реклама

реклама

За мандат нардепа-мажоритарника на 197-му окрузі змагатимуться Володимир Зеленський та Юрій Косюк.

Попри те, що виборча кампанія почнеться лише з 1 вересня, вже зараз потенційні кандидати на довиборах в окрузі 197 активно змагаються за лідерство. І хоч перед виборами називалося стільки прізвищ, що й не злічити (навіть ходили чутки, що у виборчій кампанії може спробувати сил перша леді області Єлизавета Юрушева), проте нині певне коло учасників гонки вже окреслене. Ба, більше! Потенційні кандидати вже встигли й зійти з виборчої дистанції, яка, по суті, ще не почалася. ДЕТАЛІ У МАТЕРІАЛІ "УКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЯ"

IMG_3582

Піар наше все!

Нещодавно багато місцевих і не лише ЗМІ облетіла новина про те, що Золотоноша стала чи не єдиним містом в Україні, де немає білбордів. Звісно, у ЗМІ зазначалося, що за ініціативи Золотоніського міського голови Віталія Войцехівського очищення міста від білбордів розпочалося ще минулого року. Але завершився процес прибирання міста від такого виду реклами саме зараз. Поряд з тим, мер Золотоноші став якраз тим, кого провладна партія «Слуг народу» висунула у нардепи по округу. До речі, однією з причин підтримати провладного кандидата у партійній газеті називають таку перевагу Войцехівського як  «підтримка кандидата президентом та партією «Слуга народу». Злі язики кажуть, що в місті він має і так непоганий рейтинг, тож навіщо, мовляв, людині були потрібні конкуренти на банерах? Водночас, самого Войцехівського на білбордах можна помітити за межами Золотоноші, наприклад, у Черкасах, де не багато, не мало, а є більше 40 тисяч виборців, які входять до округу №197.

1629268322115

Презентації Войцехівського як кандидата передували чутки про зняття з виборчих перегонів депутата Черкаської облради, начальника управління військових представництв Міністерства оборони України Євгенія Курбета. Він досить давно вже протоптував стежку в окрузі. Але щось пішло не так…

Депутати облради не на диктофон зазначають, що ситуація з Курбетом – це результат конфлікту у верхах, який триває ще з весни. А конкретніше між керівництвом облради і одним з найбагатших людей України Юрієм Косюком, який має бізнесові інтереси в нашому краї. Та й, схоже, не лише він… Так, у деяких політсилах потай зазначають, що причина конфлікту, звісно, у грошах. Черкаський обласний онкологічний диспансер потребує лінійного прискорювача для підвищення ефективності променевого лікування онкохворих. Варіанти його придбання, а саме лізинг та концесію, розглядали у владі, і голова ОДА від «Слуг народу» Олександр Скічко наполягав на концесії. А голова облради Анатолій Підгорний, політсила якого – ВО «Черкащани» – наближена до Юрія Косюка, впирався, як міг, розуміючи, що може накликати гнів і виборців, і ряду місцевих представників влади. Впирався голова Черкаської облради довго, аж пішов у відпустку. Врешті концесія зірвалася, через що був дуже незадоволений пан Скічко, який навіть в офіс президента скаржився. У свою чергу, незадоволений залишився і пан Косюк, просто хоча б тому, що його слухаються в обласній владі не так, як того хотілося. Нібито навіть на свій день народження голову Черкаської облради не прийняв… У підсумку і мала місце неприємна ситуація, через яку чорна кішка пробігла між Косюком та Зеленським.

Отак-от, пани чубляться, а у потенційних кандидатів чуби тріщать. Тож наближений до МХП кандидат Курбет вийшов з гри, хоча ще на початку літа, коли він активно працював по округу, саме йому соціологічна група «Рейтинг» давала друге місце після Владислава Голуба, поширивши в ЗМІ результати дослідження.

Сьогодні вакуум відсутності офіційних рейтингів замінюють чутки. Так, депутат облради Роман Сущенко, який всіляко намагається бути присутнім в окрузі, в інформпросторі, у соцмережах, запевняє, що після Владислава Голуба другим на позиції по рейтингах виходить поки що Віталій Войцехівський, а третім саме він.

1629268674435

– Щодо «фактору Косюка», то, мабуть, вперше він не відіграватиме серйозної ролі. Ані сваритися з владою, ані допомагати їй в цій конкретній ситуації в МХП резонів немає. Принаймні, зовні це виглядає саме так. Для Владислава Голуба реванш же є принциповим в контексті продовження політичної кар‘єри. А погана новина для «Слуг» в тому, що розрив в рейтингах між Голубом і Войцехівським поки що достатньо великий, щоб вибори перетворились на легку прогулянку, – каже політичний оглядач Юрій Сас.

Проте інші оглядачі не вірять, що тепер серед можливих лідерів перегонів немає когось наближеного до Косюка.

– Сьогодні особисто для мене інтригою залишається те, чи це буде протистояння між представником «Слуг народу» (Войцехівським – ред.) і Владиславом Голубом (який чи то відновив дружбу з МХП, чи хоче цього), чи ближче до кінця реєстрації ми отримаєм якогось умовного Шуфрича-Поплавського, – міркує керівник ГО «Академія стратегічних досліджень» Сергій Пасічник. – Думаю, занадто велика заангажованість Євгенія Курбета як людини від МХП перешкодила його погодженню в офісі президента. Зараз також важливо зрозуміти - чи то компанія МХП домовилась з владою про збереженя видимості боротьби (за умови, що хто б не виграв, він увійде до фракції СН), чи планує перемогу свого кандидата і почала власну гру. А от щодо Романа Сущенка, то хоч він в цілому сприймається позитивно, йому може завадити високий антирейтинг Петра Порошенка. Це може завадити зібрати голоси так званого патріотичного крила.

Між іншим, сам згадуваний оглядачами екс-нардеп Владислав Голуб, який вигравав вибори в окрузі у 2014 році, зараз не говорить прямо, чи йтиме на вибори. Водночас показує обізнаність з ситуацію по округу.

788

– Великий бізнес завжди працює з владою. Тому, на рівні чуток, пан Косюк допомагає Войцехівському. До слова, скажу, що команда Вірастюка, яка працювала в окрузі №87, вже працює в окрузі №197. Там тотальний телефонний обдзвін, велика кількість агітаторів. По кожному селі вже від 15 агітаторів! Та навіть у Черкасах зайдіть в мікрорайон Казбет, на Луначарку, ви побачите тих агітаторів. Не відкрию таємниці, що зі мною говорить велика кількість партій, але я всім кажу, якщо партія буде готова зі мною працювати в окрузі, розвивати край, то я буду з ними співпрацювати, – каже Владислав Голуб.

Перетягування центру

Не лише зняттям бігбордів і зняттям майже готових до боротьби кандидатів розпочалася ця виборча кампанія, а й перетягуванням центру округу. Багато потенційних кандидатів стали обурюватися, що центр округу №197 можуть перенести з Канева в Золотоношу. Знову ж, мовляв, як кажуть гарячі голови під угоду провладному кандидату Войцехівському. Заяву про те, що перенесення центру округу із Канева може створити додаткові переваги для кандидата від «Слуги Народу», який є чинним міським головою Золотоноші, вже робили навіть в КВУ. Багато хто став вже порівнювати округ №197 з №87, що в Івано-Франківській області, де виграв від влади відомий силач і шоумен Василь Вірастюк, проте вибори були досить скандальні, з судами і конфліктами.

– Значення цих виборів по округу №197 не в ціні одного мандату. Більшість у ВРУ є і без нього. Влада потребує продовження череди перемог для демонстрації підтримки курсу президента. І це попри об‘єктивні економічні проблеми, кадрово-іміджеві провали та закономірне падіння рейтингу. Задача непроста. З подібним «Слуги народу» вже стикнулися на Івано-Франківщині, і тоді рішення було нетривіальним. Залучити абсолютно впізнаваного і розкрученого шоумена Василя Вірастюка. До того ж трапився «розклад», коли голоси розподілялись між основними конкурентами на три приблизно рівні частини. Залишалося лише дотиснути і ліквідувати розрив з конкурентами шляхом юридично-силового впливу на підрахунок голосів. На Черкащині навряд матиме місце повторення ситуації 87-го округу. Кандидат від «Слуги народу» очевидно буде діаметрально притилежного до Вірастюка амплуа. Досвідчений господарник, дещо скучний, бідний на харизму. Таких важко завести «з наскоку», потрібна була б тривала консервативна кампанія. Не хотілося б, щоб від відчаю влада пішла кривою стежкою Януковича, яка передбачає тиск і ламання через коліно. Тоді бажаний позитивний сигнал перетвориться на тривожно-негативний в масштабах країни. При чому, виграють чи програють «зе-командири» вже значення не матиме. Для влади є і хороші новини. Ці вибори не цікаві крупним гравцям, олігархам та амбітним «зіркам», – каже політичний оглядач Юрій Сас.

Адмінресурсу і фінансів у влади, очевидно недостатньо для перемоги їх кандидата, тому через перенесення центру округу будуть спроби переформатувати і ТВК під себе. Так вважає політолог Володимир Цибулько.

– Часу малувато, тому головним інструментом досягнення результату для влади буде криміналізація виборів заради зниження явки. А поліція прикриє підкуп. Ніяка ідеологія не працюватиме, тупий підкуп тут безальтернативний. Це показали вибори в окрузі №87, де просто намалювали результат. Тим більше що для канівського округу це не новація. Ще в часи, коли округ був 201, Нестор Шуфрич під прикриттям адмінресурсу щедро оформляв перемоги за 20 гривень на душу виборця, – пригадує Володимир Цибулько.

Не слід забувати, власне, боротьба може бути досить цікава, враховуючи, що окрім згаданих прізвищ, в окрузі хочуть спробувати свої сили й інші люди. Потенційний кандидат від партії «Народовладдя» Сергій Василюк, відомий, зокрема, як фронтмен гурту «Тінь Сонця» проводив зустрічі з виборцями. Депутат Верховної Ради сьомого і восьмого скликань, представник ВО «Свобода» Андрій Іллєнко теж зустрічається з людьми на окрузі. Була помічена і реклама в окрузі заступника голови облради, депутата облради від «Слуг» Сергія Лісового, який є однокласником голови ОДА Олександра Скічка.

Усередині липня у Черкасах з’явилося кілька білбордів із зображенням депутата Черкаської міської ради від партії «Слуга народу» Сергія Дудки. Робили заяви про участь у виборах Микола Томенко та представник Нацкорпусу Ігор Зайчук, звучала навіть інформація про можливу участь в виборах дружини мера Черкас Валерії Бондаренко. Окрім того, згадували і радника мера Черкас Леоніда Даценка, який колись брав участь у скандальних виборах в окрузі в жовтні 2012 року. Тоді Черкащина прославилася на всю Україну приблизно як м. Надвірна з округом №87.

У 2012 році в Каневі так довго рахували голоси, що в підсумку не порахували. Хоч всі бюлетені були пораховані і всі протоколи складені, та в підсумку цей округ, як і черкаський округ №194 увійшов до п’яти проблемних по Україні.

– Тоді ЦВК за вказівкою Адміністрації Президента просто включило округ 197 в список проблемних. Ми судилися, дійшли до Європейського суду з прав людини. Але вони довго розглядали. Потім були повторні вибори 2013 року, і я їх виграв. До речі, перший раз я вигравав в мільйонера Богдана Губського. Тому вважаю, що фінансовий аспект не завжди важливий. І цього разу він не спрацює. Бо буде багато кандидатів, які розпорошать голоси, окрім того, партія влади вже не має того рейтингу. До речі, про рейтинги, згадайте, що вони показували перемогу на минулих парламентських виборах Владислава Голуба, а на фініші переміг Олександр Скічко, – каже Леонід Даценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Даценко хоче пришвидшити роботу Європейського суду

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області Захар Колісніченко роз’яснює: офіційно виборчий процес розпочнеться тільки першого вересня, за тим розпочнеться реєстрація кандидатів і лише з наступного дня після неї, згідно з законодавством, вони можуть розпочати агітацію.

Назарій ВІВЧАРИК, Черкаси, для "Українського тижня"

реклама

Коментарі  

 
-3 #6 Римський Папа 20.08.2021 12:03
Цитую О.Б.Курений:
Переможе курятина. Отримати на вечерю капченою куркою по пиці, ще ніхто й ніколи з виборчих комісіантів не відмовлявся.
Ти шо? Не наїдаєшся? Голодний на рябівську опухоль?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 О.Б.Курений 20.08.2021 10:01
Переможе курятина. Отримати на вечерю капченою куркою по пиці, ще ніхто й ніколи з виборчих комісіантів не відмовлявся.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #4 Лейба 19.08.2021 15:20
Голосовать там не за кого. В очередной раз испорчу бюллетень. Страна чудес... :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Сармат 19.08.2021 09:30
З отого всього, що називало себе кандидатами, і вибрати нема чого. Прісні, мляві, ніякі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #2 саша-труси 18.08.2021 18:02
Хто там куда входить? Виграє Макс Зеленський!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 Самшит 18.08.2021 18:01
Свині рвуться до корита
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100