реклама

реклама

Президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голову Верховної Ради Володимира Гройсмана та голову обласної ради Валентину Коваленко просять посприяти скасуванню рішення Чорнобаївської райради щодо назви однієї зі шкіл району на честь екс-голови Черкаської ОДА Володимира Лук'янця. Такий відкритий лист у ЗМІ поширило Черкаське обласне товариство колишніх політичних в’язнів і репресованих.


У листі за підписом голови товариства Миколи Кривоноса, зокрема, йдеться: «Відповідне рішення прийняли депутати Чорнобаївської районної ради - це ганебне рішення відносно борців та жертв, які загинули та гинуть на сході за волю України. Україна вмивається кров’ю, а державні чиновники воскресають нащадків цих кривавих червоних катів.

Організатори цього заходу встидливо приховують про його діяльність до 1994 року. Варто їм нагадати, що Лук’янець, як член злочинної комуністичної партії, очолював райком партії, під час Горбачовської перебудови, коли почали з’являтись громадські організації «Рух» та інші структури, ці райкомівці та п’янички парторги чинили шалений опір. Ми, учасники цих громадських організацій, підіймали українські національні прапори, а вони разом із міліцією били учасників та шматували українські символи.

У 2001 році під час акції «Україна без Кучми» Лук’янець очолював обласну державну адміністрацію, активістам цієї акції забороняли виступати на Черкаському телебаченню «Рось» та радіомовленню і перешкоджали встановленню наметів. Ці червоні кати у 1980-х роках катували та вбивали наших героїв, яких народ назвав «шестидесятниками». Зокрема В. Стуса, Ю. Литвина, О. Тихого, В. Марченка та багато інших менш відомих закатованих в концтаборах. Голодомори, нищення української інтелігенції, письменників, артистів та інших – за ці злочини ніхто не був покараний.

Кучмізм воскресає. Дійсно, треба бути видатними професіоналами, щоб за час діяльності Кучми та його «видатних губернаторів», довести десятки мільйонів українців до зубожіння. Це вони – Кучма та кучмісти – привели до влади злочинця Януковича. Тому ми маємо з споконвічним ворогом  України, московською ордою, не оголошену війну. Тепер, після революції гідності, на державному рівні  увіковічнюють  пам'ять зрадників України.

Це відбувається на Черкащині, у серці України, на землі славного козацтва, де почалося звільнення України Богданом Хмельницьким та славними гайдамаками Гонтою і Залізняком, та й українським інтелектуалом Тарасом Шевченком, лицарями  холодноярцями братами Чучупаками, нашим сучасником Василем Симоненком та нашими бійцями, які проявляють масовий героїзм борючись на Сході України з московською кривавою ордою.

Тому ми вимагаємо вищі структури влади скасувати рішення Чорнобаївської районної ради та адміністрації», – йдеться у зверненні.

Як відомо, у квітні в селі на Чорнобаївщині вшанували пам'ять колишнього голови ОДА Володимира Лук’янця. У Веселохутірському  навчально-виховному комплексі «Дошкільний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Володимира Лук’янця», що на Чорнобаївщині, йому встановили меморіальну дошку.


Колектив Веселохутірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів імені Володимира Лук’янця» Чорнобаївської районної ради не залишився у боргу і також поширив відкритий лист. Освітяни вимагають вибачень за осквернення пам’яті діяча. Нижче лист освітян:

«Ми мали можливість ознайомитися з відкритим листом пана Миколи Кривоноса, голови товариства політичних в’язнів і репресованих Черкаської області, в якому автор підняв питання про незаконність присвоєння нашому навчальному закладу імені Володимира Лук’янця. В листі пан Кривоніс висловлює власне бачення події, яка стосується вшанування пам’яті громадського і політичного діяча, кандидата сільськогосподарських наук, заслуженого працівника сільського господарства України, випускника нашої школи Володимира Лукича Лук’янця.

Ми шануємо позицію пана Кривоноса, але, на нашу думку, поливати брудом шановану в області і в країні людину і оскверняти світлу пам'ять про неї не дано право нікому. У своєму відкритому листі автор не посилається на жодні документальні свідчення, які б підтверджували антидержавницьку чи злочинну діяльність Володимира Лукича Лук’янця. Аргументацію він вибудовує на власний розсуд (можливо, при допомозі якихось залаштункових фігур). Рішення Чорнобаївської районної ради про присвоєння навчальному закладу імені В.Л.Лук’янця було прийнято у відповідності з нормативно - правовою базою, без будь-яких порушень. Протягом майже двох десятиліть Володимир Лукич був янголом-охоронцем для нашої школи. Добрі його справи важко перелічити:

-  капітальний ремонт даху у 1996 році;

- два подарованих комп’ютерних класи в 2000-му, 2006-му роках;

-  підведення природного газу до школи і будівництво газової котельні у 2002 році;

-  капітальний ремонт опалювальної системи і окремих класів у 2001 році;

-  реконструкція теплотраси у 2001 році;

-  виділення коштів з обласного бюджету на реконструкцію водогону та будівництво артезіанської свердловини в НВК у 2007 році;

-  капітальний ремонт 2 поверху НВК, заміну електропроводки і встановлення підвісних стель в навчальному закладі у 2011 році.

Все своє життя Володимир Лукич Лук’янець віддав на благо Черкащини, він розбудовував, а не руйнував, він примножував, а не крав, він любив людей і кожного дня турбувався про їхній добробут. До прикладу: допоміг розбудувати медичну службу на ДП «Златодар», відбудувати дитячий садок в с. Нове Життя, побудувати школу в с. Черповоди, організувати Міжнародний дитячий фестиваль «Чорнобаївські зорепади», видати книги про видатних черкащан, відбудувати храм в с. Бакаєво. Володимир Лукич вболівав за все , що він робив у своєму житті, ніколи не був байдужим до чужого горя. Тож саме на прикладі життя цієї людини ми маємо виховувати наших дітей. До речі, саме діти запропонували назвати школу іменем її випускника, бо дуже любили і поважали Володимира Лукича за життя.

З глибоким болем і стурбованістю ми сприйняли публікацію, де ім’я Володимира Лукича так легко і бездоказово було спаплюжене.

Вимагаємо спростувань і офіційних вибачень від автора листа перед колективом Веселохутірського НВК, рідними і близькими Володимира Лукича Лук’янця. Такою публікацією пан Микола Кривоніс завдав глибокого душевного болю всім жителям територіальної громади села Веселий Хутір, а найбільших страждань зазнають нині рідні Володимира Лук’янця. Адже сам Володимир Лукич вже не має змоги відповісти на закиди на свою адресу. Незважаючи ні на що, світла пам'ять про випускника нашого навчального закладу, видатного громадського діяча, мецената, справжнього патріота Черкащини житиме в серцях сотень тисяч жителів Черкаського краю і жодні спроби її спаплюжити не затьмарять пам'ять про нього».

Лист поданий за підписами Л.Д.Домаш, Л.В.Палій, Р.В.Рудянчук, В.І.Курченко – Мальцева, Л.А.Проценко, В.М.Харченко, А.В.Потапов, Г.В.Шевченко, С.С.Базило, Н.І.Ніковська, О.М.Гуназа, А.Л.Черненко, Л.І.Панасенко, Н.В.Древаль, В.О.Безугла, Т.Н.Савчук, А.М.Потапова, І.М.Баганець, В.І.Шевченко, О.В.Савощенко, Л.А.Ткаченко, Л.П.Бреус, Н.М.Водяник, К.А.Знахоренко, О.М.Мусійчук, Л.М.Барановська, А.М.Ющук, Н.М.Потяга, Т.А.Сагайдак, З.А.Пономаренко, М.О.Демидчук, М.Д.Домаш.

реклама

Коментарі  

 
+1 #10 Олеся 12.06.2015 10:07
Вчителиці не здивували, ці готові в ніжки кланятися будь-кому, хто 2 пачки скрепок їм привезе, а тут аж дах побудував. Але всю цю огидну історію заколотила разбещена і ........ доця Лук"янця, якій давно треба припинити пхати скрізь свого татка. Він був чиновником! Звичайним собі найманим чиновником, хай непоганим спеціалістом і непоганою людиною (багато хто про нього гарно відгукується), але ніяких наукових відкриттів не зробив, геніального твору не створив, та й Черкащину не перетворив на суперрозвинений регіон. Для чого перейменовувати школу на честь звичайного собі чиновника? Тільки тому, що татко доці Інні забезпечив безбідне майбутнє з державної казни і вона тепер може це оплачувати? В честь льошенків, черевків, тулубів, ткаченків теж будемо школи називати? Інно з мамцею, дайте вже своєму мертвому батькові спокій! Ясно, що ви його любили і поважали, жили за ним, як у Бога за пазухою, але до чого тут решта черкащан? Дістала вже просто ця таткова мажорка зі своєю огидною риторикою!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 адекватний 12.06.2015 00:24
А що шановні вчительки вам зараз краще живеться чим при Лук'янцю? Чи просто присідаємо бо так каже партія і великі евроінтехратори ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #8 Знаючий 11.06.2015 16:51
Кривонос Микола Іванович коли виконував обовязки голови УНА- УНСО в Черкаські області в пероід із 2003-2004 роки...........партійні кошти, які виділялися для організації. За ці кошти купив ..................................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #7 Stalker 11.06.2015 14:27
Лукянець один із найкращих випестуванців комуністичної партії. Він водночас продукт партії і її вірний син. На руках партії кров десятків міліонів невинних жертв, цинізм, лицемірство, жорстокість, непомірна жадібність. Якщо педагог ставить на терези кров міліонів і кілька поміняних вікон та компютер, то очевидно така людина не має права вчити наших дітей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 О.ЧУПРИНА 11.06.2015 13:36
Цитую Юлія:
Володимир Лук'янець достойна людина, багато зробив для Черкащини.Проводити акції значно простіше, ніж щось збудувати во благо людей.

Це дійсно так!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #5 Костя 11.06.2015 13:00
Хм..а він ці кошти на ремонти зі свого гаманця брав, чи з державного бюджету ??? Так можливо це і є фунцкція чиновника, займатися державними справами ??? Поки ми не покінчимо з цим царсько-совковим міркуванням, що прийде царь-батюшка і все повирішує - добра в нашій державі не буде !!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Випускники 11.06.2015 12:47
Просимо нероб не сунути хоч сюди свого носа.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Віта 11.06.2015 12:46
Спитайте у селян з Христинівського району де поділася худоба з колгоспів, котру Лукянець спільно з Мастилком відправляли на Москву. Люди це помнять. Вчительки пишуть - капітальний ремонт даху у 1996 році; а що робив до 1996 року? що робив у 80х? Але про мертвих або добре або........ Рідні його не все можуть знати. батько найкращий дл я родини щоб він не робив для людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Юлія 11.06.2015 12:20
Володимир Лук'янець достойна людина, багато зробив для Черкащини.Проводити акції значно простіше, ніж щось збудувати во благо людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Гека Чепе 11.06.2015 11:50
Хто б коли почув про того Кривоноса, якби він не відкрив.............. на Лук’янця.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100