реклама

реклама

Екс-губернатору Олександру Черевку є що сказати. Адже за кожним його кроком на новій посаді (нині він виконує обовязки ректора ЧНУ ім. Б. Хмельницького) стежать ті, хто пам’ятає його ще в ролі керівника області. Тож згадують усе, і без прив’язки до університету, а це починаючи з туристичної програми «Золота підкова» і закінчуючи діяльністю на посаді депутата обласної ради.


Одразу ж Олександр Черевко запросив до кабінету ректора. На стіні висить портрет Богдана Хмельницького, збоку – ікони. На столі серед паперів – матеріали з галузі освіти, великий калькулятор, планшет (власний, бо попередник не залишив Черевку комп’ютера чи ноутбука в робочому кабінеті), візитівки банку «Київська Русь» (Черевко є головою спостережної ради цього банку).

– Це позиція міністерства освіти була такою, що заклад повинна очолити людина зі сторони. Маю досвід, менеджерські здібності і сподіваюся підготувати університет до виборів ректора. Та зараз займаюся насамперед тим, чим потрібно – вступною кампанією. Коли я прийшов на посаду, то з реклами університету був лише невеликий буклетик і той з помилками (показує складений втроє аркуш формату А4, що є рекламним буклетом ЧНУ – ред.). Тож мені насамперед довелося швидко піар кампанію по рекламуванню університету. Я організував ряд виступів на телебачення та по радіо. Адже треба, щоб про університет говорили.

У цілому ж ми маємо потужну базу. Навчальний процес забезпечують півтисячі викладачів, багато з яких представляють потужні наукові школи, що відомі і далеко за межами України: це школи професорів А Гусака, Б. Мінаєва, С. Жаботинської, Ф. Боєчка, В. Поліщука, О. Селіванової та інших науковців. Сьогодні у світлі змін в освітньому законодавстві я поставив перед кожним науковим інститутом завдання за певний термін підготувати мені план діяльності: наукова частина, навчальна частина, матеріально-технічне забезпечення і фінансовий стан, розвиток інституту, новизна. Адже нам слід оновлюватися.

– Що нового запроваджуватимете?

Нещодавно ми відкрили студентське телебачення. З 1 вересня плануємо робити студентські програми, які транслюватимемо в «Ютубі». Також є домовленість з телекомпанією «Рось», яка готова наш матеріал давати на телебачення. І я хотів би, щоб це не було телебачення лише для наших студентів. Ми готові запрошувати студентів і інших навчальних закладів, щоб вони мали можливість відкрито висловитися з усіх питань, які турбують молодь. До речі, наступним етапом буде створення зони покриття Wi-Fi в гуртожитках, щоб студенти могли активно користуватися інтернетом.


Також з 1 вересня планую створити центр молодіжних інновацій. Хочу, щоб був банк ідей, щоб усе, що придумують студенти, було почутим і мало свій розвиток. Нам слід поглиблювати співпрацю зі студентами.

Окрема тема – розвиток ботанічного саду, щоб на його основі навчати студентів таким спеціальностям, як садово-паркове мистецтво, ландшафтний дизайн тощо. Також плануємо зробити реконструкцію саду та відкрити його для міських екскурсій.

Та найголовніше хочу сказати, що цей університет розташований на Черкащині, в серці України і тут, здавалося б, має бити джерело національного патріотизму. Чому впродовж останніх років цього не було? За попередніх років тут заохочувалися інші якості людей, але ніяк не патріотизм. Я прагну змінити це. Ось що важливо, а не посада ректора.

– Ви чекали на постанову Кабміну для відкриття військової кафедри.

– Нині є погодження міністра освіти. Наступний етап – звернення до міністерства оборони, а потім має бути відповідна постанова Кабміну. Вінницький аграрний університет зробив це, одеський юридичний зробив. Тож це шлях цілком можливий. До речі, головою облдержадміністрації також поставлене завдання зробити козацький ліцей. Хоча за новим законом він може бути і підрозділом університету. Зараз вивчаємо цю можливість, щоб створити такий ліцей для учнів старшого шкільного віку. Розглядатиметься і можливість навчання сиріт в такому ліцеї.

– Вашого попередника завжди запитували, коли ж відродять згорілий корпус університету, що в центрі міста?

– Ще будучи головою облдержадміністрації, я ходив дивитися на той корпус і виділяв певне фінансування. Та справа не зрушила з місця через неправильні підходи. Нині ми з головою ОДА Юрієм Ткаченком оглянули цей корпус. Зараз міськрада нам виділяє нам кошти і ми хочемо зробити кошторисну документацію. Щодо будівництва, то є постанова кабміну, яка говорить про строгу економію і забороняє державним організаціям робити капітальні витрати. Тож ми, зробивши комплексну документацію, хочемо піти по шляху об’єкта надзвичайної ситуації місцевого значення. До речі, поряд із згорілим корпусом є інститут фізичного виховання, тому при відродженні згорілого корпусу плануємо зробити там басейн. Щоб туди ходили наші студенти. За цей рік зробимо документацію, щоб розуміти ситуацію, бачити кінцеву суму коштів. Я не прихильник того, щоб щось мазати-перемазувати. Якщо вже робити, то по-сучасному. Для прикладу, подивіться на будівлю управління Нацбанку в Черкаській області, яка неподалік від корпусу університету. Коли я керував обласним управлінням Нацбанку, то зробив там реконструкцію у 1998 році. Ви зараз туди зайдіть, то у вас складеться враження, що реконструкцію робили вчора. Між іншим, зараз слід говорити і про ремонт нашого головного корпусу. Бо спереду ще він більш-менш нормальний, хоч також штукатурка падає. А задня частина будівлі, що виходить на вулицю Хрещатик, взагалі неприйнятна. Та все це складні питання, бо стосуються виділення коштів. Але ідея завжди матеріалізується, якщо робити маленькі зусилля щодня.

– Олександре Володимировичу, Ви планували змінити погруддя Хмельницького, що перед головним корпусом.

– Ми готуємося до ювілею гетьмана. Тому нове погруддя слід робити негайно. Теперішнє далеко не в найкращому вигляді презентує цю потужну історичну постать. Зараз майстри під керівництвом скульптора Івана Фізера роблять макет. Ми шукаємо бронзу. Звернулися за фінансовою допомогою до нардепа Геннадія Бобова. Він обіцяв допомогти. Але крім оновлення погруддя, ми також готуємося встановити рекламну стеллу нашого університету поперед корпусу, щоб ще з бульвару Шевченка було видно, що ви проїжджаєте попри національний університет.

Як депутат обласної ради Олександр Черевко практично не з’являвся на сесії. Каже, був незгідний з політикою регіоналів

Як депутат обласної ради Олександр Черевко практично не з’являвся на сесії. Каже, був незгідний з політикою регіоналів

– Ви ж є і депутатом обласної ради. Чи не бігають тепер до вас колеги, щоб влаштувати вчитися в університет своїх дітей?

– Бігати можна, та результати будуть однакові. Бо ще при Ющенкові було введено загальнонаціональне незалежне оцінювання. До мене сусід з села звернувся (Олександр Черевко родом з села Водяники Звенигородського району – ред.), щоб влаштувати свого сина. Ми подивилися, а в хлопця немає балів. Тож про що говорити. Тим ця система і сильна, що тут зв’язки не допоможуть, а треба мати знання.

– Ви прийшли зі сторони в цей університет. Як вдається налагодити контакти з людьми? Кажуть, за часів вашого попередника інакодумці зазначали репресій…

– Я людина відкрита. Звісно, за короткий термін я ще не встиг налагодити з усіма контакти. Проте я постійно спілкуюся з людьми. Ось зібралися науковці і утворили консультативну раду. Це буде дорадчий орган при ректорові. Керівником цієї ініціативної групи виступив професор Андрій Гусак. Науковці заявили, що хочуть змін в університеті і щоб я, поки виконую обов’язки ректора, дослухався і до їх думки. Науковці хочуть ненапруженої обстановки, хочуть, щоб був вільний доступ до керівництва університету. Я нормально до цього ставлюся і мені подобається, що не лише я хочу змін в університеті.


– Наскільки часто зараз зустрічаєтеся з колишнім президентом Віктором Ющенком? Які з ним стосунки?

– Безумовно в нас гарні стосунки. Ми однаково дивимося на багато речей: розбудову незалежності, духовної єдності, розбудову економіки. Нещодавно побував на виставці «Код нації», де було презентовано колекцію українських рушників. Експозицію в столичній галереї представив сам Віктор Андрійович.

– У світлі наближення парламентських виборів, чи планує Ющенко зі своєю командою брати участь у виборах?

– Такої розмови з ним ще не було, але все буде залежати від запиту суспільства. Так, можливо Віктор Андрійович відійшов від публічної політики, але він проводить свою роботу, європейську роботу. Близько двох місяців назад я був з ним в Баку на форумі Мадридського клубу, де багато теперішніх і колишній керівників держав обговорювали насущні проблеми. І після виступу Віктора Ющенка йому просто аплодували. Він активно проводить роботу по наближенню України до європейських інститутів.

– У деяких центральних інтернет-ЗМІ нещодавно з’явилися публікації щодо вас критичного характеру. Вам приписують і зловживання по «золотій підкові» тощо. Це навіть змусило нардепа Леоніда Даценка відреагувати на статтю. Мовляв, не варто наїжджати на вас від його імені. Ви якось будете реагувати на критичні публікації?

– Все це тягне на судові позови. Я міг би подавати в суд, щоб автори статті подали спростування, проте не маю коли і не хочу цим займатися. Розумієте, проблематика в тому, що б’ють же не просто по мені. Коли це відбувається під час вступної кампанії, то недоброзичливці псують таким чином і імідж університету. Та скажу вам, що це не спрацьовує. Ми продовжуємо успішно працювати.

Якщо вже дійсно говорити за «Золоту підкову», то не треба плутати губернатора з бригадиром. Це була унікальна національно-патріотична туристична програма. Це була урядова програма, яка давала додаткове фінансування області. Моя тема була політична – провести програму через Кабмін. Формували ж її вже на місцях. Щороку фінансування проходило через Мінрегіонбуд, через постанови уряду, через сесії обласної ради. Це ж все колективні органи. Потім УКБ проводив тендери. Були виконавці, потім контроль через КРУ, рахункову палату, правоохоронні органи. І якщо хтось вважає, що когось обікрали, то зверніться до вищеперерахованих організацій. Вважаю, що блокування цієї національно-патріотичної програми і пошук в ній підводних каменів – це була для політичних суперників найкраща форма дискредитації української влади. Бо кожен ворог, який прийде в Україну, буде нищити будь-яку програму, яка зміцнюватиме нашу незалежність, підніматиме з забуття наших героїв. Янукович, прийшовши на пост президента, одразу відмінив цю програму, а коли вони почали готуватися до ювілею Шевченка, то створили загадкову цільову програму «Шевченківський дім». Ви поцікавтеся долею цієї програми? І поцікавтеся, чи хтось взагалі про неї знає?

Отже, хочу, щоб люди розуміли: це навіть не банальне зведення рахунків, а намагання антиукраїнських сил не допустити нашого національного відродження. Організована замовна мрійна атака свідчить про одне: у той час коли патріотична громадськість Черкащини проливає кров за територіальну цілісність держави, путінська п’ята колона готується до реваншу.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+23 #117 С.Бондаренко 23.08.2014 12:55
Цитую Дід Панас:
Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка! Зараховано на навчання (на денну та заочну форми навчання за ОКР-бакалавр, спеціаліст, магістр): 1) Уманський державний педагогічний університет-3964 студента; 2) Черкаський державний технологічний університет- 2456 студ.; 3) Черкаський національний університет- 2427 студ. Отака ...., малята!

Какой ректор, такой и результат !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #116 Нінель 22.08.2014 22:28
[quote name="стабилизец"]Йо, опять золотоподкованн ый с иконами и вышиванками... ночной кошмарик наяву. Нуничо, скоро заменят его каким нить винницким проффесором...[/q
Молодець! Ви мене розсмішили. Маєте почуття гумору. Хоча це сміх крізь сльози. Ну, чому нам так не везе з керівниками різного рангу у країні?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #115 Нінель 22.08.2014 22:21
Цитую Любов Майборода:
Відповідь"фотографу": пане фотограф, чи не могли б ви пояснити читачам Прочерку -до чого Ви прагнете у своїх коментарях? Скільки вас не читаю - бачу суцільну обструкцію будь-яким моїм вчинкам, діям і словам, яка аж ніяк не нагадує критику. Швидше це злість гієни, яка не отримала свого шматка м`яса :-x .

Ви сама нагадуєте гієну. Даруйте, не стрималася
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+24 #114 Настя 22.08.2014 11:28
Цитую Дід Панас:
Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка! Зараховано на навчання (на денну та заочну форми навчання за ОКР-бакалавр, спеціаліст, магістр): 1) Уманський державний педагогічний університет-3964 студента; 2) Черкаський державний технологічний університет- 2456 студ.; 3) Черкаський національний університет- 2427 студ. Отака ...., малята!

Дуже погано, що національний університет так здав свої позиції в цьому році. Третє місце в області- це просто непристойно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #113 Чемберлен 21.08.2014 18:30
Цитую Дід Панас:
Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка! Зараховано на навчання (на денну та заочну форми навчання за ОКР-бакалавр, спеціаліст, магістр): 1) Уманський державний педагогічний університет-3964 студента; 2) Черкаський державний технологічний університет- 2456 студ.; 3) Черкаський національний університет- 2427 студ. Отака ...., малята!



и что, по-моему лучше меньше, да лучше. Кстати, многие в ЧНУ говорят, что зачем учить всех, особенно тех, кто по природе своей учиться не может. Госсзаказ выполнен, контрактников стало больше. Может В Умань больше поступило чем в Кембридж, что от этого Кембридж хуже Умани. Нелогично.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #112 Дід Панас 21.08.2014 17:34
Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка! Зараховано на навчання (на денну та заочну форми навчання за ОКР-бакалавр, спеціаліст, магістр): 1) Уманський державний педагогічний університет-3964 студента; 2) Черкаський державний технологічний університет- 2456 студ.; 3) Черкаський національний університет- 2427 студ. Отака ...., малята!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #111 Чемберлен 21.08.2014 14:40
Цитую Чукча:
Цитую Чемберлен:
[quote name="Чукча"].

Согласен, фундаментальным и, НО за все годы советской власти и уже больше 20 лет независимости эти "исследования" материализовали сь пока только в автомобиль "ЗАЗ-.


Ну не 98 процентов, порядка 80. Проблема в том, что все эти 20 лет фундаментальная наука практически не финансировалась , просто немного поддерживались те ученые, которые в силу каких то обстоятельств, не уехали на Запад: например, возраст, семейные обстоятельства (родители например в возрасте), и т.п.. Основная масса уехала. Несмотря на это нам удалось сохранить некоторый уровень фундаментальной науки, который падает из года в год. Показателем этого есть наличие научных публикаций в рейтинговых журналах, индексы цитируемости отдельных ученых, международное признание. Все это есть и в ЧНУ, но в очень малых количествах и у тех людей, которые весьма далеки от склок, интриг и ректорских забегов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #110 Чукча 21.08.2014 14:11
Цитую Чемберлен:
Цитую Чукча:
Если посчитать всех кандидатов наук, профессоров, доцентов которые имеются в наличии в Черкасской области, то их хватило бы на две силиконовых долины в США. Одна беда, толку с этого как с козла молока.



должны учесть и то, что фундаментальная наука не дает мгновенного эффекта, В академиях и университетах занимаются фундаментальным и исследованиями.

Согласен, фундаментальным и, НО за все годы советской власти и уже больше 20 лет независимости эти "исследования" материализовали сь пока только в автомобиль "ЗАЗ-Таврия", лопату, электрический кипятильник.
Я далек от сферы образования, но не ошибусь если скажу что из 100 т.н. ученых, 98% ЛИПОВЫЕ. Ну положено по штату т.н. "Университету" иметь 20 канд. наук - вот их и "делают" липовых кандидатов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #109 Чемберлен 21.08.2014 12:26
Цитую Чукча:
Если посчитать всех кандидатов наук, профессоров, доцентов которые имеются в наличии в Черкасской области, то их хватило бы на две силиконовых долины в США. Одна беда, толку с этого как с козла молока.



отчасти это потому, что в основном кандидаты и доктора наук куплены, многие по педагогике, в последние годы Кузьминский продавал дипломы направо и налево. Но вы также должны учесть и то, что фундаментальная наука не дает мгновенного эффекта, у нее несколько функций, это и новые знания и поддержания общего уровня инженерной культуры. Да, это дорогое удовольствие, но за этим большое будущее. Если кто то думает, что университеты или академии наук должны производить танки, то это полный абсурд. В академиях и университетах занимаются фундаментальным и исследованиями, танки проектируют в КБ, а делают на заводах. Так же как и ядерные бомбы.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #108 Чукча 21.08.2014 09:47
Если посчитать всех кандидатов наук, профессоров, доцентов которые имеются в наличии в Черкасской области, то их хватило бы на две силиконовых долины в США. Одна беда, толку с этого как с козла молока.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100