Кошолап Пряма мова Держава нарешті повернулася обличчям до професійної освіти. Виділяються кошти на матеріально-технічну базу, на зарплати. Але найбільшою проблемою залишається... брак учнів.

Ми в Багатопрофільному регіональному центрі професійної освіти у Черкаській області (заклади в Мокрій Калигірці, Ватутіному і Шполі) дуже багато уваги приділяємо практичному навчанню наших учнів: вони мають не лише отримати теоретичні знання, а й добре навчитися практично виконувати завдання, які ставить професія. Для цього маємо гарну матеріальну базу. Між іншим, наш заклад має земельну ділянку, на якій працюють наші учні. Для цього закупили два нові італійські трактори «Landini».

Верховна Рада, Кабмін, керівництво держави останнім часом стали приділяти нашій галузі неабияку вагу. За останні два-три роки фінансування освітньої і, зокрема, професійно-технічної освіти, значно поліпшилося. Матеріально-технічна база галузі, яка була дуже запущена, активно відновлюється, поновлюється, збільшується. Робимо все для того, щоб заохотити молоде покоління залишатися працювати в селі, маленьких містечках, не виїжджаючи за кордон. Як повідомив під час нещодавньої селекторної наради Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, в наступному навчальному році суттєво збільшиться зарплата майстрів виробничого навчання. Зараз вона в межах п’яти тисяч гривень, а буде 12-15 тисяч. Наразі таких фахівців на ринку праці бракує.

Суттєва проблема – власне кажучи, учні, які в дефіциті. Ми маємо витримати жорстку конкуренцію із вищими навчальними закладами, технікумами. Шукаємо, проводимо профорієнтаційну роботу. Відвідуємо середні класи шкіл. Наразі наш заклад заповнений на сто відсотків.

Чимало наших випускників відразу від’їжджають на заробітки за кордон. Але – не всі. Багато залишається працювати на місцях, інші їдуть у великі міста, в Київ. Деякі наші випускники, кухарі-кондитери і офіціанти, працюють у великих столичних ресторанах. Частина із них досягли неабияких результатів, виступають по телевізору з майстер-класами. Приїжджають до нас, показують свою майстерність у рідному навчальному закладі.

Наш заклад відомий технічними інноваціями у навчанні. Беремо участь у обласних та всеукраїнських професійних змаганнях та виставках, спортивних змаганнях. Між іншим, у спорті ми маємо доволі гідних суперників: нині чимало ОТГ та підприємств утворюють свої футбольні, баскетбольні, волейбольні команди, вкладають кошти в спортивне обладнання, спортивну форму, тренування. Багато хто розвиває настільний теніс.

Нещодавно ми перейшли в новозбудований корпус, який перед цим досить тривалий час стояв довгобудом. Отримавши достатні кошти на капітальні видатки, ми його добудували, облаштували, закупили необхідні меблі і обладнання. Обладнання – це наша гордість. Ми маємо мультимедійні дошки, 3D-принтер, сучасне комп’ютерне обладнання.

Центральна база нашого навчального закладу розташована в одній із перших ОТГ на Черкащині – Мокрокалигірській. Після утворення ОТГ помітні суттєві зміни на краще. Оновлено дороги, вуличне освітлення. Практично відновлено будинок культури. Запрацював спортивний зал, який можуть відвідувати всі охочі селяни. За меценатські кошти встановлено нові тренажери. Закуплено нове обладнання для амбулаторії, в тому числі – стоматологічну техніку, рентгенівський апарат. На жаль, залишається велика проблема: брак фахівців. Обладнання є, а працювати на ньому нема кому... Не хочуть фахівці в село їхати, хоча ОТГ навіть готові купляти для лікарів будинки і квартири.

Я переконаний, що до зміни ситуації в селі треба підходити комплексно. Саме заради такого комплексного підходу я з 2014 року – в Аграрній партії України. Останній рік працюю доволі активно, очолив Катеринопільську районну організацію. АПУ – партія хоч і з багаторічним досвідом політичної боротьби, проте по своїй суті молода і перспективна. В ній багато молоді. Чимало людей діяльних, дуже активних, – фермерів, аграріїв, тих, що працюють на землі, представників інтелігенції. Партія не заплямована інформаційним брудом, як інші політсили.

Люди бачать активність аграріїв, що й відобразилося у результатах виборів у об’єднаних територіальних громадах. Упевнений, що на парламентських виборах партія також покаже свою силу і впливовість.

Станіслав Кошолап, директор Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області, голова Катеринопільської районної організації Аграрної партії України

* Коментар "Прочерку".

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #3 Чорнобаївець 20.04.2019 13:59
для Польщі та Чехії рабсилу готують. Хто фінансує, той профосвіту й танцює.
Але гроші в нас крадуть, а товар відравляють ненавчений і без досвіду.
Потім суди й штрафи. Держава платить.
Загалом же - привстали з колін - і з низького старту - Й ХТО КУДИ.
В Україні ж для забою бройлерів Косюка "акадєміки" без надобності.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Вербич 20.04.2019 11:11
Подивіться,як пан Бздюхаєв розперизався...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Малиновая курточка 18.04.2019 08:59
На электриков надо упор делать. На западе они всегда будут востребованны.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100