реклама
Sucurity Police

реклама

Цього тижня непомітно минуло 100 днів діяльності міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. «Можливо, проведемо пресконференцію», - говорив в розмові з журналістом мер напередодні. Але не склалося… Можливо, поки що немає чого сказати. З іншого боку, міський голова має головний здобуток: він сформував лояльну для себе більшість і, як зазначав сам мер в коментарі журналісту, «рада голосує – це вже здобутки».

1

«У нього є політичний нюх. Погляньте, він якось все облаштував без чварів і скандалів. Маємо виконком, є депутатська більшість. І хоч я публічно й сварився з ним, проте бачу, що зараз мер таки на своєму місці», – зазначає колишній опонент Анатолія Бондаренка, відомий не лише в Черкасах політик Микола Булатецький.

У цій фразі більше, ніж здається. В інтернеті можна знайти кадри, де на одному мітингу опозиції Бондаренко і Булатецький мало не почубилися. Це було в часи регіоналів. Вже на нинішні осінні вибори Микола Булатецький йшов від нашвидкоруч створеної в Черкасах партії «За майбутнє», якою керував Бондаренко.

557

«Квітково-цукерковий період»

То як оцінити 100 днів роботи мера Черкас, враховуючи, що пішов другий п'ятирічний термін перебування на посаді?

index «Він знову зумів пристосуватися до змін навколишнього політичного середовища. Наразі у міського голови йде квітково-цукерковий період стосунків з фракцією "Слуга народу" і "Черкащанами". Сторони промацують межі фінансово-приватних інтересів один одного. Але вже ближче до літа невгамовний фінансовий голод дасться взнаки, і стосунки загостряться», - каже керівник ГО «Академія стратегічних досліджень» Сергій Пасічник.

За сто днів роботи міський голова Черкас Анатолій Бондаренко не запустив систему «Безпечне місто», не створив на базі міськради туристично-інформаційний центр міста, не впровадив сучасну систему паркування в місті, не запровадив картку черкащанина для проїзду у громадському транспорті, не розробив міську Програму поводження з відходами, яка передбачатиме утилізацію та сортування сміття, побудову сміттєсортувального заводу в межах наявного полігону, не відкрив нову тролейбусну лінію на вулиці Гагаріна, не розробив стратегію розвитку міста (обіцяв за три місяці зробити), не обладнав відеонаглядом всі школи, не подбав про збереження природнього та історико-культурного середовища міста.

Очевидно, аналізуючи програмні засади та обіцянки Анатолія Бондаренка, можна цей список продовжити. Особливо прикметно і наочно було спостерігати за виконанням останньої згаданої обіцянки щодо історичного середовища міста. Адже на початку березня будівельна компанія “Надія” знесла половину столітнього будинку на вул. Гоголя, 211. Будівельники запевняють, що їхні дії – законні, адже раніше вони викупили цю частину споруди. Натомість власники іншої половини, які продовжують жити там, вважають це варварством. Висвітлюючи цю тему, журналісти брали коментарі й у істориків, які вважали цей будинок важливим елементом фонової забудови, яка може багато переповісти про історію міста. Між іншим, такі рішучі дії будівельної компанії викликали навіть протести підприємців, що приходили на сесію міськради, проте чи діяла б так компанія «Надія», якби їх представник не був у провладній більшості?

Сьогодні представник будівельної компанії Нарек Казарян є депутатом Черкаської міськради, входить до фракції ВО «Черкащани». Ще один представник цієї політсили Віктор Беззубенко входить до виконкому, є заступником міського голови Черкас. Ще до формування більшості в міськраді йшли розмови, що «Черкащани» знайдуть спільну мову з владою, і співпраця буде на взаємовигідних умовах.

159335792_531665501153017_868084518001241720_n

Керівник місцевого осередку Комітету виборців України Максим Михлик аналізував і міркував, чи виграв би вибори Анатолій Бондаренко, якби в час виборів в місті були сніг і ожеледь, як це було після Нового року, після виборів… Тоді раптово зросла кількість звернень до медпунктів через травми, і люди скаржилися на неприбрані тротуари.

«Квола реакція на зимові погодні негаразди та весняні ями на дорогах показують, що перші 100 днів міський голова витрачав переважно на політику, а не на господарську активність. А це відчутно позначається на настроях жителів міста та рівні схвалення діяльності міської влади. Резонно можна відмітити, що вибір було зроблено, і наступний період "уваги" до думки виборців настане дуже нескоро», - каже політичний консультант Юрій Сас.

Дружить з усіма

Анатолій Бондаренко – вже досвідчений політик, який прекрасно розуміє, що без підтримки депутатів Черкаської міської ради працювати неможливо. Тому готуватися до своєї другої каденції міського голови розпочав завчасно.

index «Ще до місцевих виборів він обдумував, як сформувати у новій раді свою більшість. Надто вже добре було засвоєно урок попередніх років та політичної кризи 2018 р. Тому основна ставка була зроблена на дві партії – «Батьківщина» та «За майбутнє». За результатами виборів ці політсили не отримали очікуваної підтримки – «Батьківщина» отримала в міській раді лише 4 мандати, а «За майбутнє» - 8. Для більшості ж потрібно 22. Проте навіть за такої політичної ситуації Анатолію Бондаренку та його союзникам вдалося пролобіювати кандидатуру Юрія Тренкіна (ВО «Батьківщина») на посаду секретаря міської ради. І хоча голосування було таємним, очевидно, що посприяли цьому «Черкащани», «ОПЗЖ» та «Європейська солідарність». Всі попередні домовленості були конвертовані в посади заступників для представників ВО «Черкащани», «Європейська солідарність». Фракція «Слуги народу», яка мала власну кандидатуру на посаду секретаря, отримала посаду заступника міського голови. Лояльна ж до мера «ОПЗЖ» поки що за бортом. Так само, як і умовно опозиційний «Голос», – говорила ще до міської сесії, яка відбулася 11 березня, кандидатка політичних наук Олександра Дем’яненко.

Одразу після сесії 11 березня взагалі все стало ідеально. Анатолій Бондаренко саме на сто днів своєї діяльності за згоди депутатського корпусу призначив собі ще двох заступників, один з яких – від партії «Голос», що декларувала раніше свою опозиційність. Інший заступник, за інформацією керівника обласного осередку Нацкорпусу Дмитра Кухарчука, «нехай не член партії ОПЗЖ, нехай не відвертий сепаратист, але людина, яка вирішуватиме економічні інтереси представників Медведчука у стінах черкаського виконкому».

Тож тепер можна говорити, що весь депутатський корпус контрольований Бондаренком.

index «Вдалося відносно безболісно вирішити кадрові питання та знайти голоси для прийняття бюджету. Для цього було задіяно старий, як світ, прийом - розподілити контроль за потоками бюджетних коштів між зацікавленими групами. Тертя і непорозуміння, звичайно, присутні, але в цій каденції на старті міський голова виглядає явно впевненіше і сильніше. Він очевидно володіє "контрольним пакетом" впливу на бюджет і кадри», – каже політичний консультант Юрій Сас.

Поки все спокійно, аж настільки, що Бондаренко від початку нової каденції відвідував лиш половину сесійних засідань. Офіційно, як йдеться у відповіді на запит ПРОЧЕРКУ: то у відпустці був, то у відрядженні. Сесію цілком достойно проводив секретар міськради Юрій Тренкін, давній соратник мера ще по «Батьківщині», який не приховує намірів балотуватися у народні депутати, тож мера він точно не підсидить.

Дивним чином затихла тема коронавірусу. Відомо ж-бо, як на початку пандемії Черкаси в особі Бондаренка чинили опір суворому карантину. І якщо Бондаренко першої каденції був суворим і рішучим, то Бондаренко другої каденції вибачився перед Зеленським, обираючи замість протистояння дипломатичність і співпрацю аж настільки, що і новому голові ОДА Олександру Скічку Бондаренко приніс квіти на його перше самопредставлення (представляти Скічка в область не приїхав ніхто). Хоча, можливо, Бондаренку просто не до ковідної теми. Він, наприклад, накладає вето на перейменування черкаських вулиць.

«Краще поробити ці вулиці, заасфальтувати їх, ніж перейменовувати», – популістично зазначив Бондаренко у своєму відеозверненні. А що ж тема коронавірусу?

index – Дякувати Богу, немає страшних цифр по ковіду, але все ж влада перепрофілювала Другий пологовий будинок міста під коронавірусний госпіталь. І що? Госпіталь нині пустує. Інше питання, що ми останній обласний центр, який приймає програму соціально-економічного розвитку, – каже опонент мера на виборах, депутат Черкаської міськради Віктор Євпак. – Я б поставив меру за перші сто днів роботи п’ятірку. І це за десятибальною шкалою.

Роздуті фінанси

Буквально до сесії 11 березня, де прийняли бюджет розвитку, Анатолій Бондаренко в коментарі журналісту казав так: «Ще не прийнятий бюджет розвитку зараз приймемо і будемо говорити про здобутки».

Водночас, саме бюджет був розкритикований фахівцями. Про його «роздутість» говорили і фінансисти, і депутати.

index – Я в мерові не зачаровувалася, а тому не розчарувалася. В організаційному плані сама рада як депутатський корпус зміцніла. Значно більш продуктивно проходять сесійні засідання, немає хамства, яке було при попередньому депутатському складі. Є взаєморозуміння між депутатами. Тому і рішення приймаються значно оперативніше. Депутатський корпус більш згуртований у вирішенні питань. Але є питання по виконавчому комітету. Молоді амбітні люди – це добре, але одна справа хотіти, а інша справа могти. Ситуація з ухваленням бюджету розвитку показала, що не так все виходить, як їм би хотілося. Тож треба підсилювати виконком директорами департаментів, як це є в містах західної України. Це дає результат, і виконком якісніше ухвалюватиме рішення, – каже депутатка Черкаської міськради Любов Майборода.

Міцність більшості, за словами кандидатки політичних наук Олександри Дем’яненко, має випробуватися часом.

«Але тактичні маневри з голосуванням за бюджет міста, план соціально-економічного розвитку, розподіл посад дають можливість розв’язувати всі питання та втілювати ті проєкти, актуальність яких, можливо, і сумнівна, але на те є політико-економічна доцільність. Бо враховані інтереси всіх зацікавлених сторін», - каже Дем’яненко.

Попри критичні зауваги по бюджету, під час сесії 11 березня депутати ухвалили бюджет розвитку Черкас і затвердили Програму соціально-економічного і культурного розвитку міста Черкаси на 2020-2022 роки. За це проголосувало 38 народних обранців…

«Загалом, перші 100 днів дали зрозуміти, що перспективи політичної партії, з якою Анатолій Васильович пов'язав на минулих виборах своє ім'я, очікувано погіршились. Олігарх Ігор Коломойський – під санкціями й стає дедалі токсичнішим, на що відреагував "боковим маневром" досвідчений Антон Яценко. Для міських голів у цілому, та й для Бондаренка зокрема, настав час конструктивної співпраці з центральною владою. Курс на співпрацю оголосив Офіс президента, вирішивши, що це додасть балів Зеленському. Очікувати на атаки з боку правоохоронців (як це було раніше – ред.) можна у напіврозслабленому режимі. Що, втім, не гарантує безпеки окремим членам команди, які зариваються надто далеко в зловживаннях своїм наближеним до бюджетних коштів становищем», – каже Юрій Сас.

Між тим, варто згадати ще одну сесію міськради. Так, у січні депутати Черкаської міської ради підтримали преміювання міського голови, встановлення йому надбавок, надання матеріальної допомоги у 2021 році. Зокрема, буде здійснюватися надбавка до заробітної плати у розмірі 100% посадового окладу і щомісячне преміювання розміром 240% посадового окладу. Більшість депутатів у сесійній залі тоді висловилися за преміювання міського голови.

6

Назарій ВІВЧАРИК, для "Українського тижня"

реклама

Коментарі  

 
+2 #17 Янус 01.04.2021 07:35
Цитую Надія:
Майже 3 роки минуло,а обіцянка прибрати рекламний щит під вікнами 2-х поверхівки на 700- річчі міста так і залишилось обіцянкою.слово мера-нічого не значить!А обіцяав і дав слово Мера!

Хтось ще у листопаді 2015 обіцяв за один !!! рік реконструювати бульвар Шевченка, хтось раз і назавжди заборонив побори в школах у 2016, хтось обіцяв по 90 євродворів у рік, хтось обіцяв два дитсадки та школу. А сил хватило тіки безробітньому Ботнару виділити ділянку під забудову у Соснівці, та попередавати землі, які видавалися у аренду під забудови багатоповерхіво к братанам по партії та створити сімейні клани в радах області та міста.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #16 Надія 31.03.2021 18:24
Майже 3 роки минуло,а обіцянка прибрати рекламний щит під вікнами 2-х поверхівки на 700- річчі міста так і залишилось обіцянкою.слово мера-нічого не значить!А обіцяав і дав слово Мера!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #15 Кріт 20.03.2021 17:08
Кастрюля, як лукава, слизька баба. Говорить одне, думає друге, а робить інше
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #14 МІСЦЕВИЙ 20.03.2021 15:03
Черкаси-це ж ВАш вибїр. Так що-лопай шо дають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #13 Зоя 15.03.2021 17:58
Дайте ему денег на бритву.косит под чу...у
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #12 однозначно 15.03.2021 16:03
другий термін-останній. Тому прогноз на перспективу-урвати MAX.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #11 Что посеяли -то и пожрёте 15.03.2021 11:50
Приятного аппетита каждому из элохтората!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #10 Олег 15.03.2021 11:25
Першу частину свого задуму - створити у міській раді слухняне болото Бонд виконав блискуче. Тепер переходить до другого етапу: фінансувати об`єкти, хто забезпечує відкати. Класика жанру :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #9 нострадамус 15.03.2021 11:20
Місто очолює брехун. Не він перший, не він останній :P Дивує інше - мартишки, які сидять у раді. Невже не можуть собі заробити на хліб, щоб не перетворюватись у політичних повій?? Міська рада перетворилась у публічний будинок!?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-21 #8 Лисянская братва 14.03.2021 14:11
Толян, уважуха. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100