Невиліковно хворі люди в Черкасах мають змогу отримати у комфортних умовах належне лікування та догляд. Це стало можливим завдяки відкриттю терапевтичного відділення з ліжками паліативного лікування на базі КНП «Друга черкаська міська лікарня відновного лікування».

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Віктор Беззубенко наголосив, що поява такого відділення – необхідна для нашого міста. Оскільки паліативним хворим потрібні спеціальні умови, фахова допомога та турботливий догляд, що навряд чи тяжкохворий отримає вдома чи перебуваючи в звичайній лікарні.

– Вважаю, що владу і суспільство можна оцінювати по тому, як вони ставляться до паліативних хворих. Такі люди мають знаходитись у комфортних приміщеннях та місцях, де багато кисню, та є все для того, щоб їхній біль був значно меншим. Сподіваюсь, що у новоствореному відділенні пацієнти отримуватимуть фахову допомогу та догляд, – зауважив Віктор Анатолійович.

За його словами, міська влада й надалі робитиме все можливе для розвитку паліативної допомоги в Черкасах. Зокрема, у рамках міської Програми розвитку паліативної допомоги в м. Черкаси впродовж 2009 – 2012 років на допомогу тяжкохворим було спрямовано близько 214 тисяч гривень. За цей час було проліковано 432 таких хворих. Також до кінця цього року планується додатково виділити на паліативне лікування ще близько 74 тисяч гривень.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Надія Гетьман розповіла, що з кожним роком спостерігається тенденція до збільшення кількості тяжкохворих з невтішними прогнозами на життя. Це, як правило, онкохворі з останніми стадіями, пацієнти після інсультів тощо.

Загалом щорічно у Черкасах паліативної допомоги потребують близько п’ятисот жителів. Тому вкрай актуальною є потреба у створенні відповідних умов для належного лікування та догляду за такими пацієнтами.

Раніше паліативні хворі змушені були перебувати у звичайних лікарнях, де через потік хворих їм не завжди приділялось достатньо уваги. Або ж – удома, де частіше всього – не було можливості отримувати належного лікування, зокрема, спеціальних знеболюючих (наркотиків), які можуть надаватись лише у медичних закладах.

Нині ж на базі Другої міської лікарні відновного лікування створено терапевтичне відділення з 15 ліжками паліативного лікування, яке переведено у відремонтоване окреме приміщення, придбано необхідне обладнання та устаткування для комфортного перебування хворих. Зокрема, спеціальні ліжка з перилами, крісла, м’який інвентар, ходунки, біо-туалети у палати для тяжкохворих та інше. До речі, перебування і лікування пацієнтів – безкоштовне. Усі витрати покриває міський бюджет. За винятком випадків, коли хворому потрібні спеціальні дороговартісні ліки, які ті купують самостійно.

Примітно, що ще півроку тому в будівлі, де нині перебувають тяжкохворі, знаходився Черкаський обласний центр здоров’я, діяльність якого зосереджувалась на адміністративній роботі та статистиці. Тоді як паліативні хворі змушені були перебувати у непристосованих приміщеннях, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

– Раніше у цій будівлі було кілька чиновників, які перекладали папірці і ніякого стосунку до лікувальної профілю не мали. Мені як куратору медичної галузі в Черкасах довелось втрутитись у ситуацію. І нині ми маємо гарне відділення для паліативних хворих, – прокоментував Віктор Беззубенко.

Довідка

Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги відзначають щорічно у другу суботу жовтня. Ініціатором відзначення є Всесвітній альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги в усьому світі. Цього року Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги припадає на 13 жовтня. В Україні з 8 жовтня 2012 року триває Тиждень паліативної та хоспісної допомоги.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я паліативна допомога визначається як лікування, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами, пов'язаними з небезпечними для життя захворюваннями, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, правильній оцінці, лікування болю та інших проблем – фізичних, психосоціальних і духовних.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100