У Черкасах дослідили історико-архітектурні будівлі з точки зору їх енергоефективності. Робота здійснювалась у рамках реалізації проекту SPINE «Енергоефективність та планування містобудування», що фінансується Європейською Комісією ЄС.


У Черкасах було обрано 15 старовинних будинків, серед яких будівлі РАЦСу, «Укрсоцбанку», редакція газети «Черкаський край», музичне училище ім. Гулака-Артемовського, Клуб юних моряків тощо, зазначає прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Заступник директора КП «Інститут розвитку міста» (яке працювало над реалізацією цього проекту) Євген Букань наголосив, що в Черкасах не так багато історичних будівель і наша задача – їх зберегти. Разом з тим у таких об’єктах досить гостро стоїть питання щодо проведення заходів з енергоефективності, аби не допустити зайвих енерговитрат. Для цього, зокрема, потрібно подбати про утеплення вікон, дверей, фасаду будівлі, встановлення ІТП, заміну системи опалення тощо.

– Коли здійснювали роботи, стало зрозуміло, що 90 відсотків будівель, що досліджувались, потребують комплексу заходів з енергозбереження. А це, звісно, чималі кошти. Крім цього, в роботі з історичними будівлями не завжди підходять традиційні кроки, приміром, з утеплення фасаду абощо. Адже важливо зберегти унікальну ідентичність, закладену стародавніми архітекторами, – зауважує Євген Букань.


У рамках проекту по кожному з обраних об’єктів були зібрані матеріали для короткої історичної довідки, дані про архітекторів та іншу довідкову інформацію. Після чого у всіх 15 будівлях проведено енергоаудит, за результатами якого підготовлено енергетичні паспорти. Наступним кроком стала підготовка та створення адаптованого контенту геоінформаційної системи (ГІС) міста з особливою увагою до об’єктів історико-архітектурної спадщини, який у вільному доступі розміщено на офіційному порталі міської ради в рубриці «Громадянам міста» http://78.137.4.82:8080/arcgis/Historical_GIS.aspx.


Також були надруковані інформаційні планшети по кожному з об’єктів, які  розміщено у відповідних будівлях, що досліджувались, а також узагальнюючий плакат у холі приміщення міської ради.

– Демонстраційні плакати є цілком зрозумілими для неспеціалістів (громадян, туристів, державних службовців, підприємців тощо), а створена база даних з використанням системи Інтернет є відправними точками для підтримки та заохочення майбутніх планів реновацій та ініціатив щодо збереження та підтримки історичних будівель Черкас  у належному стані, – наголосив Євген Букань.

Довідка

З початку 2010 року Черкаська торгово-промислова палата спільно з виконкомом Черкаської міської ради беруть участь у міжнародному проекті SPINE «Енергоефективність та планування містобудування», що фінансується Європейською Комісією ЄС та входить до програми CIUDAD «Кооперація і діалог в розвитку міст». Реалізація проекту розрахована на два з половиною роки.

У проекті представлені 6 країн (Італія, Сербія, Росія, Україна, Хорватія та Туреччина). Серед партнерів – муніципалітети, торгово-промислові палати, архітектурні університети та технологічні центри університетів, кластери культурної спадщини, громадські організації.

Основною темою проекту є розгляд питань містопланування, пов’язаних з реконструкцією і реставрацією старих будівель, що мають історичну цінність, а також застосування під час проведення таких робіт новітніх енергозберігаючих технологій, матеріалів. Враховуючи важливість вирішення проблем енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії, раціонального використання енергії у муніципальних об’єктах, учасники проекту планують під час роботи технічних груп спеціалістів проаналізувати зібрані дані з країн-учасників і розробити спільні підходи та рекомендації.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100