскраво свідчить географія голосування за неї. Політсилу підтримали понад 42 тисячі виборців області, і 24 з них зареєстровані в межах 6-го округу, який, практично, збігається з виборчим округом Антона Яценка (Умань, Монастирище, Христинівка ...). Він очолив партію на Черкащині і заводить до обласної ради шість депутатів з цього округу.

Щодо відкритих списків і того, хто кого підтягував на нинішніх виборах, то цікаво, що серед новообраних депутатів є, наприклад, Галина Савчук (ВО «Черкащани») – 524 голоси. Водночас, колишній соратник мера Черкас Сергія Одарича і колишній депутат Черкаської міськради Андрій Більда («Слуга народу») набирає 1402 голоси і не проходить до обласної ради.

Окреме питання – кочування депутатів з ради в раду різних рівнів. Так до обласної ради заходить колишній нардеп, «азовець» Олег Петренко та два колишні депутати Черкаської міськради – «тимошенківець» Юрій Тренкін та представник «ЄС» Олександр Радуцький. Цікаво, що Тренкін проходить і до Черкаської міськради, тож тепер невідомо, раду якого рівня він обере. Олександр Радуцький звик до стилю ведення політики у місті. Обласна рада – інший дивізіон і як там себе проявить депутат також питання.

Можемо казати й про те, що вже до першої сесії обласної ради депутати починають грати м’язами та показувати амбіції щодо певних посад. Зокрема, обрана в попередньому скликанні до Черкаської облради від партії «Відродження», а тепер – від партії «За майбутнє» Світлана Легойда, яка, між іншим, проживає в Києві, вже взялася розхитувати крісло колишньої очільниці управління охорони здоров’я, нині заступника голови Черкаської ОДА Лариси Кошової, критикуючи чиновницю за «популізм і самопіар». Одразу ж підтримав Легойду й мер Черкас Анатолій Бондаренко, який, як відомо, ще боротиметься в другому турі виборів за посаду від тієї ж таки партії «За майбутнє».

Цікаво, хто очолить обласну раду замість представника ВО «Черкащани» Анатолія Підгорного, кандидатура якого не узгоджувалася в Києві, як бувало часто раніше. Кажуть, що ця політсила вже претендує на збереження за собою посади голови. Однак, є амбіції і в «Слуги народу», і в «За майбутнє».

– На початку роботи депутатів обласної ради минулого скликання ми спочатку мали другий результат, потім стали найбільш чисельною фракцією. У новому 8-му скликанні серед нас чимало досвідчених депутатів, яким жителі області вже не вперше висловлюють таку підтримку, – пише Анатолій Підгорний.

Водночас чути й критику партії, яка, як дехто наголошує, складається з великих землевласників, латифундистів, котрі «тримають в кулаці» райони Черкащини.

До облради проходить і дружина поки що діючого мера Черкас Анатолія Бондаренка Валерія (звісно, йде у партії «За майбутнє»). Валерія Бондаренко до цього не світилася публічно в політиці і поки не зрозуміло, чому родина вирішила делегувати її. Компанію від «За майбутнє» Валерії складає колишній багаторічний військовий комісар області Євгеній Курбет, який не зміг на останніх парламентських виборах потрапити до Верховної Ради, але після виборів отримав посаду керівника одного з управлінь в Міністерстві оборони.

Від «Слуг народу» до облради, зокрема, заходить і син колишнього прокурора Черкаської області Сергій Лісовий. Також від цієї ж політсили заходить Любомир Дикун – брат Андрія Дикуна, який змагався за посаду мера Умані від партії президента.

118633762_3607891592568983_1957424629488168759_n

Перший номер списку «ЄС» – це в’язень Кремля, журналіст Роман Сущенко, який хоч родом і з Черкас, але проживає в Києві. Його вже запитували на прес-конференції, чи не буде він виконувати просто роль весільного генерала, ведучи партію на вибори задля піару. Але він обіцяв працювати в раді.

– А я б сказав, що за великим рахунком, по обласній раді суттєвих змін не буде, бо зайшли люди під різними мастями, але ті самі. А чому нічого не змінилося? Бо не змінилося право власності на основні земельні наділи. Основні агробарони залишилися ті самі. Хіба що в когось на одного депутата буде більше чи менше. Хіба те, що втратили «радикали», здобули «слуги». Так, з’явилися нові партії, наприклад, не були представлені до цього «слуги». Дехто має хороші професійні характеристики. А якщо брати «За майбутнє», то це те саме «Відродження», яке було до цього. Цікаво також буде подивитися на Віталія Коваля, який був першим заступником голови Черкаської ОДА за часів Порошенка, а тепер вже примірятиме роль депутата, – каже один з аналітиків, який консультував партії на нинішніх виборах в Черкасах.

– Від обласної ради нинішнього скликання чекаю більшого конструктиву, більш плідної роботу, ніж від попередників. У ній чимало досвідчених політиків, депутатів зі стажем. З обласною адміністрацією буде нормальна співпраця, без романтики, але і без ірраціонального протистояння, – каже представник громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції, черкащанин Юрій Сас.

Міськрада

Склад Черкаської міськради буде такий: найбільше мандатів – по вісім – набрали кандидати від «Слуги народу» та «За майбутнє». Шість мандатів у «Голосу», по п’ять у кандидатів від «Європейської солідарності» та «Черкащан», по чотири – у «Батьківщини» та ОПЗЖ.

118544973_202682307896146_778159859674581944_o

Тут також буде оновлення. Заходять до міськради зовсім нові люди, яким ще доведеться притертися у владі. Це ветеран війни на Донбасі Сергій Прядко, донька колишнього депутата Сергія Ткаченка Карина Абрамова, син депутата облради Михайла Мушієка Андрій Мушієк, син найбагатшого кандидата в мери Черкас (балотувався у 2010 році) Георгій Гладкий, колишній радник ексголови ОДА Сергій Шмиголь тощо. Водночас заходить багато вже відомих і досвідчених осіб. Це і Олег Кашко, і Любов Майборода, і Нарек Казарян. Останнього називають представником будівельного бізнесу і пригадують розмови про забудову історичної і прибережних зон Черкас, прогнозуючи, що тепер справи в його бізнесу можуть піти краще. Заходить до міськради і представник «ЄС» Сергій Кудактін, який пов'язаний з рекламним бізнесом, банерами і бордами.

Із попереднього складу міської ради переобрали лише п’ять депутатів. Від «Батьківщини» – Юрій Тренкін, Роман Діскант та Олексій Мельник; від «Черкащан» – Іван Сухарьков; від «Європейської солідарності» – Олександр Савенко.

Проте в Черкасах остаточна конфігурація сил буде відома лише після 22 листопада, коли відбудеться другий тур виборів міського голови. Кажуть, діючий мер, оговтавшись після першого туру, перерозподілив зусилля у штабі, щоб далі боротися за владу. Між тим його опонент Віктор Євпак, як відомо, заручився підтримкою багатьох, інколи кардинально протилежних за ідеологією, політсил: Євпака підтримали і «Слуги», і «ЄС» тощо.

– По місту все визначатиме коаліція. Якщо переможе на мерських виборах Віктор Євпак, то цікаво буде подивитися, чи вистачить йому ресурсу і снаги сформувати коаліцію? Мені здається, що він слабо тримає удар і якщо програватиме, то не зможе зібрати докупи коаліцію. Наприклад, такому об’єднанню як «Черкащани» важливо впливати на бізнес, то якщо вони зрозуміють, що мер слабкий, попливуть до того, хто сильний, – каже джерело.

І виборчий післясмак у кожного свій. Кандидат у мери від партії «Наш край» Анатолій Нужний обурюється і називає нинішні вибори «найбруднішими і найцинішнішими».

– Ну нічого, ми врахуємо все і на парламентських буде інакше, – зазначає кандидат, який зайняв десяте місце з тринадцяти. На згадуванні про парламентські вибори варто зауважити. Доволі популярні розмови, що деякі черкаські команди дійсно вже складають подібні плани. Наприклад, партія «За майбутнє», мовляв, розглядала вибори як підготовку до парламентських виборів.

Не здається Нацкорпус, який попри гучну кампанію, але незначний результат, залишився на межі проходження до міськради і загруз у судах. До Черкас навіть приїздив після виборів їхній лідер Андрій Білецький і на зустрічі йшлося про те, що не слід полишати роботу, а все ж продовжувати у тому ж темпі, очевидно, налаштовуючись на парламентські вибори. На яких, якщо вони таки відбудуться, напевне, побачимо і нові неочікувані обличчя. Після звільнення з посади голови ОДА не повертається додому в Чернівці Роман Боднар, а продовжує записувати відео і коментувати різні сфери життя. В одному зі свіжих відео він зауважував, що займається «створенням громадської організації нового типу».

– Юристи працюють. Хочемо вибудувати ефективну модель на рівні однієї області, – каже Боднар.

Окрім того, він прокоментував місцеві вибори, зауваживши, що «реально важко зламати те, що вибудовувалося десятиліттями».

– Щодо результатів виборів. Не було ні лідерів, ні принципів, ні ідеології в правлячій партії, тому такий результат. По «Черкащанах» – партія місцевих бізнесменів, конструктивні в співпраці, але їх команди в міську і обласну раду різні. Бо є різні групи впливу в партії. А от щодо «За майбутнє» – це їхній приціл на парламентські вибори. ОПЗЖ, як бачимо, проходять в міську і обласну ради. Бо є виборці, які вірять що буде все так, як раніше. Але такого вже ніколи не буде, – додає ексголова ОДА.

Чого чекають від міськради ті, хто безпосередньо «робив» вибори і долучався до просування тих чи інших політичних сил?

– Від міської ради очікування більш песимістичні. Дуже багато новачків, будуть принципові політичні суперечки, але в той же час депутати будуть заручниками політичних союзів та антагонізму київських партійних керівників. Не забуваймо, що економічна ситуація погіршується, тож великих бюджетів найближчим часом не передбачається. Центральний уряд буде намагатися вирішувати свої бюджетні проблеми за рахунок місцевої влади. Конкуренція за бюджетні потоки загостриться. Хотілося б, щоби ніхто з депутатів цієї каденції не зазнавав замахів, підпалів та силового тиску. Але зарікатися від такого в Черкасах зарано… – каже один з учасників політичних процесів, натякаючи на ті трагічні моменти, які мали місце в черкаському політикумі.

Окрім того, якщо в обласній раді все таки може почати працювати, то в Черкаській міській раді історично склалося так, що ми маємо постійні кадрові суперечки. У цьому контексті обранням мера в Черкасах усе не завершиться. Адже потім кожна політсила хотітиме бачити свого представника на посаді секретаря міськради. Тож, скоріш за все, політичні суперечки в обласному центрі можуть затягтись до нового року.

Назарій Вівчарик, для "Українського тижня".

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Inga 12.11.2020 05:03
фотографии кубанские
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Олександр 10.11.2020 23:22
Цитую Solid/:
А ВСІХ їх об'єднує лдне - ПОБІЛЬШЕ відкусити, примазатись до "потоків" і пошвидше відбити затрати на вибори.


А навіщо ви за таких голосували?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 Solid/ 10.11.2020 16:28
А ВСІХ їх об'єднує лдне - ПОБІЛЬШЕ відкусити, примазатись до "потоків" і пошвидше відбити затрати на вибори.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Галина 10.11.2020 15:12
Цитую Древетня:
А де молодий 60 річний бізнесмен

А хто це?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Древетня 10.11.2020 12:40
А де молодий 60 річний бізнесмен
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100