реклама

реклама

kalin00 Нинішню ситуацію у медіа-середовищі деякі черкаські журналісти порівнюють з дев’яностими роками. Мовляв, різниця лише одна: якщо тоді на ЗМІ чинився грубий відвертий тиск, то нині усе чиниться прихованіше. Але ситуації це не змінює…

Про стан свободи слова на Черкащині говорили 11 травня на прес-конференції журналісти Михайло Калініченко, Володимир Мамалига та Валерій Воротник.  Перший – колишній гендиректор облдержтелерадіокомпанії «Рось», його колеги представляють оппозиційну  медіа-групу «Антенна».

Воротник: "Сьогодні все більш вишукано, витончено, зберігається видимість законності"

Воротник: "Сьогодні все більш вишукано, витончено, зберігається видимість законності"

За словами власника медіагрупи «Антенна» Валерія Воротника, Черкаська обласна влада на чолі з головою облдержадміністрації Сергієм Тулубом створює навколо незалежних ЗМІ «зону випаленої землі».

– Усі незалежні ЗМІ живуть з двох джерел – реклама і реалізація продукту. На Черкащині перше півріччя перебування Тулуба і його команди було витрачене на те, щоб зібрати інформацію як і за які джерела живуть черкаські ЗМІ. Ця інформація почала реалізовуватися буквально після Нового року. Сьогодні я знаю точно, що збирається інформація про приватні типографії, про борги типографій, шукаються інструменти, за допомогою яких можна створити підприємства, які видають газети, залежними від влади, – розповів Валерій Воротник.

За словами журналістів, з приходом на Черкащину нової владної команди на чолі з губернатором Сергієм Тулубом демократичні процеси почали згортатися. Вплив цієї команди на журналістів більше відчувається в районах і менше в Черкасах.

– З середини 90-х років я керував і керую незалежним ЗМІ. Я можу порівняти сьогоднішню ситуацію з ситуацією кінця 90-х років, коли Україна вперше заговорила про свободу слова, коли почався повномасштабний пресинг на незалежні ЗМІ, намагання представників державної влади підкорити собі ЗМІ. Але чим ситуація тих часів відрізняється від сьогоднішньої? Якщо тоді ЗМІ підкорювали грубими наїздами з боку податкової, міліції, порушенням кримінальних справ, якщо тоді це було публічно і ніхто нічого не намагався скривати, були обшуки і погроми в редакціях, і типографія «Республіка» Станіслава Журила (редактор обласної газети «Вечірні Черкаси» – Ред.) переживала подібні рейди, і редакція газети «Антенна», то нині все по-іншому. Сьогодні все більш вишукано, витончено, зберігається видимість законності, – обурюється Валерій Воротник. – До мене звертаються багато колег з районів, зокрема, з Умані, Сміли, Городища. Райдержадміністрації ведуть себе як власники районів, дають вказівки, як і що висвітлювати, в якому ключі. Їх просто викликають тет-а-тет і грубо лякають. В обласному центрі нікого з журналістів публічно не лякають. Діють по-іншому. Десь після місцевих виборів до нас стали звертатися розповсюджувачі газет, в основному з районів, які говорили, що представники райдержадміністрацій та податкової підходили до приватних підприємців і прямим текстом казали: якщо ви будете продавати газету «Антенна» у вас почнуться проблеми. І у когось дійсно починалися. Обшуки,  перевірки, контрольні закупівлі – у цьому плані. А коли крупні рекламодавці осмілювалися розмістити рекламу на телеканалі «Антенна», у нашій газеті чи на сайті, то цього рекламодавця через податкову адміністрацію чи шляхом дзвінка одного із заступників губернатора просили утриматися від розміщення реклами на наших медіа-ресурсах, не пояснюючи причини.

Таку ситуацію журналіст називає «вкрай нездоровою». Він заявив, що все це організовано Сергієм Тулубом і його командою. «Бо ще півроку тому до місцевих виборів медіагрупа «Антенна», власником і керівником якої я є, отримала пропозицію від цієї команди бути її частиною, поділитися корпоративними правами. Звісно, що за просто так. А вони в свою чергу нам дозволять далі жити і працювати Ми відмовилися від цієї пропозиції. Я вважаю, що незалежні ЗМІ можуть працювати для своєї аудиторії лише за гроші своєї аудиторії», – сказав Валерій Воротник.

Нинішня черкаська влада об'єднала колись ворогуючих колег

Нинішня черкаська влада об'єднала колись ворогуючих колег

Калініченко:"Тулуб - полісмен. В області створена поліцейська держава"

Калініченко:"Тулуб - полісмен. В області створена поліцейська держава"

Про те, що губернатор області «закручує гайки» свободі слова, заявляє і екс-гендиректор ОДТРК «Рось» Михайло Калініченко, який нині працює власним кореспондентом газети «Дзеркало тижня» по Черкаській та Полтавській областях.

– Я з колегами з районів спілкуюся і приходжу до висновку: вони зовсім не висловлюють свою точку зору. Це жахлива ситуація. Залишилося обгородити нашу область колючим дротом і все. От Президент України каже, щоб йому показали хоч один випадок свободи слова. Хіба таке можна казати? Чи він не знає ситуацію чи в нього таке оточення, що доповідає йому зовсім іншу ситуацію?.. У той же час всі інституції говорять про утиски свободи слова в Україні. Я думаю, що наступила критична межа. Рано чи пізно Тулуб звідси піде, і я б рекомендував йому якомога швидше написати заяву про свою відставку. Я на перших порах дуже позитивно сприйняв цю людину, думав, що він для Черкащини щось зробить. Але, виявляється, зовсім навпаки.

У своєму гучному звільненні з телекомпанії  нині Михайло Калініченко вбачає і позитив.

– Я б не хотів сьогодні брати участь в тих діях, що проходять на телекомпанії «Рось», яка сьогодні, на превеликий жаль, перетворилася в філіал Партії регіонів, філіал губернатора Тулуба і крім нього і представників Партії регіонів там нікого не побачиш. Коли я очолював телекомпанію, у нас на екрані були присутні всі точки зору. Навіть, якщо були якісь протиріччя між владою і опозицією в той час, ми завжди намагалися подати дві сторони.

Журналіст зазначив, що підтримує зв’язки з багатьма редакторами з районів. І зазначає, що є таке поняття як «чиновникославлення».

– Останній приклад – перезаховання солдатів у Канівському районі. Там брав участь і губернатор. Те, що було написано після цього заходу здивувало всіх. ЗМІ лише славили губернатора і не було ні слова про загиблих воїнів. У що перетворюється ця ситуація? А як на 9 Травня біля Пагорбу Слави в Черкасах понавішували прапори Партії регіонів! Ну куди це годиться? Хоча б це свято вже було без політики! – обурюється Михайло Калініченко. – Коли я буваю на прес-конференціях у Сергія Тулуба, то він мене вражає. Це людина-диктатор, тиран… От він каже: «Я дав доручення міліції, податковій!». Він не думає про людину, соціально-економічний розвиток області, гуманітарну сферу. Він полісмен. В області створена поліцейська держава. Якби він говорив про ціни, про житло тощо. А він говорить, що де робиться, і починає залучати до цього правоохоронні органи. Це жахлива ситуація. У нас на Черкащині навіть в кумівські часи не було такого.

– Єдине, за що ми вдячні пану Тулубу, це за те, що він прискорив прозріння, пробудження народу на Черкащині, – зіронізував Валерій Воротник.


реклама

Коментарі  

 
0 #18 Гость патриот 22.11.2012 16:41
"– Я б не хотів сьогодні брати участь в тих діях, що проходять на телекомпанії «Рось», яка сьогодні, на превеликий жаль, перетворилася в філіал Партії регіонів, філіал губернатора Тулуба і крім нього і представників Партії регіонів там нікого не побачиш." - бред, перед выборами лично наблюдал за каналом, агитации противников ПР было в 3 раза больше чем ПР.

"...отримала пропозицію від цієї команди бути її частиною, поділитися корпоративними правами. Звісно, що за просто так..." - во в чем причина :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 sergo 15.12.2011 00:09
Цитую чесне слово:
Цей канал у середньовіччі і донині , і прісно, і довіку буде. Бо керівник технічної служби- пенсіонер , якому і так хорошо

комунист перекрашенный. :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #16 figure 15.05.2011 07:50
Цитую чесне слово:
Цей канал у середньовіччі і донині , і прісно, і довіку буде. Бо керівник технічної служби- пенсіонер , якому і так хорошо


Керівник технічної служби просто ще не все вкрав. Не все купив, на чому можна гроші "одмити", та не все списав.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #15 чесне слово 13.05.2011 20:04
Цей канал у середньовіччі і донині , і прісно, і довіку буде. Бо керівник технічної служби- пенсіонер , якому і так хорошо
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #14 matumba 13.05.2011 17:31
Читачу А Ви дуже добре знаєте Калініченка :o та за його правління лише технічно канал скотився в часи Темного Середньовіччя, про якість і зміст програм годі й казати ... чи Ви не бачили супер-пупер програми Дмитра К. PARADOX :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #13 читач 13.05.2011 00:10
Цитую Спостерігач:
Цікавими були "Новини" на Росі коли ще шеф-редактором був Хоменко, а при Калініченку показували всіх,але за великі гроші,особливо коли приїздили гості з Києва а потім ще довгий час приходилось відпрацьовувати цю "свободу слова"
А відносно пустих очей журналістів "Росі" то Уздемір тут ні до чого Якщо він і контролює щось-то це "ЧСН" а всі інші роблять все що їм заманеться А як вони це роблять-то вже іхня справа, їх рівень ,а він до речі дуже низький і Уздеміру треба було б подивитись на те що йде в ефірі,про що "хіхікають" ведучі "Ранку", що називають ток-шоу, і т п

Спостерігач, Ви в журналістиці, напевне, розбираєтесь, як врвк у зорях, якщо пишете такі крментарі. Всю політику телеканалу визначає генеральний директор. Вам, як платнику податків, напевне, подобається те, що за ваші ж гроші показують? Мені, наприклад - ні!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #12 Слава 12.05.2011 17:40
Наверное, ведущие хихикают по поводу своих зарплат, господин директор.Снимают и записывают по несколько программ в день, а получат за это меньше, чем попрошайка под базаром за день. Вы же с них спрашиваете, как с умных людей, а платите, как дуракам, извините.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #11 Уздемир 12.05.2011 15:40
Цитую Спостерігач:
Цікавими були "Новини" на Росі коли ще шеф-редактором був Хоменко, а при Калініченку показували всіх,але за великі гроші,особливо коли приїздили гості з Києва а потім ще довгий час приходилось відпрацьовувати цю "свободу слова"
А відносно пустих очей журналістів "Росі" то Уздемір тут ні до чого Якщо він і контролює щось-то це "ЧСН" а всі інші роблять все що їм заманеться А як вони це роблять-то вже іхня справа, їх рівень ,а він до речі дуже низький і Уздеміру треба було б подивитись на те що йде в ефірі,про що "хіхікають" ведучі "Ранку", що називають ток-шоу, і т п

А про что эти ведущие "Ранку" хихикают?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #10 Спостерігач 12.05.2011 14:35
Цікавими були "Новини" на Росі коли ще шеф-редактором був Хоменко, а при Калініченку показували всіх,але за великі гроші,особливо коли приїздили гості з Києва а потім ще довгий час приходилось відпрацьовувати цю "свободу слова"
А відносно пустих очей журналістів "Росі" то Уздемір тут ні до чого Якщо він і контролює щось-то це "ЧСН" а всі інші роблять все що їм заманеться А як вони це роблять-то вже іхня справа, їх рівень ,а він до речі дуже низький і Уздеміру треба було б подивитись на те що йде в ефірі,про що "хіхікають" ведучі "Ранку", що називають ток-шоу, і т п
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #9 Ліна 12.05.2011 12:57
При Калініченку на Росі показували усіх без винятку, хто робив щось цікаве. А зараз від їх новин починає нудити, більше двох хвилин не витримую...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100