реклама

реклама

2020 рік став найважчим для туризму. Не тільки для операторів, агентів, авіакомпаній, готелів. Він став випробуванням і для людей, які вже звикли до комфортних подорожей у будь-яку частину світу.

556

Після тривалого карантину, коли  з березня були заборонені майже всі рейси, у червні 2020 року нарешті було прийняте рішення, яке дозволило летіти або вирушати на авто на відпочинок з липня.

Я турагент, і бути в курсі найактуальнішої інформації, що стосується законів, постанов, дозволів у сфері туризму - моя робота. І з я радісним здивуванням спостерігала позитивні зміни, що до відновлення, здавалося б повністю зруйнованої інфраструктури подорожей:

По перше, туризм відроджується дуже швидкими темпами. Я навіть не очікувала що така кількість авіарейсів, автобусних чартерів з'явиться буквально за місяць з моменту початку дозволу на виліт у інші країни. І так, зараз ми летимо в:

●в Туреччину біля 20 рейсів в день в Анталію, Даламан, Бодрум. Регулярні рейси в Стамбул, Анкару, Ізмір;

●у Албанію в Тіват двічі на тиждень;

●у Болгарію в два аеропорти Бургаз і Варну з частотою двічі на тиждень;

●у Хорватію в три аеропорти Спліт, Дубровнік , Пула, з частотою по 2 рази на тиждень;

●у Чорногорію по 1-2 рейси кожного дня;

●у Єгипет кожного дня, по 2-3 рейси у два аеропорти Хургаду і Шарм ель Шейх.

І  це тільки чартерні рейси, а регулярними рейсами можна летіти на Домінікану, на Мальдіви,  в Мексику і ще більше ніж два десятка країн.

По друге: наразі повністю закрита для нас Європа. До кінця вересня не будуть переглядатися норми по пом‘якшенню постанови про заборону в‘їзду з України до країн Евросоюзу. Але при дотриманні антикарантинних вимог країн ЄС, можна своїм транспортом, або через аеропорти Угорщини, Хорватії вирушити, наприклад, до Італії. Для цього треба буде підготувати багато додаткових документів (тести на ковід, дозволи на транзит, підтверджуючі документи про наміри і т.і.) і бути готовим, що у бідь-який момент правила знову зміняться і доведеться корегувати свій маршрут «на ходу».

Що змінилось у відпочинку після поновлення закордонних поїздок?

33

Місяць тому я літала в Хорватію. Ця країна вимагає тести ПЛР на короновірус, без негативного тесту вас не впустять на кордоні. Крім тестів додатково ще додалася заява на в`їзд, яку треба буде оформити на державному сайті Хорватії і обов’язково заповнити карту здоров’я, яку треба подати разом з закордонним паспортом і негативним тестом на ковід. Що до паспорту, ми вже звикли до привілеїв безвізу і якщо паспорт біометричний, то проблем ніяких, але якщо ні, то тоді треба завчасно оформлювати візу. Карантинні заходи в Хорватії не відрізняються від наших: в публічних місцях (магазини, музеї, автобуси і т.і.) маски. При заході в будь-який заклад –на вході антисептик. А от на пляжах, у відкритих кафе, терасах на вулиці маски не потрібні.

При заході в літак вимірюється температура у кожного пасажира і весь екіпаж в захисних одноразових костюмах , захисних шоломах і рукавичках.  Напої: тільки вода у пляшках, хоча їжу можна попередньо замовити за додаткову плату.

В аеропортах встановлені антисептики і прикордонник навіть ваш паспорт не візьме, поки ви не обробили руки антисептиком. Вхід в аеропорт тільки в масках. Весь персонал теж в масках.

Уряд розробив свої стандарти для визначення «безпечних» і «небезпечних» країн. І кожні 2 тижні переглядається перелік країн з яких по приїзду треба робити тести на «ковід», а з яких – ні. І таким чином країни, які було «зеленими» на момент виїзду, можуть «почервоніти» на час повернення в Україну. Так, наприклад, Хорватія, Болгарія переходили з однієї зони в іншу в серпні-вересні.

Ще треба стежити за вимогами країн, у які прямуєте. Бо вони теж Україну заносять до своїх «червоних» і «зелених» зон. Так Єгипет з 1 вересня вимагає негативні тести на ковід.

34

Так склалося, що я можу порівняти подорож як раз напередодні до тотального карантину і після нього. Бо в лютому 2020 року як раз летіла на Шрі Ланку. В той час вже у аеропортах ОАЕ, Шрі Ланки були помітні і температурні сканери, і персонал в масках, і навіть вже тоді була запроваджена health-карта для прибуваючих на Шрі Ланку. Зараз вимоги до пасажирів посуворішали і ускладнилися.

Я вважаю, що світ все ж таки пристосується до змін, які так карколомно увірвалися у наше життя і ми продовжимо пізнавати світ, подорожувати і просто відпочивати сім'єю або самостійно.

Аліса Шкаровська, мандрівник-практик

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100