реклама

реклама

Засідання круглого столу пройшло у комунальному закладі «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» під назвою «Безбар’єрна доступність в людських відносинах». Як показало обговорення, тема болюча і вкрай актуальна. Врешті, завдяки організованому керівництвом центру заходу в рамках виконання національної стратегії створення безбар’єрного простору (на період до 2030 року), люди, що пересуваються на візках, та інші особи з інвалідністю змогли донести свою думку до чиновників, бути почутими.

241983405_4226650690723270_1467084553957657301_n

«Безбар’єрність стає суспільною нормою»

Розпочалася зустріч з перегляду відео, на якому випадковий водій в Черкасах зафіксував, як автомобіліст підрізає особу з інвалідністю на візку, та інше відео, де особа на візку ледь може влізти у автобус.

– Ми бачимо, що все більше візків з’являються на дорогах. І це добре, бо люди почувають себе рівними та вільними. Але, на жаль, дорожнім законодавством не передбачені ні вимоги, ні правила для людей, що пересуваються як на скутерах, так і візках. Крім того, інфраструктурою міста не передбачені доріжки, по яких такі візки можуть пересуватися. Тож слід таки вносити зміни, щоб відповідні норми зафіксувати в законодавстві, – зазначив начальник головного управління Національної соціальної сервісної служби в Черкаській області Валерій Вишиваний.

Виконувач обов’язків директора комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» Наталя Володимирівна Масенко повідомила, що у фахівців центру є багато напрацювань та зауважень, які можна долучити до офіційних програм та відповідно впроваджувати в повсякдення. Працюють фахівці центру і з сімейними лікарями, інформуючи їх і про законодавчу і нормативну базу щодо оформлення інвалідності.

Нагадаємо, перша леді України Олена Зеленська ініціює впровадження безбар’єрності як загального підходу у сфері формування та імплементації державної політики для забезпечення безперешкодного доступу всіх соціальних груп до зайнятості, освіти, пересування, послуг, спілкування та дозвілля, участі в житті громади, щоби вони жили повноцінним життям.

– Зараз безбар’єрність стає суспільною нормою. Чому ми долучили стільки громадських організацій? Бо лише самі люди з інвалідністю можуть сказати, як краще зробити те чи інше. Мені дуже подобається вислів осіб з інвалідністю: «Не робіть нічого для нас без нас», – сказала Наталія Володимирівна.

Заступник директора департаменту соціальної політики Черкаської міськради Юлія Ніконенко розповіла, що особи з інвалідністю, які пересуваються на колісних кріслах, мають змогу замовити «Інватаксі». Послуга діє з 2012 року. А в 2019 році мерія придбала ще одне таксі. Замовити «Інватаксі» можна за номером телефону: 64-04-25, 067-22-55-200. Водночас, чиновниця зазначила, що автомобілів бракує. Разова послуга по одному автомобілю коштує більше 700 грн. І поки присутні в залі особи з інвалідністю запевняли, що часто «Інватаксі» просто неможливо замовити, бо воно весь час зайняте, чиновниця запевняла, що таксі стабільно щодня простоює приблизно 2,5 годин, бо нема замовлень…

– Також у нас виплачується грошова допомога студентам в осінньо-зимовий період для можливості пересуватися на звичайному таксі. У нас на сьогодні четверо таких студентів. Стипендія складає 5 тисяч гривень за сезон, але бачимо, що допомоги мало. Треба щонайменше в половину збільшувати стипендію, – каже Юлія Ніконенко.

Також присутні пропонували розробити і можливість грошової компенсації за послугу, щоб люди з вадами здоров’я могли у разі відсутності «Інватаксі» скористатися послугами іншого таксі, якому б компенсували кошти в департаменті соціальної політики.

– Громадський сектор має говорити, доступний чи ні той чи інший об’єкт, - каже директор департаменту соціального захисту Черкаської ОДА Руслан Чикало. – І нові об’єкти «Великого будівництва» також мають відповідати новим нормам, – зазначає чиновник.

Заступник директора – начальник відділу організаційно-методичної роботи та фармакоепідеміологічного нагляду департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Лілія Маліщук додає, що громадськість «має об’єднатися, щоб доповнювати програми – такі як «Інватаксі».

Більше того, Лілія Маліщук зазначила, що свого часу міська програма по безбар’єрності дозволила поліпшити всю інфраструктуру в місті Черкаси…

– Звичайно, ця програма на сьогоднішній день ніби знята з пріоритетних… Є вже в нас доступні тротуари, на дорогах певна інфраструктура! Є в усіх будівлях, чи майже в усіх… [пандуси – ред.], – сказала Лілія Маліщук. – Щодо «Інватаксі», може, треба об’єднати зусилля мерії, транспортній поліції, громадськості, самим людям! Колись на сесію в мерію приїздили люди на візочках, і депутати надали на програму ту суму, яка була заявлена громадськими організаціями!

Окрім того, на заході було повідомлено, що аж на наступний рік запланований ремонт вхідної групи в Черкаську міськраду, хоч ще у 2019 році експерти фіксували, що і з пандусом, і з іншими моментами є питання в міськраді Черкас.

– Зауваження, що в мерії не той нахил пандусів… Ми це вивчаємо! – сказала Лілія Маліщук.

Присутні особи з інвалідністю запропонували садити чиновників на візки і запропонувати їм їздити по подібних пандусах. Водночас, Лілія Маліщук запросила осіб з інвалідністю на День міста в Будинок Кулика на виставу…

242112533_4226650857389920_8268489792135146259_n

«Безбар’єрність насамперед має бути в мізках!»

– Сьогодні стільки нормативної бази, на кожен об’єкт маємо різні будівельні норми! Це стосується і шкіл, садочків, лікарень, то вже немає сенсу громадським організаціям все відстежувати. Необхідно просто виконувати ці норми. Це важливо, – зазначила урядова уповноважена справ осіб з інвалідністю Кабінету Міністрів України Тетяна Баранцова.

Вона зауважила, що нині в Україні в рамках «Великого будівництва» проходять роботи на багатьох об’єктах. І практично всюди є недотримання державних будівельних норм.

– То завузькі санвузли, й туди не можна заїхати, то пандуси дуже гарні, але поручні розпочинаються не там, де треба, і до них не можна дотягнутися. То басейни для діток будують і не оснащують підйомниками тощо, – зазначила Тетяна Баранцова.

Вона нагадала, що є також безліч перешкод для осіб з інвалідністю в рамках їх особистого простору біля будинку. Мова і про сходинки в багатоповерхівках, і про тротуари під будинками, які не мають з’їздів. Тетяна Баранцова також болісно відреагувала на відео з черкаських доріг, де автомобіліст підрізав особу на інвалідному візку. Пані Тетяна зауважила, що в неї чоловік також має інвалідність, і дві травми він отримав саме внаслідок того, що його збили автомобілісти, коли він рухався на візку.

– Люди на візку сидить низко. І є зони, які водій не бачить. Це треба враховувати. Тож ми також на рівні Кабміну готові лобіювати внесення змін в законодавчі акти, щоб таки захистити маломобільні категорії громадян, – зазначила Тетяна Баранцова.

За словами директора департаменту соціального захисту Черкаської ОДА Руслана Чикало, «безбар’єрність насамперед має бути в мізках людей». І дуже шкода, що у Черкасах є такі випадки з підрізаннями автомобілістами осіб на візках.

– Добре, що нині вже в нас є поєднання навчання, де дітей вчать спілкуватися як зі здоровими дітьми, так і з дітьми, які мають певні проблеми зі здоров’ям. Зараз ми розробляємо план заходів на 2021-2022 роки, щоб передбачити кошти і з обласного бюджету, і, можливо, з держбюджету на програму безбар’єрності Черкащини. Розробляється карта доступності не лише закладів охорони здоров’я, а й кафе, банків тощо. Звісно, якщо зараз порівнювати ситуацію з 2004-2005 роками, то зрушення є. Ухвалюються закони, щоб сприяти інтеграції осіб з інвалідністю в суспільство. Статистика свідчить, що в області більше 80 тисяч осіб з інвалідністю при населенні 1,2 млн.

Інновації

Головний позаштатний реабілітолог МСЕК Тетяна Княжницька запропонувала особам, що отримують інвалідність і пересуваються на візку (серед них 30% – це молоді активні люди, які працюють і пересуваються містом), разом з отриманням технічних засобів отримати світловідбивні жилети. Щоб особу з інвалідністю краще було видно іншим учасникам дорожнього руху.

Присутні ж із власного досвіду запропонували не людину, а візок обладнувати світловідбивними наклейками чи смугами.

Окрім того, нагадаємо, що на території обласного МСЕК планують облаштувати «скутердром». Певні категорії осіб з інвалідністю потребують для пересування електричних візків або скутерів. Згідно з чинним законодавством, на скутер не передбачені права, як на автомобіль. Але на спеціалізований скутер потрібна довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Саме вона дає право на отримання засобів технічної реабілітації для пересування.

Присутній головний архітектор Черкас Віталій Чернуха зазначив, що скутердром треба встановлювати десь в центрі Черкас, а не на території МСЕК.

Водночас присутній представник поліції зауважив, що всі почуті зауваження буде враховано. Він повідомив, що на об’єктах сервісу передбачається зараз і пандуси, і пониження бордюрного каменю. А от що стосується осіб, які рухаються по дорозі на колясках, то такі люди, звісно, мають право рухатися по узбіччю, але під час руху вони мають виконувати правила дорожнього руху, що стосуються пішоходів. І такі особи зобов’язані обладнати крісла світловідбивними матеріалами, тож у поліції підтримали ідею запровадити запропоновані МСЕК жилети.

– Що стосується скутердрому, то людям треба проводити, звісно, відповідні лекції. Щоб людина знала, що її чекає на дорозі, – зазначив представник поліції.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Петро 17.09.2021 12:04
Маліщук агонь
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Путнік 17.09.2021 09:54
“Ми бачимо, що все більше візків з’являються на дорогах. І це добре,….” ??????????
Це добре?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100