реклама

реклама

Після акції протесту, яку провели мешканці дев’ятиповерхового гуртожитку за адресою м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 279 (нагадаємо, 5 жовтня вони перекрили рух автомобілів по вулиці Чигиринській) питання безперебійного електропостачання будівлі до кінця не вирішене. Проте, люди, які мешкають у гуртожитку, відтепер вирішили вдатися до інших шляхів розв’язання проблеми.

61cf08a2a78d89528aded0412f5ed73d  

В основі труднощів жителів десятка черкаських гуртожитків, які обслуговує група управлінських компаній «Нова якість», – колективна відповідальність за оплату електроенергії. Річ у тім, що мешканці гуртожитків не мають індивідуальних покімнатних лічильників, а відповідно і прямих договорів із РЕМом. Щоб будинок не залишився без світла, угоду на придбання електроенергії уклала управлінська компанія. В гуртожитку встановили єдиний для всієї будівлі так званий картковий лічильник: люди платять за електрику наперед (із розрахунку рівної частки з кожної кімнати), і коли їхні кошти на рахунку закінчуються, світло в усій будівлі вимикається.

Ситуація з гуртожитком на Нарбутівській, 279 не є унікальною: раніше лічильник автоматично вимикав світло в гуртожитку на Амброса, 48.

– Карткові лічильники встановлюють через значну заборгованість, що утворюється по будинку, – каже засновник групи компаній «Нова якість» Андрій Бортник. – На Нарбутівській, 279 при місячному споживанні світла в розмірі 17 тисяч гривень поступово утворився борг у понад 80 тисяч. Як результат, ми отримали позов від електропостачальної організації.

Мешканка будинку пенсіонерка Алла Кушнір, яка справно оплачує електроенергію, обурена тим, що вона мусить відповідати за своїх сусідів, котрі місяцями не перераховують коштів. При цьому вплинути на них жінка ніяк не може. Отже, за що їй вимикають електрику, пані Кушнір не розуміє.

prodaja-komnata-cherkassy-pridneprovskiy-narbutovskaya-petrovskogo-ulitsa__132286852fl – Вперше лічильник вимкнувся в суботу 3 жовтня. Надвечір світло ввімкнули, і воно було до ранку понеділка. Відтак знов зникло аж до вечора вівторка, – розповідає Алла Андріївна. – Ясна річ, свідомих платників це обурило. Через це ми і влаштували акцію з перекриттям дороги. Особисто мені шкода фруктів і овочів, які я наморозила на зиму. Тепер холодильник вимкнувся – і вся моя праця перетворилася на суцільну кашу... Я розумію, що борги треба погашати, але ж воювати треба проти тих, хто не платить, а не проти справних платників. Прикро, що в «Новій якості» йдуть найпростішим шляхом і розглядають будинок як одне ціле.

За словами Алли Андріївни, боржників у гуртожитку – меншість, лише з три десятки сімей.

– На жаль, система електропостачання в нас дуже заплутана і непрозора. Люди не розуміють, за що платять. Наведу один приклад. У мене в гуртожитку – дві кімнати. В них мешкаємо ми троє, хлопців удома немає цілими днями. При цьому сплачуємо вдвічі більше, ніж сім’я з трьох осіб, яка мешкає в одній кімнаті, – каже жінка. – Влітку мені приходили рахунки на 400 гривень.

Юристка Наталя Даньковська каже, що, при всій життєвій несправедливості системи колективної відповідальності жителів гуртожитку вона цілком законна. Виходів із цієї ситуації може бути декілька: або регулярно сплачувати борги сусідів, або запровадити ОСББ, яке взялося б за більш справедливий розподіл відповідальності між мешканцями, або провести реконструкцію системи електропостачання, щоб установити окремі лічильники для кожного помешкання. Це дуже дорого, і юристка каже, що жителям гуртожитків міг би допомогти й міський бюджет, якби депутати за це проголосували.

Ініціативна група мешканців гуртожитку побувала в офісі «Нової якості», де відбулося обговорення наявної проблеми. Зараз, як зазначалося, борги лягають на плечі справних платників. Мешканці ведуть перемовини з «Новою якістю», щоб у разі утворення великого боргу вимикали не весь гуртожиток, а принаймні окремі секції, де розташовані кімнати боржників.

– Ніякі перекриття та інші подібні акції не можуть вплинути на відновлення електропостачання в такому випадку, – каже засновник групи компаній «Нова якість» Андрій Бортник. – Людям достатньо усвідомити проблему та покласти кошти на рахунок, що вони й зробили вже наступного дня. Також, аби надалі уникнути таких ситуацій, співвласники можуть замовити проєкт на реконструкцію мереж та встановлення індивідуальних лічильників. Тоді легше працювати з боржниками, а всі претензії та обмеження з боку постачальної організації стосуватимуться окремих осель, а не компанії. Адже коли позов стосується нас, то є ризик блокування рахунків усієї дільниці. А це – десятки будинків, які можуть на тривалий час лишитися послуг, передбачених договором. Ми цього допустити не можемо.

Мешканці гуртожитку мусять погоджуватися на дороговартісну реконструкцію електромережі, в результаті якої кожне помешкання отримає свій окремий лічильник.

– Ми зробили заявку на початок реорганізації. Там один проєкт коштує близько 50 тисяч гривень, а потім ще треба заплатити за нову проводку, встановлення лічильників... – каже Алла Кушнір. – Уже один раз ми цю справу починали, але так і не довели до кінця. Взагалі, в гуртожитку важко щось організувати і провести, коли немає молодого енергійного лідера. Якби він був, можна було б і «повоювати» з «Новою якістю», а то й відмовитися від її послуг. Та наразі нема кому за це взятися. Хтось із мешканців за кордоном, хтось придбав собі краще помешкання в місті або в селі, хтось здав свої кімнати в оренду. Та нічого. Ми вже почали роботу щодо підготовки реорганізації, і близько 50 сімей уже погодилися взяти в ній участь. Дасть Бог, далі піде легше.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #5 Віталій 29.10.2021 10:58
З власного досвіду можу сказати що в першу чергу мешканці гуртожитку це перші хто вставляє палки в колеса. Третина хоче лічильники, ще третині і так нормально. А лишившійся третині взагалі фіолетово чи є світло, вода. Вони ладні не митися і ходити в туалет на відро. І будуть з кулаками кидатись на інших аби не дати ні копійки і при цьому не дати іншим щось робити навіть якщо з них кошти не просять. Того реальне вирішення проблеми для кожного окремого адекватного мешканця - це зїхати з тої общаги як можна швидше і забути як страшний сон.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Скептик 22.10.2021 08:27
Цитую Алия:
Не законно вимикати світло. Не законно встановлювати картковий лічильник без відома жителів. Не законно продавати електроенергію через будинок ,іншому будинку.Не законно, не пускати в підвал старшого будинку, коли знімаються показники лічильника Не законно без договору нав'язувати свої ,, послуги,,. Не законно перешкоджати утворити ОСББ.
Але Новій якості, пофігу на закон.Як сказав Андрій Бортник ,,Бидло взбунтувалось,, то про ,що тут мова якщо таке відношення!
Встановлювати картковий лічильник при колективній відповідальност і - законно. І мешканці гуртожитку давно могли поставити індивідуальні лічильники, як зробили у більшості гуртожитків ще багато років назад. Якщо розділити вартість проекту на всих, то виходить не така велика сума.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Степанич 13.10.2021 20:04
Чомусь, там де "Нова якість", і виникають такі проблеми.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Алия 12.10.2021 17:50
Не законно вимикати світло. Не законно встановлювати картковий лічильник без відома жителів. Не законно продавати електроенергію через будинок ,іншому будинку.Не законно, не пускати в підвал старшого будинку, коли знімаються показники лічильника Не законно без договору нав'язувати свої ,, послуги,,. Не законно перешкоджати утворити ОСББ.
Але Новій якості, пофігу на закон.Як сказав Андрій Бортрик ,,Бидло взбунтувалось,, то про ,що тут мова якщо таке відношення!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Сидоров. 12.10.2021 15:14
А що дало перекривання вулиці ? Чи була воно законна?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100