На масове різдвяне дійство, яке відбулося в Черкасах у неділю, 15 січня, до нас завітав Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук). Черкащани мали можливість побувати на Божественній Літургії за участі Блаженнійшого Святослава у Черкаському храмі Покрови Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви, а також відвідати другий фестиваль «Різдвяна коляда», що проходив у черкаському драмтеатрі.
 
Нагадаємо, що торік у Черкасах пройшла перша «коляда», аншлаг якої зробив різдвяний фестиваль у нашому місті щорічним. Як і торік, учасниками фестивалю були музичні колективи міста й області, а також гості зі Львова. Останніх на фестиваль запросив головний організатор заходу – черкаський настоятель греко-католицької церкви отець Юліан.

Суттєвою відмінністю від минулорічного фестивалю було те, що глядачі приходили на фестиваль не «просто так», а за запрошеннями. До цього нововведення організаторів заходу спонукала минулорічна штовханина: тоді зал обласної філармонії, де проходила «коляда», просто фізично не міг вмістити всіх охочих.

Цього року, щоб отримати запрошення, потрібно було зателефонувати у міське управління культури. На одну особу видавалося два запрошення. У прес-службі мерії кажуть, що запрошення розібрали за три години після оголошення в ЗМІ. Охочих почути і побачити коляду було багато і цього разу. Тож декому в залі у проходах між рядами доставляли стільці. А деякі черкащани так і залишилися за дверима драмтеатру. Для них на дворі виставили екран і розпочали транслювати виступи прямо з театральної сцени.

– Я бачив очі тих людей, які ідуть сюди. Мене дві старші жінки зупинили і кажуть: «Допоможіть нам потрапити сюди! У вас немає зайвого квиточка?» А я кажу: «Та ви знаєте, мене без білету пускають». А вони кажуть: «Ну це вас, а нас поки що не пускають». Тож мені б хотілося, щоб усі разом колядували і разом святкували Різдво, – зазначив у виступі Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук).


Цікаво, що львівських гостей блаженнійший Святослав назвав «боржниками»…

– Звідки коляда прийшла до Львова? Звідси! Бо ідейним джерелом зародження і вертепу, і коляди була Києво-Могилянська академія. Тому коляда тут народилася, але через ті чи інші історичні обставини цю традицію тут вбили. І ми сьогодні повертаємо назад, додому, ту традицію, яка тут зародилася. Тому присутність Львова – це є присутність боржника, який повертає скарб.
Колишній міський голова Черкас Анатолій Волошин не проминув нагоди засвітитися біля Патріарха Святослава

Колишній міський голова Черкас Анатолій Волошин не проминув нагоди засвітитися біля Патріарха Святослава



Отже, колядувати до Черкас приїхали львівський театр «Юна Мета» і львівський дитячо-юнацький хор «Надія» храму Святих Ольги та Єлизавети. Однак черкаські колективи показали, що готуються до коляди не гірше за львів’ян.

Насамкінець отець Юліан подякував гостям і організаторам.

– Дякую також команді Сергія Одарича. За підтримки його команди і відбувся цей фестиваль. Перепрошую, якщо комусь не вистачило запрошень. Зізнаюся, що навіть мені вони дали половину білетів, що я просив… – зазначив отець Юліан. – До речі, а чи є Сергій Олегович тут? Немає. Бачте, навіть коли всі відпочивають, він працює. Насправді від нього йшла підтримка цієї ініціативи.
Цього року коляда знову зібрала в Черкасах повний зал. На фото в центрі – дружина міського голови Черкас Анжела Одарича. Сергій Одарич через зайнятість не зміг прийти на свято

Цього року коляда знову зібрала в Черкасах повний зал. На фото в центрі – дружина міського голови Черкас Анжела Одарича. Сергій Одарич через зайнятість не зміг прийти на свято





Фото: Сергій Ридванецький

Фото: Сергій Ридванецький





В особливий спосіб організатор фестивалю отець Юліан подякував директору драмтеатру Володимиру Осипову. Зважаючи на те, що на початку січня йому виповнилося 60 років, отець Юліан подарував йому ікону Святого Миколая.
З драмтеатру коляда перемістилася на вулицю, де і продовжилася. Там усіх частували гарячим вином та пряниками.




Фото: Олександр Костирко

Фото: Олександр Костирко




реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100