Депутати Тальнівської районної ради на засіданні сесії 27 грудня ухвалили рішення про знищення музею історії хліборобства.

Точніше, рішення, як такого, не ухвалили, а виділили для музею асигнування на два місяці 2013-го року. Через це усім працівникам потрібно розрахуватися протягом двох місяців. Одні підуть на пенсію, інші, якщо за цей час не знайдуть роботи, стануть на облік до центру зайнятості. Відтак музей знищать через відсутність грошей.

Раніше на відродження музею історії хліборобства депутати не дали ні копійки, хоча ще в листопаді рішенням сесії на реалізацію проекту відновлення було виділено 42 тисячі гривень. Розробляти цей проект мав черкаський архітектор, лауреат Шевченківської премії Сергій Фурсенко. Однак за згодою голови райдержадміністрації Миколи Бардадима, заступника голови райради Володимира Глухенького та на пропозицію начальника фінансового управління РДА Наталії Шпичак вирішили ці гроші передати реабілітаційному центру, директором якого є чоловік пані Наталії Сергій Шпичак.

Я разом з архітектором Сергієм Фурсенко та виконувачем обов’язки начальника відділу культури та туризму Галиною Лементар ходили з цього приводу на особистий прийом до голови РДА. Але нас не прийняли. Аудієнцію отримала тільки пані Галина, проте ситуація не зрушила з місця.

Відтак сьогодні долю музею поставили на гальма. Експонати для музею я збирав понад 28 років. Яка тепер буде їхня доля, невідомо.

Вважаю, що влада вчинила злочин проти української культури. Через їхні дії музей не те, що не відновлюватимуть, його знищать. Мушу констатувати: владі не потрібна культура. Відповідальність за знищення закладу тепер лежить на Миколі Бардадимі, Володимирі Глухенькому та Наталії Шпичак.

Тепер маю намір звернутися з листом до обласної влади, оскільки я маю, перш за все, поінформувати її про рішення районної ради. Що буде далі, побачимо.

Вадим Мицик, директор Тальнівського музею історії хліборобства

* спеціальний коментар для інтернет-видання «Прочерк»

Від «Прочерку»: Нагадаємо, що за рік на музей історії хліборобства з бюджету виділялося (разом із виплатами заробітної плати, витратами на енергоносії тощо) 230 тисяч гривень. Штат працівників складається із директора, старшого наукового співробітника, двох доглядачів та трьох сторожів.

Музей історії хліборобства Вадим Мицик заснував 6 листопада 1986. З того часу він є його незмінним директором.

Цінність закладу полягає в тому, що в музеї зберігаються одні з найкращих досліджень у Європі пам’яток Трипільської культури, оскільки в Тальнівському районі знаходилося 7 міст Трипілля.

реклама

Коментарі  

 
-7 #3 Тер 30.12.2012 14:55
Мицик-це ледар та бездар,який під свій музей ......... гроші з бюджету.Ці кошти краще віддати на соціальні проекти.Кому треба той музей хліборобства ???Моя така думка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #2 Черкащанин 29.12.2012 12:46
Цитую Тертичний:
Краще ці 230 тисяч на дитсадок віддати,ніж Мицику-попрошайці.

На відміну від тебе, нульового, Мицик створив унікальний музей - ще в радянські часи. А "вбить" музей додумалися тільки зараз.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #1 Тертичний 28.12.2012 21:49
Краще ці 230 тисяч на дитсадок віддати,ніж Мицику-попрошайці,щоб на змагання їздив.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100