реклама

реклама

Гостре протистояння розгорнулося в Черкасах між обласною владою і теплогенеруючим підприємством – Черкаською ТЕЦ. В облдержадміністрації звинувачують ТЕЦ у завищенні тарифів, натомість на самій ТЕЦ твердять, що їхні тарифи і так одні з найнижчих в Україні.

6c9d6ba9fe8bd33c88e01eef49703ab4

Черкаська теплоелектроцентраль, якій невдовзі, 9 січня, виповниться 65 років, виробляє електрику і тепло для опалення квартир багатоповерхових будинків. У 2001 році майновий комплекс державного підприємства «Черкаська ТЕЦ» було передано в оренду ВАТ (згодом – ПАТ) «Черкаське Хімволокно», в складі якого з 2002 року ТЕЦ стала дочірнім підприємством, а з 2002 року – відокремленим підрозділом. Черкаська ТЕЦ постачає близько 70% усього тепла, яким користуються населення і бюджетні організації Черкас. У решту осель (головним чином, Південно-Західного району) теплоносій постачає КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», міське комунальне підприємство. При цьому нерідко буває так, що теплоносій, який виробляє ЧТКЕ, постачається мережами ТЕЦ і навпаки.

Між ТЕЦ і «Черкаситеплокомуненерго»

Теплогенераційне підприємство – дуже складний господарський механізм, у якому переплетена ціла низка чинників: вартість і якість палива, необхідність утримувати певний штат, наявні (більшою частиною зношені) мережі, різноманітні інтереси власників і ще багато чого іншого. Всі ці чинники тісно переплетені між собою, а отже, методика формування ціни на тепло на такому підприємстві дуже складна для розуміння нефахівцями. В умовах, коли у місті діє два теплогенераційних підприємства, неминучою є ситуація, коли вартість тепла, що виробляється одним із них, є нижчою від вартості тепла іншого підприємства. Усе це стало благодатним джерелом для заяв і гасел політиків у їхній боротьбі між собою.

Уже багато років у Черкасах звучать заклики вилучити майно Черкаської ТЕЦ із оренди «Черкаського Хімволокна», передати його в комунальну власність і об’єднати з КП «Черкаситеплокомуненерго». Сьогодні про необхідність повернення майна Черкаської ТЕЦ державі заявляє голова ОДА Сергій Сергійчук. У свою чергу, на ТЕЦ роками говорять про неможливість такого рішення – як через юридичні міркування, так і через те, що енергогенераційне підприємство – занадто складний технологічний і економічний об’єкт, щоб зміна власності не відбилася на ефективності його функціонування. Крім того, менеджмент Черкаської ТЕЦ, чиї тарифи сьогодні нижчі, ніж у «Черкаситеплокомуненерго», звертають увагу на те, що усереднення тарифів двох підприємств буде вигідним для споживачів «Черкаситеплокомуненерго», але призведе до збільшення тарифів споживачів ТЕЦ, тобто більшості жителів міста.

Влада в боротьбі за «подолання завищених тарифів»

Нинішній голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук відразу по своєму призначенню заявив, що «подолання завищених тарифів» на комунальні послуги – це одне з головних завдань, які поставив перед ним Володимир Зеленський. Що й не дивно, з огляду на ті гасла, під якими прийшов до влади шостий президент України.

Сергiйчук 1

– Наявні тарифи можна знизити на 20-25 відсотків, – заявив Сергій Іванович і додав, що ініціюватиме комплексний аудит всіх теплопостачальних підприємств області. – Не може бути так, щоб люди сплачували останні кошти за тепло, а власники теплопостачальних підприємств жили в розкоші. Мова про Черкаську ТЕЦ. Її орендарі – досить багаті люди. Їхні статки обраховуються мільярдами. Але за весь час не було жодної модернізації підприємства. ТЕЦ продовжує працювати на старому обладнанні, підприємство виснажують і добивають.

У коментарі «Прочерку» Сергій Сергійчук зазначив, що він звернувся до всіх теплопостачальних компаній області з наполегливим проханням врахувати обставини, що склалися в країні, і зменшити тарифи на опалення і гарячу воду на 20%.

– За розрахунками фахівців, зробити це абсолютно реально! – наполягає голова ОДА, при цьому, щоправда, не називаючи фахівців, про яких ідеться. – Більшість компаній нас почула. Наприклад, «Черкаситеплокомуненерго» одразу заявило про готовність піти назустріч черкащанам. Після першої ж нашої зустрічі вони почали конструктивно співпрацювати з владою і давати свої пропозиції, за рахунок яких дій можна знизити тариф на 20%. Перше, що вони зробили, – це об’єднали 7 платіжок в одну. В результаті люди отримали можливість зекономити мінімум 100 гривень в місяць лише на оплаті послуг теплопостачальника. Наразі компанія продовжує працювати над наступними етапами щодо зменшення оплати за свої послуги. Тож, якщо керуватися не лише мотивами власного збагачення, а й враховувати інтереси громади, то завжди можна знайти оптимальні рішення. З іншого боку, Черкаська ТЕЦ, яка перебуває в оренді ПрАТ «Черкаське Хімволокно», продовжує ігнорувати наші заклики щодо зниження тарифу.

6-1

Незабаром риторику голови ОДА підхопили й представники «Слуги Народу». Так, новообраний депутат Черкаської міськради Юрій Котолуп заявив, що «компанія олігарха Анатолія Шкрібляка отримує надприбутки», отримавши в оренду Черкаську ТЕЦ. У свою чергу, на ПРАТ «Черкаське Хімволокно» нагадують, що власниками акцій «Черкаського Хімволокна» є не Шкрібляк особисто, а загалом «власники 26 тисяч акцій»...

Голова ОДА Сергій Сергійчук наводить і ще один аргумент за зниження тарифу:

– Згідно з обов’язковими рекомендаціями Антимонопольного Комітету, ТОВ «Євро-Реконструкція» (яка орендує Дарницьку ТЕЦ в Києві і де кінцевим бенефіціаром також є пан Шкрібляк) повинна була зробити перерахунки та зменшити плату за свої послуги у зв’язку з суттєвим зниженням ціни на газ більш як на 30%. Аналогічний перерахунок повинне було зробити й «Хімволокно», яке орендує Черкаську ТЕЦ. Але цього не сталося!

Тим часом у ПРАТ «Черкаське Хімволокно» заявляють, що це підприємство, як й інші теплопостачальні організації, є ліцензіатом НКРЕКП. Отже, підприємство, його директор або власник не може одноосібно змінювати тарифи на підприємстві ні в сторону збільшення, ні в сторону зменшення. Встановлює тарифи виключно національний регулятор (НКРЕКП).

Крім того, на «Черкаському Хімволокні» натякають, що, по суті, вже давно виконали прохання голови ОДА, ще до того, як воно надійшло.

– На сьогодні тариф Черкаської ТЕЦ на послугу з постачання теплової енергії порівняно з іншою теплопостачальною організацією міста – підприємством «Черкаситеплокомуненерго», фактично нижчий на 20% та один з найнижчих по Україні, – зазначив у коментарі «Прочерку» голова правління ПАТ «Черкаське Хімволокно» Віктор Олексенко.

Як бачимо, третьою стороною в цій дискусії є комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго», яке наполегливо намагаються втягнути в протистояння із Черкаською ТЕЦ. Зараз директор цього підприємства Павло Карась уникає коментарів. Проте раніше він уже публічно давав докладні роз’яснення свого бачення ситуації.

– Зауважу, що тариф у Черкаської ТЕЦ дійсно менший, ніж у нас, – зазначив пан Карась під час брифінгу в середині жовтня. – Але в них це пов’язано з тим, що тариф прив’язаний до вугілля, у них немає в тарифі інвестиційної складової, а в нас тариф включає ремонтні фонди тощо. Я зустрічався з головами ОСББ і пояснював, що можна знизити тариф на 10%, але не буде інвестиційної програми взагалі, не буде ремонтів. Але жоден керівник ОСББ не пішов на таке. Щодо кількості людей на підприємстві, то у Черкаської ТЕЦ практично немає ремонтних робіт, а в нас є ремонтні бригади, і ми здійснюємо обслуговування. У нас є аварійно-диспетчерська служба!

IMG_20200211_103258

У свою чергу, на Черкаській ТЕЦ наголошують, що також суттєво вкладаються у відновлення теплової мережі, зокрема цього року за рахунок інвестиційної та ремонтної програми було відновлено котлотурбінне обладнання, закуплено новий трансформатор, здійснено перекладку теплових мереж.

Але Павло Карась не обмежується згаданими аргументами. Як він наголошує, ТЕЦ працює на вугіллі, а його підприємство – на газу, який дорожчий.

Дещо про прозорість тарифів

Ще однією особливістю ТЕЦ є те, що вона виробляє і електроенергію, і тепло, при цьому нагріваючи теплоносій (воду) і для однієї, і для другої цілі.

– Сьогодні орендарі Черкаської ТЕЦ «витискають» із мешканців Черкас, по суті, кошти, завдяки чому отримують подвійний прибуток, – каже Юрій Котолуп. – Вартість палива для виробництва електроенергії (реалізується за комерційним принципом на енергоринку, основне джерело «доходу» для орендарів) закладається в тариф на тепло та гарячу воду, які реалізуються як товар споживачам м. Черкаси. Витрати на паливо на виробництво електроенергії покриваються за рахунок споживачів м. Черкаси, а не покупцями електроенергії і не її виробниками (орендарями ТЕЦ). Це шалені переплати, бо витрати на паливо – це понад 65% вартості всього тарифу!

Тим часом на ТЕЦ кажуть, що жодних переплат не існує.

– Тарифи на виробництво теплової енергії на ТЕЦ (комбіноване виробництво електричної і теплової енергії) ПРАТ «Черкаське Хімволокно» розраховуються відповідно до Закону України «Про теплопостачання» та відповідно до нормативних регуляторних актів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, – стверджує Віктор Олексенко. – У розрахунках тарифів на відпуск електричної енергії та виробництво теплової енергії витрати (крім витрат на паливо) розподіляються між видами виробництва пропорційно витратам умовного палива на виробництво електричної енергії та на виробництво теплової енергії. Тариф на виробництво теплової енергії визначається шляхом ділення суми планованих річних витрат, що включаються до повної собівартості, та річного планованого прибутку від діяльності з виробництва теплової енергії на планований річний обсяг відпуску теплової енергії з колекторів Черкаської ТЕЦ.

Облдержадміністрація і представники пропрезидентської політичної сили наполягають, що тарифи Черкаської ТЕЦ формуються настільки непрозоро, що навіть в ОДА не можуть дізнатися, з яких складових формується ціна тепла на цьому приватному підприємстві.

Тим часом, на Черкаській ТЕЦ лише знизують плечима, мовляв, 20 листопада на підприємстві через скайп відбулося відкрите обговорення тарифів на 2021 рік, взяти участь у якому мали можливість усі, хто мав бажання. Крім того, охочі могли ознайомитися із документом щодо обґрунтування тарифів.

Згадка про цей документ у депутата Юрія Котолупа викликає лише саркастичну посмішку.

– Розглянемо в деталях пропонований на обговорення містян документ «Обґрунтування щодо встановлення з 01.01.2021 тарифів…» Яке відношення черкасці мають до «збитковості виробництва електроенергії в умовах ринку»?  Наскільки вагомі «зміни ціни вугілля» та «зміни ціни на природний газ»? Якщо вони дійсно подорожчали, то наскільки? За якою ціною їх купує ТЕЦ? Де можна побачити ці угоди, чому їх так приховують? – обурюється депутат.

Обставини обговорення 20 листопада мають й іншу сторону, яку на ТЕЦ вважають скандальною: Юрій Котолуп, котрий взяв у ньому участь, забув вимкнути скайп, і інші учасники змогли чути його телефонну бесіду, як вважають, із головою ОДА. Хоча насправді, судячи з відео, ані депутат, ані очільник ОДА не сказали нічого такого, що перед цим не заявляли публічно. Найгостріший момент – такий: «Зараз ми будемо позови готувати, – сказав депутат. – Але без державної машини навряд чи їх зсунути»...

2

Звідки вугілля?

Крім «завищеності» й «непрозорості» тарифів, у облдержадміністрації мають до «Черкаського Хімволокна» й інші претензії.

– Система управління підприємством, імовірно, дозволяє безконтрольно і неефективно використовувати фінансові і матеріальні ресурси ТЕЦ в інтересах її орендарів, – зазначив у коментарі «Прочерку» Сергій Сергійчук. – Запроваджена на підприємстві фінансова звітність дає привід небезпідставно підозрювати менеджмент «Хімволокна» у системних порушеннях на підприємстві. Адже є п’ять кримінальних проваджень ГСУ Нацполіції та СБУ, які наразі проводять слідство по таких напрямках як крадіжки грошових коштів в особливо великих розмірах посадовими особами ПАО «Черкаське хімволокно», штучне завищення затрат під час доставки вугілля з-за кордону, закупки ТМЦ, реалізація інвестиційних і ремонтних програм, а також фінансування терористичних організацій ЛНР-ДНР. Основним джерелом розкрадань на підприємстві, ймовірно, була схема постачання вугілля з РФ і ОРДЛО, яка передбачає, що розрахунок за поставку вугілля здійснюється через ланцюжок юридичних осіб з перерахуванням так званої «маржі» на рахунки бенефіціарів та учасників «схеми». Таким чином відбувається завищення ціни вугілля, яке складно проконтролювати правоохоронним та фіскальним органам України. Відповідно до отриманої інформації, їхній чистий прибуток лише на закупках вугілля становить більше 25 доларів США з кожної тони.

Сергій Сергійчук також додає, що Державна екологічна інспекція у Черкаській області ще рік тому встановила численні порушення вимог природоохоронного законодавства, які стосуються безконтрольності викидів забруднюючих речовин та порушення вимог щодо поводження з відходами. Ці порушення досі не усунуто.

– Орендарі ТЕЦ навіть не забезпечують належний температурний режим на постачання гарячої води: замість потрібних 55 градусів фактично подається 46 – 49 градусів, – додає голова ОДА й підсумовує: – Усі ці факти свідчать про відсутність соціальної відповідальності та цинічне викачування ресурсів. Я акцентую на тому, що держава виступає за прозорі та справедливі тарифи. У реальності ми маємо ситуацію, коли управління ТЕЦ здійснюється через кіпрський офшор, а міська громада не може впливати ні на її діяльність, ні на формування тарифу.

На Черкаській ТЕЦ ці звинувачення називають безпідставними й неодноразово спростованими. Що ж до кримінальних справ, то, як зазначають на підприємстві, раніше подібних заяв ні від кого не було і на сьогоднішній день інформація щодо наявності кримінальних проваджень щодо службових осіб ПРАТ «Черкаське хімволокно» у товариства відсутня. Службовим особам ПРАТ «Черкаське хімволокно» підозри про вчинення будь-яких кримінальних злочинів не оголошувались.

На підприємстві заявляють, що ТЕЦ не закуповує і не використовує у виробничому процесі вугілля з непідконтрольних територій. Міністерство енергетики та вугільної промисловості заборонило підприємствам закуповувати вугілля з території ОРДЛО. Тож ПРАТ «Черкаське хімволокно» з 2017 року не закуповує вугілля з непідконтрольних територій, про що свідчать відповідні договори та контракти. Більше того, документи, які надходять на ТЕЦ одразу із партією вугілля, демонструють весь шлях походження сировини: від місця видобутку до завантаження на залізниці й транспортування до станції. Рух вагонів контролюється Системою контролю рухомого складу залізничного транспорту.

«Звертаємо увагу, що вся ця інформація підтверджується перевірками та документами, які проходять постійний контроль, як з боку профільних міністерств, державних відомств та комісій, так і з боку правоохоронних органів», – наголошує пресслужба Черкаської ТЕЦ.

1

Що далі?

У дискусії про можливість чи неможливість зниження тарифів на ТЕЦ було наведено і спростовано безліч аргументів, проте станом на сьогодні справа не зсунулася з мертвої точки.

Обидві сторони відмовляються називати те, що відбувається, «протистоянням». Сергій Сергійчук у коментарі «Прочерку» наголосив, що це не протистояння, а «захист державою інтересів своїх громадян». А голова правління ПАТ «Черкаське Хімволокно» Віктор Олексенко каже, що підприємство не хоче ніяких сутичок ні з ким, спокійно працює, забезпечуючи місто теплом і дивується «безпідставним звинуваченням від голови Черкаської ОДА»...

Чим може завершитися ситуація, яка має місце нині в стосунках обласної влади і «Черкаського Хімволокна»?

– Якщо уже сьогодні не забрати ТЕЦ назад в управління містом, тарифи й далі невблаганно зростатимуть, а ТЕЦ просто може зупинитися, оскільки обладнання зношується, а в її модернізацію кошти не вкладаються, хоча ця необхідність системно зазначається у кожній новій пропозиції підняти тарифи, – каже Юрій Котолуп.

У свою чергу Сергій Сергійчук також наголошує, що Черкаська ТЕЦ сьогодні «фактично експлуатується і виснажується лише задля отримання прибутку».

Натомість на ТЕЦ гострі заяви посадовців на адресу свого підприємства розцінюють як «спробу дестабілізувати його діяльність».

– Це може зірвати виробничий процес у розпал опалювального сезону та супроводжуватися подальшим рейдерським захопленням підприємства, – вважає Віктор Олексенко.

У ситуацію дедалі активніше втручається міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. «Таке враження, що жителів міста мають за дурнів. Мені однаково, яка у вас форма власності: державна чи приватна, якщо люди мерзнуть, – сказав він під час однієї з нарад із тепловиками. – Повірте, я знайду управу на вас усіх. Або ви помиритеся і почнете виконувати завдання, покладені на вас міським виконавчим комітетом, або ми вживатимемо заходів».

Тим часом, черкаський юрист і громадський діяч Валерій Макеєв називає події навколо ТЕЦ «тарифною війною щодо теплопостачання» і вважає, що проблема має не місцевий, а загальноукраїнський характер. Зокрема, 3 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до законів про житлово-комунальні послуги, які свідчать про те, що «все буде не краще і дешевше, а так, як вимагає ринок».

– Тепловикам «погрожують» чи не всі гілки влади, та чи може це реально вплинути на величину тарифу, а отже, і на реальне зубожіння населення, коли людям просто не буде чим сплачувати за ринковими тарифами? – ставить риторичне запитання юрист. – Яким тут має бути реальний вихід? Все за класикою: переглянути витрати, які закладено при формуванні тарифів, дослідити ефективність запровадження «законодавчих новацій», промоніторити реальність соціально-економічних механізмів допомоги тим, для кого ринкові тарифи є вбивчими. І чи зможуть Черкаси здивувати всю Україну тим, що «заплановане» підвищення тарифів на тепло по всій державі у нас не відбудеться? Будемо досліджувати питання.

На переконання Валерія Макеєва, справжньою потерпілою стороною в майбутньому може стати споживач.

– Війна – це цікаво для дослідників, та неприйнятно для її жертв, – підсумовує юрист.

9-1

Фото: "Прочерк", сайти ОДА і "Черкаського Хімволокна"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #9 Сторож 24.12.2020 14:36
Цитую стас:
Тарифи? А ви ж окрім опалення осель грієте просто вулиці! Не вірите? А подивіться на теплопровід біля Челуашу!Десятки метрів голої труби ,тепло втрачається миттєво! А таких ділянок більше немає? І все це включено в тарифи...далі-за текстом!

Да, гріє труба повітря. І навіть прорвало трубу і з ями де фона гола виходить на поверхню такий пар валить чк у сауні. Але навкруги Челуашу потрібно щоб було тепло. Зате подивіться яку ілюмінацію забабахали!!!! Все мелькотить все, :zzz
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Лилия 24.12.2020 13:11
Не только ТЕЦ! Наш мер и на водоканал
прицелился, постоянные проверки! Более 5! Последняя КРУшниками...где нарисовали небылицы! Я бы поверила аудиторам...но есть много фактов...которые твердят об обратном!
https://fb.watch/2A6Fo-F-ID/ Смотрите разоблачение! Коммунальщикам и так не легко работать- дефицит рабочих кадров...ПРОЗОРРО..КОВИД!
Видимо хочет таким образом добраться к карману жителей Черкасс- убрать директоров:
https://18000.com.ua/strichka-novin/bondarenko-zaproponuvav-direktoru-cherkasivodokanalu-zvilnitisya-video/
чтобы поставить "своих деребан" и прибрать к рукам то живые деньги- за воду и канализацию будут платить всегда..."какать и писать" никто не отменит, а Твою любимую Нову якість"- разоблачили...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #7 Степан 23.12.2020 12:17
Користуюсь послугами ТЕЦ і задоволений. 90% споживачів оплачують послуги. а казнокради типу сергійчука хочуть украсти підприємство. Ганьба!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Серьожа з Казбету 15.12.2020 17:34
Воно схоже на фото на сучасний крематорiй
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 стас 14.12.2020 19:50
Тарифи? А ви ж окрім опалення осель грієте просто вулиці! Не вірите? А подивіться на теплопровід біля Челуашу!Десятки метрів голої труби ,тепло втрачається миттєво! А таких ділянок більше немає? І все це включено в тарифи...далі-за текстом!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Сармат 12.12.2020 11:01
грунтовний текст.Багато чого стало зрозуміло. Дякую, Прочерк
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Зінченко 09.12.2020 20:13
перестаньте прикриватися Черкаським хімволокном, якого давно немає і жодного разу не платили й копійки дивідентів на акції цього підприємства, а люди при приватизації у 1995-1996 роках навіть власні кошти вкладали..... а тепер ще й архів засекретили, щоб неможливо було вільно взяти довідку про відпрацьовані роки для призначення чи перерахунку пенсії......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #2 Oreo 09.12.2020 13:04
А хто небуть пробував додзвонитись до ТЕЦ?
Спробуйте! Всі телефони зайняті цілодобово!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #1 Oreo 09.12.2020 13:02
Підтримую область.Таких безвідповідальн их пройдисвітів- світ не бачив.Жодного питання з ними вирішити не можна!
Відгородились від споживача стінами,коронав ірусом і тихень крадуть!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100