реклама

реклама

Відповідь АТ "ЧЕРКАСИГАЗ" на публікацію в інтернет-ресурсі ПРОЧЕРК статті «Черкаський "АЗОТ" будує новий газопровід», яка також розміщена на офіційному сайті АТ"ЧЕРКАСИГАЗ".

index

Користуючись незмінним і цілком заслуженим успіхом, газета завжди була виключно професійним, першокласним джерелом інформації для читачів, адже засоби масової інформації, передаючи інформацію, формують наше світосприйняття. Саме через призму медіа-сфери ми бачимо дійсність, і те, наскільки призма буде чистою, визначає наше ставлення до цієї дійсності.

АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» вдячне за можливість висловити свою думку з приводу питання, яке стало резонансним та викликало навколо себе багато пліток і суперечливої інформації.

Це питання – будівництво магістрального газопроводу діаметром 400 мм та тиском 55 кгс/см2, який буде безпосередньо з’єднувати належні ТОВ «Оператор ГТС України» об’єкти газотранспортної системи України та виробничі об’єкти ПрАТ «Азот».

Що ж, АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» вкотре висловлює свою думку щодо піднятого питання та, сподіваємось, дасть змогу читачам проаналізувати і зрозуміти ту ситуацію, що сталася. При цьому ми запевняємо, що кожен факт, що подається у цьому матеріалі, має ідентифіковане та надійне джерело інформації.

ПрАТ «Азот» є найбільшим в Україні виробником аміачної селітри і єдиним виробником капролактаму. Завдяки цьому підприємству в рамках соціальної програми «Збережи свої місто» було проведено ремонт Будинку культури «Дружба народів», площі та фонтану перед ним. Підприємство систематично допомагає дитячим установам. Тролейбуси, які ПрАТ «Азот» передав місту, створили додатковий комфорт для населення міста. Мешканці та гості міста, в тому числі і працівники АТ «ЧЕРКАСИГАЗ», з вдячністю користуються цими благами.

Можна багато писати схвальних слів про ПрАТ «Азот», але ми живемо в соціальній, правовій державі, де всі повинні дотримуватись Законів України.

Ні для кого не є новиною, що газопроводи – це об’єкти підвищеної небезпеки, незаконне будівництво яких є реальною загрозою виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Відповідно до вимог Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки», магістральний газопровід діаметром 400 мм та тиском 55 кгс/см2 відноситься до об’єктів підвищеної небезпеки, підготовчі та будівельні роботи яких можна проводити виключно після отримання вихідних умов та затвердження проектної документації. Більше того, відповідно до вищевказаного Закону проектна документація на будівництво таких об’єктів підлягає обов’язковій експертизі.

Законною підставою для початку будівництва є дозвіл на проведення такого будівництва. Дозвіл на виконання будівельних робіт видається органами державного архітектурно-будівельного контролю протягом десяти робочих дів з дня реєстрації заяви.

Разом з тим зазначаємо, відповідно до вимог чинного законодавства у сфері газопостачання, а саме СНиП 2.05.06-85* «Магистральные газопроводы» не допускається прокладання магістральних газопроводів по територіях населених пунктів, промислових і сільськогосподарських підприємств, аеродромів, залізничних станцій, морських і річкових портів, пристаней та інших аналогічних об’єктів.

Так, станом на квітень 2021 року відповідно до даних Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва Державною архітектурно-будівельною інспекцією України відсутня інформація щодо реєстрації дозвільних документів на реконструкцію ГРС Черкаси-2 та будівництво газопроводу-відводу від ГРС Черкаси-2 до об’єктів ПрАТ «Азот» при цьому дане будівництво було розпочато ще у 2020 році.

Тобто, ПрАТ «Азот» проводить будівництво потенційно небезпечного об’єкту в межах міста Черкаси з грубим порушенням вимог чинного законодавства в сфері газопостачання та містобудування.

«Сьогоднішня безвідповідальність політиків, які лобіюють інтерес окремих компаній і намагаються заблокувати проєкт, щоб зберегти свої доходи, завтра може обернутися жахливими наслідками для міста – навіть техногенними катастрофами чи екологічним лихом».

«Будівництво нового газопроводу підвищить безпеку мешканців міста і значно зменшить ризики аварій у міській системі газопостачання».

У висловлюваннях такого роду вбачається, що всі ці аналітики, експерти не до кінця розуміють наслідків саме незаконного будівництва магістрального газопроводу.

Нас дивує, що для когось є новиною, що планування та будівництво повинно здійснюватись з чітким дотриманням нормативно-правових актів, правил, державних та галузевих будівельних норм, стандартів. Адже дотримання усіх норм і правил під час планування та здійснення будівництва є не лише обов’язковим з точки зору закону, але й запорукою комфортного і спокійного проживання в майбутньому.

Щодо питання підвищення тарифу на транспортування природного газу для мешканців Черкаської області та маніпулювання цим питанням, роз’яснюємо.

ПрАТ «Азот» є найбільшим споживачем послуг з розподілу природного газу, що надаються Товариством. Так, у 2020 році частка ПрАТ «Азот» у загальному річному обсязі надання послуг з розподілу природного газу становила – 943,95 млн.м3 або ж 65,5%.

Оскільки розмір тарифу на послуги з розподілу природного газу визначається шляхом ділення витрат Оператора ГТС на річний обсяг надання ним послуг з розподілу природного газу, внаслідок приєднання об’єктів ПрАТ «Азот» безпосередньо до газотранспортної системи, річний обсяг надання послуг з розподілу природного газу АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» скоротиться орієнтовно на 70%, що призведе до зростання тарифу на послуги з розподілу природного газу, в т.ч. для населення та бюджетних організацій майже у 3 рази, а саме: з 0,648 грн./куб.м. до орієнтовно 1,88 грн./куб.м. з ПДВ.

В такий важкий для громадян час збільшення тарифу на послуги з розподілу природного газу призведе до їх збіднення, погіршення їх життєвого рівня та унеможливить реалізацію основних потреб.

Всі коментарі, в тому числі і інвестиційного аналітика компанії COMMODITIES INVESTMENS Івана Погрібного, щодо того, що будівництво даного магістрального газопроводу невигідне в першу чергу АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» є дезінформаційними та мають маніпулятивний характер.

Щодо системи газопостачання міста та області в цілому, зазначаємо.

Система газопостачання, яка є державною власністю та перебуває на балансі Товариства, систематично контролюється шляхом проведення комплексного технічного огляду (обходу) трас газопроводів, в тому числі комплексного приладового обстеження, згідно розроблених та затверджених графіків, для визначення фактичного місця знаходження газопроводів, стану захисного покриття, герметичності та захисту їх від корозії.

Товариство має достатній досвід у виконанні такого виду робіт, транспортні засоби, аварійно-диспетчерську службу та інші виробничі підрозділи, у тому числі кваліфікований персонал для належної експлуатації систем газопостачання. Окрім цього АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» має відповідні Дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки.

З метою модернізації та підтримки в належному технічному стані газорозподільної системи АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» здійснює капітальний ремонт газопроводів, їх реконструкцію, проводить заміну газорегулюючих пунктів, будує нові установки катодного захисту тощо.

Капітальні ремонти, реконструкцію та модернізацію газорозподільної системи підприємство здійснює за рахунок тарифу на розподіл природного газу.

«Старий газопровід вже давно не відповідає  нашим вимогам щодо базових параметрів безпеки». Спростовуючи цю неправдиву інформацію, хочемо сказати, що за останні декілька років АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» вклало в реконструкцію та ремонт газопроводів до ПрАТ «Азот» понад 10 млн. грн., це говорить про те, що система газопостачання знаходиться в технічно справному стані.

Деякі представники ПрАТ «Азот» часто висловлюють свою думку на адресу АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» щодо необхідності оптимізації витрат після завершення проєкту будівництва нового газопроводу.

Говорячи простими словами, оптимізація – це зменшення розподілу природного газу для населення. Можливо представники ПрАТ «Азот» скажуть для кого саме так оптимізувати витрати? Можливо для мешканців села Вергуни, де проводиться незаконне будівництво газопроводу, чи, можливо, для мешканців Чорнобаївського району?

Щоб спрогнозувати наслідки будівництва газопроводу, слід задуматись, а кому це вигідно?

Збільшення ціни на розподіл природного газу в першу чергу відобразиться на найбільш незахищених верствах населення. Але ж і на ПрАТ «Азот» і на АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» працюють люди, які також сплачують за газ.

Тобто, ПрАТ «Азот» за рахунок звичайних, пересічних людей, в тому числі і своїх працівників, збільшить та примножить свої статки.

Підсумовуючи вищесказане зазначаємо, АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» не заперечує проти здійснення будівництва магістрального газопроводу, але виключно за умов чіткого та безумовного дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт.

Адміністрація АТ «ЧЕРКАСИГАЗ»

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Сергей 30.07.2021 17:34
Це питання – будівництво магістрального газопроводу діаметром 400 мм та тиском 55 кгс/см2.
Где они возьмут входное давление 55кг./см2?Сейчас до Черкасского грс доходит макс.22,5кг./см2.А пустят СП2,то вообще20кг. будет. Забудьте о 55кг/см2.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Яків Миколайович 27.07.2021 17:00
На хрена прокурватура с прокурворами в городе? Взятки драть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 МІСЦЕВИЙ 27.07.2021 14:40
Недавно писали про незаконні МАФ.зНАДОБИЛИСЬ автоматчики.Тут організація солідніша.ХТО потрібен щоб будівництво велось ЗАКОННО?Ще раз-Хто потрібен щоб будівництво велось законно?Бондаренк-пусте місце,це факт
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Перехожий 23.07.2021 17:19
Згадав фразу із одного радянського фільму: "Когда я слушаю маму, мне кажется, что мама права, а когда я слушаю Нюсю, то кажется, что и Нюся права"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100